Vi har testat D15 Tower-högtalarna för Definitive Technology!

Definitive Technology lanserade sina högtalare i ”Demand” -serien med tre olika bokhyllahögtalare i slutet av 2017. Två och ett halvt år senare utökade de äntligen sitt efterfrågesortiment med två golvstående och en centerhögtalare med D15-, D17- och D5C-högtalarna. Skillnaden mellan de två golvhögtalarna är att D17 använder något större enheter, vilket borde ge en något större basförlängning och ett lite mer dynamiskt omfång.

Det finns två huvudskillnader mellan BP-9000- och Demand-produktfamiljerna. En skillnad är att BP-9000-serien använder en bipolär design där ljudet kommer från högtalarens baksida. Detta resulterar i ett ljud som har reflektioner. En annan skillnad är att BP-9000-serien använder inbyggda subwoofers. Detta minskar belastningen från den externa förstärkaren. Med spridningen och flexibiliteten hos kraftfulla och prisvärda subwoofers är inbyggda subwoofers mer utformade för dem som inte vill ge utrymme för separata högtalare.

I jämförelse har Demand-serien en mycket mer traditionell högtalardesign. Mer akustiskt förutsägbara högtalare med finare avbildning och ett bredare frontfält. Så medan Definitive Technology har två olika serier som upptar en liknande prisklass, är de fortfarande helt olika.

Låt oss fokusera på själva Demand D15. De är verkligen inte billiga, men de är inte extra dyra heller. Den har en enklare högtalardesign än Definitive Technologys övriga golvhögtalare, och om den enkelheten inte går på bekostnad av högre kvalitet.

D15 framträdande

Definitiv teknik för White Tower D15-högtalare

Metallfötter måste fästas på botten av D15-högtalarna, men den här åtgärden tar mindre än 5 minuter. D15 har en slående modern design. Skåpets lådliknande natur lindras inte alls av hörnet, i själva verket bibehålls rät vinklar. Den främre baffeln i aluminium är ett mycket attraktivt och avancerat element.

För dem som vill ha ett solid utseende kan grillens främre baffel döljas med ett ljus-silvermaterial, vilket ger högtalaren ett mycket mer minimalistiskt utseende. Galleret är magnetiskt fastsatt, så det finns inga skruvar som kan göra vanligt på framskärmen. Med en blank vit yta (finns även med en blank svart yta) är gallret för D15 så minimalistiskt att det nästan ser ut som ett abstrakt konstverk. Vanligtvis gör högtalarna högtalarna så tråkiga, men så är inte fallet här.

Svarta D15-högtalare

Det finns passiva radiatorer på båda sidor om högtalaren som har en ljusvit kon. Diskanten är delvis dold av en aluminiumkupol på en stor svart frontpanel. Det ser ut som ett sidovänt öga. Mid-range-enheten har en högfasanslutning som används av Definitive Technology på tidigare modeller. Kolfiberkonen ger basenheterna ett elegant utseende. Gloss White-designen är lämplig för alla färgglada dekorationer. Sammantaget är Demand D15-högtalarna mycket trevliga.

Funktioner i Definitive Technology D15

Definitive Technology Demand D15-högtalarna är trevägs tornhögtalare som använder passiva radiatorer för att öka låga frekvenser. Frekvenssvaret är 39 Hz till 24 000 Hz, den nominella impedansen är 8 ohm, den väger 23,59 kg och dess mått är 103,58 cm x 22,99 cm x 32,66 cm. Finns i blank svart och blank vit.

D15-diskanthögtalarna använder en aluminiumkupol monterad i en vågledare. Aluminiumet i diskantkupolen mjuknar, vilket innebär att det mjukas genom att närma sig smältpunkten för aluminium och sedan sakta kyls. Denna process löser metallens kristallina struktur och blir mjukare när den omkristalliseras. I sitt mjukare tillstånd förbättrar det dämpningen, vilket kan tämja studsar vid högre frekvenser. Detta ger dig ett mjukare ljud. Det finns en plastbit som delvis täcker diskantens framsida, det är en faslins som Definitive Technology kallar “20/20 Wave Alignment Lens”. Det kan också skydda det ömtåliga membranet i diskantkupolen.

