Samsung QN90A TV-recension

Samsung QN90A TV-recension

Samsung QN90A är också ett fantastiskt ljud med många applikationer och en webbkamera. Apple TV-appen, som fungerar med Apples AirPlay-system, finns också.

Samsung erbjuder några avancerade TV-apparater, inklusive modeller med 8K-upplösning, samt super-dyra Micro-LED-TV-apparater, men Q90A-modellen är också full med tillbehör. Det viktigaste är Neo QLED mini-LED-bakgrundsbelysning, som förbättrar LCD-skärmens bildkvalitet genom att göra vissa delar av bilden svagare eller ljusare som svar på bilder på skärmen, vilket ökar kontrasten avsevärt.

Nyckelfunktioner

LED LCD-displayteknik, LED-bakgrundsbelysning med dimning, 4K-upplösning, HDR-kompatibel HDR10, HDR10 +. 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar, Ethernet-port (LAN), optisk digital ljudutgång, RF (antenn) -ingång, fjärrport (RS-232) -port (EX-LINK).

Samsung TV igen

En av få TV-apparater med en inbyggd ATSC 3.0-mottagare för nästa generations TV-signaler. Quantum Dot-tekniken ger den vackraste bilden någonsin. Med 100% färgrikedom behåller den perfekta färger i vilket omgivande ljus som helst. Tack vare antireflexskärmen och den extremt stora betraktningsvinkeln är lamplampan inget problem och skärmen kan ses enhetligt från alla vinklar. Object Tracking Sound + (OTS +) / Multi-directional sound garanterar en 3D-upplevelse.

Smart TV Tizen-applikation

Tizen är ett mobilt operativsystem utvecklat av Samsung som körs på ett antal Samsung-enheter som smartphones, surfplattor, informations- och underhållningsenheter (IVI), smarta tv-apparater, smarta kameror, smarta klockor, Blu-ray-spelare, på smarta hushållsapparater och robotdammsugare.

Under 2010 utvecklade Samsung Samsung Linux Platform (SLP), medan Intel och Nokia ledde MeeGo-projektet, ett annat Linux-operativsystem med öppen källkod. 2011 samarbetade Intel med Samsung för att skapa ett nytt projekt som heter Tizen baserat på SLP-kod.

Liksom alla Samsung QLED-TV-apparater kompletteras QN90As LCD-panel med kvantprickar – mikroskopiska nanokristaller som belyser en viss färg. Effekten blir bättre ljusstyrka och färg än TV-apparater utan QD.

Är en QLED-skärm bättre än en vanlig LED-LCD-TV?

Även om termerna “QLED” och “OLED” låter desamma är de helt annorlunda, eftersom OLED är en självavgivande skärmteknik, medan QLED använder bakgrundsbelysning. (Full bakgrundsbelyst array eller Mini-lysdioder.) Den viktigaste skillnaden är användningen av ett kvantprickfilter (“Q” i QLED) som ligger mellan bakgrundsbelysningen och skärmen.

Enheten stöder innehåll med högt dynamiskt omfång i HDR10- och HDR10 Plus-format. Dolby Vision HDR-stöd saknas dock på de flesta konkurrenters HDR-TV-apparater, men det är ingen stor förlust. 120 Hz-paneler används vid tillverkningen av QN90A.

Spel

Spelfunktionen är en av de starkaste punkterna i QN90A. Alla fyra HDMI-ingångarna är kompatibla med variabla uppdateringshastigheter, inklusive AMD FreeSync och standard VRR-format, samt ALLM (även känt som Auto Game Mode), vilket gör att du automatiskt kan växla till spelläge och minska ingångsfördröjningen när det upptäcks. att spela ett spel. Ingång 3 är eARC-kompatibel.

n90a-Jauantentecnologie-CK

Ingång 4, indikerad med en liten spelkontrollikon, accepterar också 4K / 120Hz med och utan HDR. Ingen av de andra ingångarna hanterar 4K / 120, vilket egentligen bara kan vara ett problem om du har flera enheter.

Bildkvalitet

Samsung QN90A har den bästa bildkvaliteten på de icke-OLED-TV-apparater vi känner till och erbjuder också den bästa bilden i ett ljust rum. Extremt ljus, men ändå kapabel att visa djupa, bläck-svarta nivåer nästan perfekt, hanterar även de mest utmanande HDR-format. Det kan inte slå kontrasten och färgen på avancerade OLED-modeller som LG G1.

Samsung QN90A-test

Dess svarta nivåer var nästan perfekta, även om LG OLED-TV överträffar också inom detta område.

QN90A fjärrkontroll

Samsungs ljusaste inställning, Dynamic, var tyvärr ganska felaktig. För exakta mätningar använde vi Natural Image-läget i SDR, i kombination med inställningen för varma färgtemperaturer (den naturliga standardtemperaturen är en ganska blåaktig nyans). För en ännu mer exakt och tydlig bild kan du välja Cinema eller Movie Maker-läge och ställa in Brightness-kontrollen till 50, vilket är 620 nits.

QN90A upprätthöll HDR-ljus i film- och filmtillverkningslägen, men i dynamiskt läge fluktuerade både HDR- och SDR-funktion, med början på cirka 2500 nit men sjönk nästan omedelbart till cirka 500 nit – en enorm femfaldig minskning.

Samsungs skärm bibehåller kontrast och ljusstyrka och minskar reflektioner och ger bästa möjliga prestanda i ljusa rum.

QN90As skärm fungerar inte lika bra som LG när det gäller enhetlig bildvisning, QN90A visade en lite smutsig skärmeffekt.

Samsung producerade en utmärkt inmatningsfördröjning i spelläge, ser ljusare ut än LG. Samsung har en “Dynamic Black Equalizer” -funktion som låter dig ytterligare förbättra svarta nivåer, men har inte speciella spelbildslägen som LG.

Den bästa 4K Blu-ray

När det gäller HDR och 4K-video var QN90A ljusare än till och med den ljusaste OLED-TV: n, men de djupa svarta var också fantastiska.

Bildinställningar

qn90a färgutrymme

De inställningar som anges av tillverkaren är vägledande, men om du vill ha den mest exakta bilden behöver du en professionell kalibrering.

Förinställningarna för film och filmskapare var de mest exakta, utmärkta i gråskala och gamma, med bara en liten rödaktig färg. Movie Maker inaktiverar alla bildskärmsinställningar, inklusive rörelsekorrigering, och slår på omgivande ljus som standard.

För kalibrering modifierades tvåpunktsgråskalan för att ta bort den röda färgen, ljusemissionen minskades och gamma ändrades också så att gråskalan och färgen redan var helt exakta.

HDR-bilder

Precis som SDR var Samsungs film- och filmlägen det mest exakta för att visa HDR-källor. Båda lägena var betydligt mer exakta än det dynamiska läget.

Dom

När det gäller ljud, fantastisk bildkvalitet och extra funktioner har Samsung producerat en verkligt superluren. Även om LG CX OLED TV fungerar bättre när det gäller vissa funktioner, ger den här TV: n den bästa bilden under spel. Tack vare sin antireflexskärm, 4K bildupplösning och andra funktioner är denna TV ett perfekt val.

Naturligtvis kan ljudet bara vara perfekt om vi också uppmärksammar akustiken i rummet. Med ljudabsorberande akustiska paneler och diffusorer kan vi förbättra och förbättra ljudet. När det gäller hemmabiosystem är full mörkläggning också ett viktigt kriterium om du vill ha en riktig filmupplevelse, så det är värt att placera akustiska gardiner framför fönstren, som inte bara fungerar som mörkläggningsgardiner utan också förbättrar akustiken.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts