Pioneer SX-10AE stereo receiver recension

Varumärket Pioneer är inte okänt för oss, vi har testat flera Pioneer-produkter tidigare.
SX-10AE stereo kommer till ett överkomligt pris med 100W effekt per kanal, AM/FM-tuner, Bluetooth-anslutning, phono preamp (MM) hörlursutgång och ett robust hölje.

Pioneer SX-10AE funktioner

ingångar vänster-10

Effekt: 2 x 100 (6 Ohm), frekvensöverföring: 10 till 100 000 Hz, signal-brusförhållande: 100 dB, total harmonisk distorsion: 0,08 %, högtalarimpedans: 4-8 Ohm.
Den har 4 analoga ljudingångar och 1 utgång, phonoingång, hörlurar och aktiva subwooferutgångar.
Mått: 435 mm x 147 mm x 321 mm, vikt: 6,7 kg.

Design

Recension av Pioneer SX-10AE-mottagaren

Denna modell har ett stabilt, rejält hölje. Utförandet är av bra kvalitet jämfört med priset. Den stela designen undviker resonanser. Denna mottagare har även en integrerad AM/FM-tuner och Bluetooth-anslutning. De fyra analoga RCA-ingångarna kan anslutas till en CD-spelare eller skivspelare. Inte överraskande att Pioneer inte har en DAC till det här priset. Den har dock en A/B-högtalaromkopplare. Kortare signalvägar ger tydligare ljud.

sx-10ae-frontplattentasten

Hörlursuttaget på 6,3 mm finns på frontpanelen, tillsammans med stora kontroller och en tydlig, lättläst textdisplay. Fjärrkontrollen är enkel men praktisk.
Mottagarens utsida har lite vintageeffekt, men det är inte alls en nackdel.

Ljud

Vi testade Pioneer SX-10AE-mottagaren i ett mindre rum. Vi parade ihop mottagaren med Dali Rubicon 6 golvhögtalare. Rummet var inte akustiskt perfekt ännu. Eftersom det var nyrenoverat utfördes endast delvis akustisk behandling. Ett fåtal basakustiska väggpaneler med dubbelt lädermembran på väggarna och trädiffusorer säkerställer korrekt ljuddämpning och spridning.

Men för ett felfritt ljud behöver du till och med några diffusorfrontpaneler i taket, och ett membranhörnelement måste placeras i hörnen för att optimera basen. Utan att förbättra rummens akustik kan vi inte uppnå tillfredsställande resultat även med den mest professionella ljud- och hi-fi-utrustningen.

SX-10AE producerade ett rymligt, rent, neutralt ljud. Vi fick en detaljerad och tydlig presentation. Instrumenten lät distinkt, och dynamiken var ganska bra, även om den kunde ha varit ännu bättre. Mellantonerna var också fasta, och basen och diskanten var okej.

SX-10AE stängs av automatiskt om den inte används under en viss tid. (Standbyläge)
Det som verkligen är bra med SX-10AE är att ingångarna och inställningarna är så enkla som möjligt. Högtalarkontakterna kan enkelt kopplas till en högtalarkabel av koppar, men de tar även emot en bananplugg. Du kan ansluta två högtalare med “A”- eller “B”-kontakten, eller totalt fyra högtalare med båda. Vilken källingång som helst kan anslutas med en enkel RCA-kabel, inklusive subwoofern via sub-out-ingången.

Men vad vi ändå bör vara uppmärksamma på är prestanda. Tillverkaren varnar dig också för detta. Som en varning kan denna mottagare hantera två 4-ohms högtalare, men inte fler. Om någon försöker kan du förstöra högtalarna.

Annars är denna receiver, med 2 x 100 watt effekt, tillräckligt stor för att driva icke-professionella högtalare.
Till skillnad från billigare mottagare är komponenterna inuti SX-10AE luftiga, långt ifrån varandra. Det är viktigt att inte lägga något ovanpå mottagaren – anledningen till ventilationen är där, om enheten inte kan ventilera ordentligt kan den överhettas.

Tack vare Bluetooth-anslutningen går installationen snabbt och enkelt, även om vi har upptäckt att ljudet har tappat en del av sin räckvidd över en Bluetooth-anslutning.

fjärrkontroll sx-10ae

Vi rekommenderar den för mindre rum främst för att den inte är tillräckligt övertygande i ett större rum. De digitala ingångarna saknades något.
Mottagaren kan även styras med fjärrkontrollen eller smartphone.

Slutsats

Denna stereomottagare är en fantastisk produkt för dig som vill spara plånboken men vill spela radio eller behöver streama Bluetooth. Designen är enkel, attraktiv, trots sitt förmånliga pris, sin kvalitet och solida design. Den inbyggda Bluetooth-anslutningen är en stor fördel, även om ljudkvaliteten försämras något vid trådlös uppkoppling. Ljudet är naturistiskt, rymligt, tydligt och detaljerat, även om dynamiken kunde vara lite bättre. De djupa, höga är på plats, mellanområdena är också idealiska. Rekommenderas även för studior, den har också en fonoingång.

Tyvärr saknas digitala ingångar och i större rum låter det inte tillräckligt högt. Det är viktigt att para ihop den med högtalare av god kvalitet. Den lämpar sig dock fullt ut för mindre rum och hemmastudior och ger tillräcklig prestanda.
Vi rekommenderar absolut Pioneer SX-10AE-mottagaren i denna prisklass.

Skrivet av Róbert Polgár

Similar Posts