Mid-range-enheten är tillverkad av polypropen, vilket är ganska unikt, Definitive Technology kallar det “BDSS-subwoofer”, som står för “Balanced Double Surround System”. Enligt tillverkaren möjliggör detta dubbla tredimensionella system en större linjär avvikelse. Detta kallas en “linjär respons vågledare”, även om den verkligen inte fungerar som en traditionell vågledare.

D15-högtalarens bakre vägg

D15 har två typer av femvägs förnicklade kontakter för dem som vill ansluta två förstärkare till högtalarna. De flesta avancerade högtalare har denna kapacitet, men det är inte särskilt användbart i praktiken. Fördelarna med dubbelriktad ledning eller förstärkning av sådana högtalare är försumbar. All denna teknik finns i ett mycket enkelt MDF-skåp med ovannämnda aluminiumplåt med en tjocklek på 6 mm. Sidopanelerna och förstyvningarna är alla 18 mm, och förstyvningarna har designats och placerats med FEA-analys för optimal skåpstyvhet. Mittområdet är låst i sitt eget kraftigt dämpade fack i högtalarhuset. En god mängd fyllning placeras i skåpet för inre dämpning. Skåpet är solidt och stabilt.

Demand D15-högtalarna är väldesignade och vackra högtalare, men som alla andra avancerade högtalare är det ultimata målet bra ljud.

Testa

Det är en bra idé att justera högtalarna så att avståndet mellan bakväggen och sidoväggen och avståndet mellan högtalarna och lyssningspositionen är optimala. Högtalarna är utformade för att stråla direkt mot lyssningspositionen. Högtalarnas lyssningsavstånd var cirka 2,5 -3 meter. Den tillhörande förstärkaren var Anthem AVM 60. Inga rumskorrigeringsinställningar användes. Testningen ägde rum i ett ganska stort biorum med utmärkt akustik. Tack vare de ljudabsorberande panelerna och diffusorerna i taket och väggarna var ljudet helt perfekt. Golvet var helt täckt av matta, som tillsammans med mörkläggningsgardinerna också gjorde akustiken i rummet perfekt.

Musiklyssnande

Vi startade det musikaliska testet med Johann Strauss Jr.s Imperial Circulation. Vi upplevde en bred scenbild och varje instrumental detalj var lätt att separera. Från de första ljuden var ljudet fantastiskt. Varje musikstycke var separat och kristallklart. Strängarna, blåsinstrumenten, blåsinstrumenten och slagverksinstrumenten lät lika levande som om bandet hade spelat precis framför oss. Naturligtvis beror ljudkvaliteten också på inspelningen, så inte bara är högtalarnas meriter en anmärkningsvärd produktion, utan det råder ingen tvekan om att D15-högtalarna tillåter en exceptionell inspelning för att dra full nytta av möjligheterna. Nästa testämne var bandet Clean Bandit och lyssnade på låten Tears. Tonbalansen mellan sång och instrument verkade vara mycket bra. Scenen var omfattande och alla instrumentpartier stod ut. Sångpartierna var mycket väl avgränsade. Basen var riktad, med en stor förlängning som lätt täckte de lägre frekvenserna

Dom
D15-högtalare i rummet

Towerhögtalaren levererade enastående prestanda, även om Definitive Technology var alltför optimistisk om impedansspecifikationen, men det betyder inte att D15s elektriska belastning skulle vara dålig, utan snarare inte exakt så mycket som tillverkaren föreslår. Dessa högtalare kan leverera fantastiskt ljud, men de kan inte vara galet högt, så de som vill ha en högre produkt bör välja en annan högtalare.

Låt oss gå vidare till fördelarna med högtalarna: Först och främst är ljudet: dessa högtalare låter fantastiskt. De är balanserade, exakta, detaljerade och levererar fantastiskt ljud. De har en bra basförlängning upp till 40 Hz och ett stort dynamiskt omfång. De lät bra i alla musikstilar vi försökte. Den enda gången vi inte var maximalt nöjda var när vi tittade på en film när basarna inte var de mest perfekta. Men det var just för optimal överföring av den lägsta basen som designarna skapade subwoofersna.

De är väldigt vackra och även om de inte är billiga högtalare är de fortfarande värda pengarna. Men utseendet är inte allt, för kvaliteten är också mycket bra. Tillverkaren har skapat en riktigt bra högtalare för Demand D15.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts