Denon AVR-X1700H recension av en nybörjarpenna.

En lekman min biogäst testade Denon AVR-X1700H:

Så livet har gett mig så mycket att när pandemin började hade jag plötsligt mycket extra fritid och eftersom jag inte kunde gå på bio så mycket, började jag fördjupa mina filmkunskaper hemma. Jag ville inte bli filmkritiker, jag ville bara utforska nya områden. Min ekonomiska situation var inte den bästa, så jag tittade på film på en bärbar dator. Två år har gått och min situation har förbättrats så mycket att jag har kunnat köpa en större tv. Filmerna var bra, men ljudet från TV-högtalarna lämnade något övrigt att önska. Jag ställde frågan för några dagar sedan: vill jag verkligen se filmer som denna för alltid? Självklart inte.

Hur kan vi förbättra filmupplevelsen?

Denon-AVR-X1700H-1-300x145

Hemmabiosystemens värld var helt ny för mig. Jag erkänner, jag har aldrig sett filmer av liknande kvalitet utanför biografen. Eftersom jag redan hade en TV kastade jag mig in i ljudsystemens värld. Jag var med honom att priset bara var en sekundär faktor. Har en som ger ett bionära ljud. Kanske gjorde jag det första misstaget här?

Efter några dagars research valde jag den nyligen släppta Denon AVR-X1700H hemmabioförstärkaren. Jag var med honom för att köpa något som lovar den senaste tekniken. Jag undrade vad hemmabiobranschen för närvarande erbjuder köparen. Målet var att sätta upp ett 5.1-system, och jag fick högtalarna via en vän innan. Jag gjorde min beställning online och väntade sedan, men som tur var kunde jag få min fräscha och fräscha hemmabioförstärkare dagen efter.

Unboxing Denon AVR-X1700H

Jag hade höga förväntningar på produkten, eftersom den inte var toppkategorin men den var inte heller billig. Det har skrivits “sedan 1910” på ungerska sedan 1910. Nåväl, förpackningens tilltalande verkar ha varit kvar den gången. Tja, jag var med honom att det inte är förpackningen som spelar roll, det är innehållet.

Boxen är inte särskilt vacker

När jag öppnade lådan såg jag omedelbart fjärrkontrollen, bruksanvisningen och mottagningsantennen för radion. Du vet, de typiska sakerna en person lägger åt sidan för att komma åt huvudattraktionen. Tillverkaren är ett bra huvud i alla fall, han lade till och med två pennbatterier till fjärrkontrollen. Det är en intressant idé att sådana söta klistermärken också kommer i paketet för att visa möjliga högtalarsystemkonfigurationer, vi kan sätta fast dem var vi vill. Varför är det här bra? Fråga inte.

Under klistermärkena finns ett pappersställ på vilket enhetens mikrofon kan placeras för ljudkalibrering. Jag ska säga några fler ord om det senare, men stativet kunde verkligen ha varit plast eller metall. Lite deprimerande. Efter att ha pressat mig igenom tillbehören var allt som fanns kvar i förpackningen hemmabioförstärkaren. Jag packade till och med upp den, lade den sedan framför mig och tittade på den. Och jag tittade. Cirka 10 minuter. Då tänkte jag, är den här minimalistiska designen riktigt cool nu? Kanske är det bara min smak.

Denon AVR bak och bak

Det finns en digital panel på framsidan av förstärkaren som fungerar som en display. Jag gav honom lite elektricitet, och när inskriptionerna först dök upp på den kändes det som om jag precis hade rest 20 år tillbaka i tiden. Jag såg senast dessa pixelbokstäver på min Sony VHS-kassettspelare. Jag kom plötsligt till mitt hjärta för jag tänkte, skulle jag verkligen vara så gammal?

Hela frontpanelen har en extremt enkel design, en väldigt stor del av den upptas av denna digitala display, som jag verkligen inte gillar att titta på, och det finns några knappar under den. Jag läste bildtexterna under dem och ingen av dem sa egentligen så mycket för mig. Kanske en, inställningsknapparna på radion, men jag tänker inte lyssna mycket på radion på den. Det finns två stora rullningsknappar på de två kanterna, som på klassiska hi-fi-enheter. Styr den högra, naturligtvis, huvudvolymen och den vänstra styr källan? Det går åtminstone att läsa nedan. Det är en intressant lösning, men fjärrkontrollen kommer att finnas där för det.

Ingångar
Denon-AVR-X1700H--300x150

Det jag uppskattade är att det finns en USB-ingång på framsidan, så vem som helst i sällskapet kan snabbt lägga musik på den och inte behöva lida av RCA-kablar på baksidan, varav det finns 2 ingångar i alla fall! Intressant nog vågar de flesta hemmabioförstärkarföretag inte kliva ur RCA-kontakter, vilket jag inte förstår eftersom ingen kommer att koppla in en CD-spelare längre.

När jag tittade på baksidan av förstärkaren kände jag faktiskt snabbt igen poängen. Utgångarna för högtalarna är längst ner på panelen och är snyggt märkta “Front R”, “Front L”, “Center” etc. Faktum är att om man förstår konfigurationen av ett 5.1-system är alla högtalare anslutna till rätt utgång och klara. På plussidan har förstärkaren 6 HDMI-ingångar, så vi kan koppla in svärfar från speldatorn till den gamla surfplattan till storfaderns 10 år gamla laptop. Jag blev dock lite besviken eftersom den bara har 1 4K / 8K-utgång, som ges till antingen TV:n eller spelmonitorn till exempel. De andra kontakterna, som de optiska, koaxiala utgångarna, betydde inte mycket för mig.

Uppstart

Efter att ha beundrat förstärkarens utsida var det dags att koppla in TV:n och högtalarna. Baksidan visade sig vara bra i detta avseende eftersom det var lätt att navigera i förbindelserna. Men när TV:n fångade signalen kom retrokänslan jag såg när den digitala displayen på frontpanelen började visa information tillbaka. Att se den extremt pixlade konfigurationsmenyn fick mig att känna att jag installerade ett nytt program på min gamla Windows XP-maskin. Faktum är att även minnet av Playstation-menyerna blixtrade genom mitt sinne. Jag föll en tår, men bara för att jag tänkte igen på hur mycket jag betalade för produkten.

denon-avr-x1700h-dab_4-300x225

Hjälparen visar dig några tips om hur du ställer in dina högtalare och annonserar sedan ut lite av din egen ljudteknik, programvaran Audyssey MultEQ XT, som i princip kalibrerar ljudet i högtalarna efter rummets egenskaper. Mikrofonen som följde med i förpackningen är för det i alla fall. Sloganen: Om 15 minuter låter systemet som det ska! Tja, jag testade den här funktionen senare, men jag måste skjuta skämtet, jag hörde ingen skillnad.

Efter tipsen kommer enheten automatiskt att ansluta till wifi-nätverket och det roliga kan börja. Åh nej, för ännu en retromeny vecklas ut framför oss, där vi behöver sätta upp ett gäng till. HDMI-format, HDMI-uppskalning, skärmsläckare, 4K / 8K-signalformat, HDCP-konfiguration, TV-format. Jag måste erkänna att jag är helt vilsen i dessa. Jag gav till och med upp efter ett tag, allt jag behövde göra var att sätta in en film och äntligen låta mig njuta av hemmabio.

Denon filmar, inslag

Loewe-Imagen-i-55-dr-OLED-TV-300x225

Jag hade höga förväntningar på ljudet eftersom jag vet att jag köpte bra högtalare så rampljuset var på förstärkaren. I produktbeskrivningen fanns alla “buzzwords” som i princip imponerar på kunderna: Dolby Atmos, DTS: X, Dolby Atmos Height Virtualization, 4K, 8K, HDR10, HDR10 +, Dolby Vision, Hybrid Log Gamma med flera. Jag lade till och med in min favoritfilm och började titta på den. Känslan som fångas kan beskrivas som “okej”. Men det är det. Inget extra, inget speciellt. Det fungerar. Ärligt talat, jag förväntade mig lite mer. Jag kalibrerade mitt rum med mikrofonen, slog på alla coola funktioner då min TV också är kompatibel med dessa. Jag läste mycket om akustik, så jag försökte bygga och möblera mitt rum ordentligt. En akustikmatta lades på golvet med en akustisk gardin på fönstret och jag köpte till och med en rumsdörrgardin på dörren. Totalt 6 akustikpaneler pryder rummets väggar som jag köpt från Perfect Acoustic. Därefter kunde testet börja.

Det var ingen dålig filmupplevelse, men jag förväntade mig inte riktigt det.

panel de pared art-300x225

I slutet av dagen upptäckte jag att jag inte visste var jag skulle placera produkten. Det är för dyrt för en enkel hemmabioförstärkare. Jag insåg att jag hade tagit fel beslut, men inte för att produkten är så dålig, men pris/värde-förhållandet är inte bra för mina syften. Den har 3 HDMI-ingångar med 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K kvalitet eller 60 Hz uppdateringsfrekvens i 8K kvalitet. Snarare är den här hemmabioförstärkaren den typ av plattform där du kopplar in den senaste Xbox, speldatorn och TV:n och sätter allt på samma TV med den senaste tekniken. Det är dock för dyrt att endast använda för hemmabio.

Domedag:

Sammantaget är Denon AVR-X1700H en mycket peppar prissatt enhet som bara är värt det om jag använder den för alla ändamål som tillverkaren tillåter. En vanlig hemmabioförstärkare är lite dyr och många av dess funktioner förblir oanvända. I slutändan kan jag bedöma dess ljudkvalitet som medelmåttig trots mycket cool teknik, och retrokonfigurationsgränssnittet och den digitala displayen förbättrade inte situationen mycket. Jag känner att jag inte kommer ha ett långt liv med mig.

Similar Posts