Vi har testat Panasonic PT-FRZ60 laserprojektor!

Panasonic grundades i Japan 1918, även om namnet på elektronikföretaget var annorlunda från början. 1955 uppfanns Panasonic-märket. De tillverkar ett brett utbud av produkter, den här gången har vi granskat en projektor.

PT-FRZ60-projektorn har många tekniska finesser, mer än 6.000 lumen ljusstyrka, ett brett zoomobjektiv och kräver inget underhåll.

Viktigaste egenskaper

Panasonic PT-FRZ60-projektor

PT-FRZ60 avger ljusa och skarpa 1920×1200-bilder i bildförhållandet 16:10 tack vare digital (DLP) bildteknik. Laserprojektorn behöver aldrig byta lampa. Ljuset från de blå lasrarna passerar genom ett fosforhjul och ett färgseparationshjul och skapar strålar av gult, blått, grönt och rött ljus som reflekteras från bildchipet som överför dem till utgångslinsen. Panasonics kretsar använder projektorns laserteknik, vilket säkerställer att om något går fel kommer kretsen att fortsätta att fungera och hjälpa till att upprätthålla hög ljusstyrka.

Sammantaget är PT-FRZ60 imponerande baserat på dess specifikationer: 6000 lumen ljusstyrka, med ett nominellt kontrastförhållande på 20 000: 1. PT-FRZ60 finns i ett vitt eller svart hölje och har en livslängd på 20 000 timmar. Detta innebär mer än tio års användning, 8 timmar om dagen, 200 dagar om året.

PT-FRZ60 tillhör den övre kategorin av ekonomiska projektorer med en inbyggd lins. Det är mycket fördelaktigt att inte ha några dyra linser, men optiken, ljusstyrkan och avbildningen är också av hög standard. Nackdelen med en fast lins är att den inte passar i alla rum.

Linsen har en mycket bred dubbelzoom, vilket ger stor flexibilitet för installationen. Tack vare detta är PT-FRZ60 en av de enklaste projektorerna att installera, vilket ger bra utrymme när det gäller att montera den.

Det finns tre lysdioder på framsidan som indikerar att projektorn är påslagen eller varnar för risken för överhettning. Bredvid den finns en ljussensor som använder funktionen Daylight View på PT-FRZ60, som justerar bildens färg efter de aktuella förhållandena. Projektorns kontrollpanel ligger på sidan längre bort från luftutloppet. Ström på / av och menykontrollknappar finns också på projektorn, PT-FRZ60s strömkontakt är stabil, så kabeln fungerar inte löst under åren.

PT-FRZ60-upp

Projektorn kan arbeta med upp till 4K-videosignaler med upp till 60 bilder per sekund, som den tar emot via HDCP 2.3-kompatibla HDMI- och DIGITAL LINK HDBaseT-portar och visas i originalupplösning. Det finns totalt två HDMI-ingångar, två VGA och en kompositvideoingång på projektorn. PT-FRZ60 är en av få projektorer som erbjuder HDMI-CEC-kontroll via sina HDMI-portar. Det finns också 3,5 mm och RCA ljudingångar och 3,5 mm ljudutgång; projektorn har inte inbyggda högtalare. Förutom den seriella porten RS-232 har projektorn en typ A USB 5 volt / 2 amp-kontakt.

pt-frz60-bakvägg

Systemets två Ethernet-portar tillhandahåller nätverkskontroll och signalfunktioner. Nätverksporten fungerar också med styrsystem som Crestron, AMX, Extron, Art-Net och PJ Link. Dessutom stöds Panasonics egen programvara för Multi Monitoring & Control.

PT-FRZ60-projektorn har dock inte en Wi-Fi-anslutning eller till och med ett valfritt USB-tillbehör, vilket är en ganska brist. Men för att kompensera för detta erbjuder Panasonic det nyligen introducerade trådlösa PressIT-systemet. Detta gör att PC- och mobilenhetsanvändare kan strömma bilder och videor till vilken projektor som helst med en HDMI-ingång och en USB-port.

fjärrkontroll frz60

Projektorns fjärrkontroll är lite tjockare än de flesta projektorns fjärrkontroller, men extremt funktionell fick PT-FRZ60 mest ut av fjärrkontrollen. Förutom att öka, minska och stänga av volymen kan du använda fjärrkontrollen för att ändra ingångs-, bildförhållande och projiceringsläge och välja något av de åtta testmönstren på projektorn. Den har en räckvidd på 30 meter, men tyvärr saknar den en 3,5 mm infraröd kontakt eller en lämplig fjärrkontroll på projektorn som möjliggör en längre kabelanslutning med en ljudkabel.

PT-FRZ60 är bokstavligen en av de coolaste projektorerna tack vare sin geniala värmeavledningsrörsdesign (avleder värme från bildchip). PT-FRZ60 stiger aldrig för högt, även efter några timmars drift. Det är också en stor fördel att optiken är förseglad så att projektorn inte behöver ett dammfilter. Under normala förhållanden krävs endast intermittent dammsugning av sugöppningarna.

Installera en Panasonic PT-FRZ60-projektor

Projektorn väger ganska lite. Det finns fyra monteringspunkter för takmontering. Den kan justeras till valfri vinkel.

För dem som vill placera projektorn på en hylla eller ett bord, kommer det justerbara frambenet att hjälpa. För att förhindra att projektorn överhettas krävs minst 50-55 cm ledigt utrymme runt den för kylning. Förutom linsen finns det en ny manuell kontroll som mekaniskt kan skjuta linsen uppåt (64 procent) och nedåt (44 procent) och vänster (27 procent) och höger (34 procent). Vissa kommer att sakna den motoriserade bildförskjutningen, men det skulle innebära en högre kostnad. Förutom linsförskjutning kan projektorn utföra upp till 40 grader vertikal och 20 grader horisontell keystone-korrigering.

PT-FRZ60s meny är logisk och enkel att använda. De sju bildlägena är lätta att välja, liksom justering av kontrast, färg, ljusstyrka och nyans, dynamisk systemkontrast, brusreducering och dagsvy, och bildintensiteten förblir konstant även när lamporna lyser eller starkt solljus lyser upp i rummet.

PT-FRZ60 zoomobjektiv

Panasonic har utrustat PT-FRZ60-projektorn med avancerade bildkontroller och en optimeringsfunktion som Rich Color Harmonizer, som optimerar färghjulets rotationstid beroende på bildfältet så att levande, rika färger kan visas. Solid Shine-tekniken försöker hålla projektorns ljusstyrka på samma nivå som laserdiodernas kraft minskar långsamt under projektorns långa livslängd.

Projektortest

Under testet startade Panasonic PT-FRZ60 på 15 sekunder och växlade omedelbart till full ljusstyrka. Med snabbstartsmenyalternativet kan du starta omedelbart om i upp till 90 minuter efter att projektorn är i standby-läge. När du är klar stängde PT-FRZ60 av på 2,3 sekunder, vilket gör det till ett utmärkt val för ett rum som används av olika människor för olika ändamål under dagen.

Det finns sju bildlägen, systemet kan ställas in i naturligt eller normalt läge, medan DICOM Sim-inställningen är för att analysera enheten. En bonus är att dessa lägen kan ändras och sparas. Det finns dock inget stöd för projicering av 3D-bilder.

PT-FRZ60-Dynamic a Standard-Wege

Det dynamiska läget var en stor överraskning för PT-FRZ60-projektorn, eftersom systemet gav 6 990 ANSI-lumen uppmätt. På nackdelen, sett i det ljusaste läget för de flesta projektorer, var bilderna huvudsakligen nyanser av blått och grönt.

PT-FRZ60 fungerar bra när du projicerar filmer i filmläge. Projektorn har inte ett sRBG-projektionsläge, men har en REC709-inställning som försöker uppnå färgbalans på en högkvalitativ platt skärm. Med 4640 lumen skapade den bästa färgbalansen med en överraskande bra balans mellan hudfärg och naturliga scener. Projektorns DICOM Sim-läge kan användas för att projicera svartvita bilder; Det gav 5 500 lumen.

PT-FRZ60s energiförbrukning är kontrollerbar och ekonomisk. Den förbrukade 403,1 watt vid full effekt och 10,3 watt vid tomgång. Ett standby-läge med lägre effekt är också tillgängligt. Om PT-FRZ60 används åtta timmar om dagen, 200 dagar om året, blir det inte för dyrt att använda.

I ECO-läge har projektorns prestanda varierat mellan 5330 lumen i dynamiskt läge och 3590 lumen i naturligt läge. Oavsett valt läge använde den ungefär 320 watt.

Det finns också ett tyst läge, projektorn har en ganska låg ljudnivå, knappt 30 dB i detta läge och 35 dB i normalt läge.

Vi visade actionfilmen Overdrive 2017. Projektorn presterade mycket bra och levererade levande färger och skarpa bilder. Den svarta nivån var också tillräcklig, även om den ligger efter bildkvaliteten hos projektorer med traditionella glaslinser. Den tidigare testade JVC DLA-RS3000 hemmabioprojektorn kan inte överträffas av en Panasonic-projektor. De största fördelarna med laserprojektorer är deras långa livslängd och det faktum att de nästan inte behöver underhåll, men priset kan vara högre än för riktiga glaslinsprojektorer. . Men med projektorer med äkta glaslinser har linserna en kortare livslängd och är ganska dyra att byta ut. Det är upp till alla att avgöra vilka aspekter som är viktigare för dem, perfekt bildkvalitet eller lång livslängd och billigt underhåll.

Sammanfattning

projektorbild pt-frz60

För den här projektorn är den extremt breda dubbla zoomen, mekanisk förskjutning, lågt underhåll och ljusstyrka på minst 6000 lumen verkligen övertygande. Det saknar dock inbyggt WiFi, vilket kan kompenseras med Panasonics trådlösa system. Ljusstyrkan minskar när du behöver använda linsen i den längsta zoompositionen, men om du är försiktig med att placera den kan du också eliminera detta problem. Sammantaget är PT-FRZ60 en idealisk mottagning för alla tack vare dess bildkvalitet, flexibilitet och långa underhållsfria livslängd. Den är inte utrustad med inbyggda högtalare, men det är ingen stor nackdel, eftersom hemmabioägare vanligtvis inte glömmer rätt ljudsystem heller. När du bygger ett hemmabiosystem bör det första steget vara att hantera akustiken i rummet om du vill uppnå en riktig bioupplevelse. För att förbättra akustiken, använd djupa ljudabsorberande membranpaneler och diffusorelement. Placera baslås i hörnen och akustiska gardiner framför fönstren. Även de bästa högtalarna låter bara bra med perfekt akustik!

Skriven av Róbert Polgár