JTR Captivator RS1 slutade granskning av subwoofer

RS1 subwoofer

Hemmabio fans kommer sannolikt att vara bekanta med JTR-högtalare. Om du längtar efter kraftfull bas även i den lägsta delen av det hörbara frekvensområdet är JTR-märket det första som kan uppstå. Vi var också nyfikna på den imponerande basprestandan, så vi valde Captivator RS1 subwoofer som vårt senaste testämne. Captivator RS1 är den minsta subwoofern som JTR tillverkar, men det betyder inte att den är svag. Med en förstärkare på 2400 Watt faller den här modellen i kategorin “entry-level”, men är ändå mycket kraftfullare än liknande produkter från de flesta andra subwoofer-tillverkare.

JTR Captivator RS1-design

JTR-Captivator-RS1-subwoofer-Big-Pic.

Tillverkaren lade inte alltför stor vikt vid estetiskt utseende. Det betyder inte att det ser dåligt ut; tvärtom älskade vi dess enkelhet. Enkel, svart, avlång form med lätt rundade kanter. Den mattsvarta färgen är utformad för att inte reflekteras i hemmabiorum. Tack vare den inte lilla subwoofern men den matta färgen kan den förmodligen försvinna i hörnen i många rum, särskilt i svagt ljus. Ett galler täcker högtalaren, vilket gör enheten ännu mindre iögonfallande.

Andra funktioner

JTR Captivator RS1 är en sluten subwoofer med en kraftfull drivrutin, en klass D, optimerad DSP-förstärkare, inrymd i ett högtalarkabinett med optimal storlek och representerar mycket energi och kraft. Till exempel övervägdes induktansstyrning i frekvensomriktarens design. Induktans har länge varit en fiende av linjäritet i subwoofers. Induktans är spänningen som skapas av en förändring i det elektromagnetiska fältet under rörelse av en ljudspole. Det är motsatsen till den elektriska strömmen som förstärkaren överför till spolen, vilket minskar utspänningen, särskilt i högre frekvensområden. Induktans bidrar också till graden av förspänning. Detta är ett allvarligt problem i riktigt robusta, stora subwoofers som innehåller mycket röstspolar, som i RS1. För att övervinna induktansen tillförde JTR en kortslutningsring av 400 gram aluminium till motorn för att minska den inducerade spänningen. Resultatet bör vara ett mer enhetligt frekvenssvar, med fler utgångar i mittstrålens frekvenser och färre utgångar över hela frekvensområdet.

Drivmotorn är anmärkningsvärd med tre prestigefyllda magneter. Den är väldigt stark och är fäst på en gjuten aluminiumkorg. Konen är en pappers- / kevlarblandning med ett äkta kolfiberdammskydd. Fäst vid ramen är ett mycket stort, skumplastat halvskaligt lock. Enheten placerades i ett skåp av björkplywood. Björk är mycket starkare än standard MDF som de flesta djupskåp är gjorda av. Som ett resultat krävs inte så mycket vikt, så sidopanelerna och förstyvningarna är inte lika tjocka som andra djupa lådor. Detta gör det mycket lättare att flytta RS1. Den inre förstyvningen består av några paneler som löper från den främre baffeln till den bakre panelen och förstärker den främre baffeln som håller den fasta styrningen. Insidan av skåpet var fodrad med ull, vilket talarens designer, Jeff Parmanian, tyckte vara ett mycket bra dämpningsmaterial. Benen är starka gummiringar och kan hjälpa till att dämpa skåpets vibrationer när de placeras på golvet. RCA och XLR, 12 Volt utlösarkontakter finns på subwoofern.

Musiklyssnande

Album Milt-Jackson-Sacs-Groove

Testet utfördes i ett medelstort rum där akustiken fortfarande behövde behandling. Vi rekommenderade att placera baslås i hörnen för ägaren. Den anslutna förstärkaren var en Pioneer SC-LX901. Vi började lyssna på klassisk jazzmusik med låten Milt Jackson-Bags Groove. Subwoofern gav utmärkt prestanda, basområdet var tydligt och högt, vi hörde inga snedvridningar. De djupa skakade på väggen, precis som vi förväntade oss.

Filmtest

Vi tittade på filmen Shame från 2012, regisserad av Steve McQueen, med Michael Fassbender i huvudrollen. Tack vare Captivator-subwoofern märkte vi också detaljer från filmen som inte hade dykt upp tidigare. Vi fick ett naturligt, realistiskt ljud och en bred scenbild.

Dom
JTR-Captivator-RS1-Unterurteil

Den enda riktiga nackdelen med Captivator RS1 är dess utseende. Det är inte en mycket trevlig subwoofer, men många köpare av muskulösa, riktigt slagverkande subwoofers är inte riktigt intresserade av estetik. Detta är en enhet som huvudsakligen är avsedd för dedikerade hemmabioanordningar och inte nödvändigtvis lyfts fram. Om JTR skulle utforma ett mer dekorativt utseende skulle subwoofern bli lite dyrare. RS1 är en subwoofer som inte är gigantisk i storlek men också erbjuder utmärkt prestanda. JTR kunde göra några saker för att göra den här enheten mycket mer estetisk, till exempel ett böjt högtalarskåp, en blank yta av äkta trä. Detta skulle innebära en prishöjning, men åtminstone då skulle subwooferns utseende vara lika med dess högsta prestanda. Det skulle göra enheten mer attraktiv för många fler kunder. Captivator RS1 är en högpresterande subwoofer som sätter enorm kraft i ett relativt litet hus.

En av de saker som kan vara en nackdel är den höga kostnaden, men när man tänker på kvalitetskomponenter och högsta prestanda är denna subwoofer värt priset. Låt oss nu prata om fördelarna med Captivator RS1. Först och främst är den ofta nämnda föreställningen. Omfattande scenbild, mycket exakt frekvensöverföring, låg distorsion, enorm uteffekt kännetecknar enheten. Få subwoofers erbjuder denna prestanda i så liten storlek.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts