Vi testade Focal Chora 826 golvhögtalare!

Det franska företaget, tidigare känt som JMlaB, grundades 1979 av Jacques Mahul, ingenjör och hifi-audiojournalist. Sedan dess har tillverkare strävat efter att producera ett så perfekt och tydligt ljud som möjligt, kombinerat med en modern, ungdomlig och estetisk exteriördesign.

Chora 826 design

Kolumnhögtalare Focal-Chora-826

Föregångaren av typen Focal Chora var Focal Chorus, som vidareutvecklades och därmed Chora-serien, som består av tre medlemmar, skapades, de 826 stående högtalarna var den största medlemmen i denna serie. För en 3-vägs högtalare är den rekommenderade förstärkaren mellan 140 och 250 Watt, med en frekvensöverföring på 48Hz-28kHz. Högtalaren väger 24 kg och är cirka 1 meter hög. Trots sin skrymmande storlek drömde designerna om en robust effekt, en extremt vacker form och ett estetiskt, smalt utseende. Finns i 3 färger, det ljusa trähuset har en beige front, valnöt har en blå och den svarta har en svart lackfront.

Chora_826 färger

Den är utrustad med en integrerad 13 cm Atmos-högtalare, en 165 mm centerhögtalare och två 165 mm subwoofers. Den inverterade TNF-kupolen är en diskant gjord av en komposition av 25 mm aluminium och magnesium och skyddas av andra fasta galler. Den mellersta delen är täckt med ett tätt vävt tyg, vars ram är fixerad med en magnet. det finns en rund reflexöppning i den nedre halvan av frontpanelen, högtalarhuset är ca. 5 grader bakåt På grund av sulorna är den utformad för att stå stabilt på golvet och till och med minimera resonanser. På högtalarens baksida finns olika anslutningar som främst kan acceptera banankontakter. Bankkorkhattarna är ganska svåra att ta bort, de sitter så tätt. Det styva MDF-huset minskar också resonanser med en högtalarkänslighet på 91 decibel, vilket betyder att det fungerar bra även med lägre effektförstärkare. Högtalarens lutade design möjliggör mer exakt kontroll av diskanthögtalarna, eftersom det är mycket viktigt att de strålar ut mot lyssningspositionen. Eftersom basreflexhålen finns på frontpanelen kan högtalarna placeras nära väggen.

Högtalare

channel-focal-826-speaker-1.

Vad som är en innovation jämfört med tidigare Focal-modeller är den helt nya membrantypen, det så kallade Slatefiber-membranet, tillverkat av skiffereffekt, nonwoven-kolfibrer och termoplastisk polymer, vilket i sin tur resulterar i större styvhet, vilket resulterar i ett mer naturligt ljud. Högtalarimpedansen är 8 ohm. Tweeterns konkava design gör diskant mindre kontrollerbar, med fördelen med en speciell kupolupphängning för minimal distorsion.

Chora-728-högtalare-2.

De mellersta och två basenheterna är täckta av ett rutnät, diskanthögtalarna är skyddade med ett glänsande stålnät, men annars synligt, vilket inte är ett problem, eftersom det är riktigt vackert, är mellankretsen utrustad med ett koniskt dammskydd mot störningar och distorsion mottogs subwoofern, vilket ger styvhet och en mer fångad bas.

Lyssningstest

Vi försökte också det vackra vackra högtalarparet medan vi tittade på filmer och lyssnade på musik. Testning ägde rum i ett vardagsrum på 25 kvadratmeter. Rummet är nyrenoverat och nyligen inrett i minimalistisk stil, vilket i sin tur inte verkligen bidrar till akustik. På grund av bristen på möbler, mycket kalt glas och väggytor är det mycket reflektion, detta orsakar ljudproblem, så vi rekommenderade ägaren att börja akustisk behandling av rummet så snart som möjligt. Diffusor och ljudabsorberande paneler har rekommenderats för väggar och tak, och tjocka, tätt vävda gardiner ska placeras framför de ganska stora fönstren och altandörren.

Ett par ljusa träfärgade högtalare med en beige frontpanel anslöts till Arcam SA30 integrerade hemmabioförstärkare under testet. Montering och installation var ganska enkelt, vi kunde snabbt och enkelt fästa baserna till högtalaren. Tack vare basreflexöppningarna på frontpanelen kan vi placera högtalarna relativt nära väggen, men vi fann att avståndet mellan de två högtalarna borde vara mycket försiktigt, eftersom ljudet kan förvrängas om vi lägger dem för nära varandra , liksom om de är för nära lyssningspositionen.

Chora-826-Hörposition

Dessa högtalare kräver utrymme, så vi rekommenderar relativt större rum, välj Chora 826 för rum på minst 20-25 kvadratmeter, om du letar efter en högtalare i ett mindre rum, rekommenderar vi de mindre syskonen till Focal Chora. Efter att ha provat några positioner lyckades vi äntligen placera högtalarna idealiskt omkring 320 cm från varandra.

Även om förstärkaren har EQ-justeringsalternativ, bör det noteras att rumskorrigeringssystem ensamma ännu inte kommer att lösa ljudproblemen i ett rum med dålig akustik. Dessa EQ-program är dock riktigt bra och användbara för finjustering och ljudförbättring.

Vi började repetitionen med den spännande sci-fi-filmen After Earth, som visades 2013 med Will Smith i huvudrollen. Chora 826-högtalaren reproducerade mycket vackra, realistiska, detaljerade och exakta ljud, vi kunde höra full, intensiv bas, ljudet fyllde utrymmet. Liknande erfarenheter kan rapporteras under visningen av den spännande actionfilmen 2006 Miami Vice. Rika mellanklass, distorsionsfria, slagverk, djupa toner präglade högtalarens produktion.

Vi ville också prova den här vackra, eleganta men ändå moderna högtalaren medan vi lyssnade på musik, så vi lyssnade på Kygo och Donna Summer’s hit: Hot stuff. Oavsett hur hårt vi försökte ta tag i högtalarens prestanda gick det hårt, men vi hamnade med att hitta en liten brist: sången kändes ibland för hård på sångpartierna. Hårdare rytmer följde, vi experimenterade med Metallicas sång tills den sover. Vi har hört intervall som vi inte har märkt tidigare. Gitarrerna och musikinstrumenten lät distinkt och begripligt, i detalj.

Förresten, medan du lyssnade på musik var stereoscenbilden också perfekt, basljuden lät som om vi hade hjälpt den med en subwoofer. Det exakta, dynamiska ljudet var där igen, och mellanklassen var mycket subtil, mjuk men ändå mycket rik.

Dom
Chora-826-ljus-trä-i-ett-sovrum

Den mest produktiva medlemmen i Focal Chora-serien, med sitt yttre utseende, fantastiska ljud och prestanda, representerar tydligt premiumkvalitet. Vi fick en realistisk scenbild, vi kunde höra tydligt, exakt, dynamiskt ljud och vi hade tur med ett extremt intensivt, muskulöst basområde. Oavsett om du vill välja ett perfekt par högtalare för ditt hemmabiosystem eller lyssna på musik kommer du inte bli besviken över Focal Chora 826.

Men på grund av dess ganska höga pris och stora storlek och vikt är det inte tillgängligt för alla. Av samma skäl bör man också vara försiktig så att högtalarna inte placeras för nära varandra. Det är också viktigt att hitta rätt avstånd från studentpositionen. Att ta bort korklocken för bananer är ganska problematiskt, men inga större problem hittades när man testade Chora 826.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts