Pioneer SC-LX901 AV-mottagartestning

Trots det senaste förvärvet av Onkyo av Pioneers hemmabio- och Blu-ray-spelare, har enheternas utseende och känsla behållit stilen med det vanliga Pioneer-varumärket.

Design

Pioneer-SC-LX901-AV-mottagare

Aluminiumhöljet finns i stabila, robusta, svarta och silverfärger, väger 18,3 kg och mäter 435 x 185 x 441 mm. På frontpanelen finns stora, cirkulära ingångsväljare och volymkontrollknappar som har fått blå LED-belysning. Under displayen finns ett flipskydd med ytterligare kontroller. När locket är stängt lämnas ett gap runt det, vilket inte är estetiskt. Den yttre designen kännetecknas av minimalism och tydlighet, samt hög kvalitet, med ordet Air Studios längst ner till höger på framsidan.

Trasero-panel SC-LX901

Det finns sju HDMI-ingångar på enhetens baksida, varav fem är HDCPP 2.2-kompatibla, och den har två HDMI-utgångar, varav en är ARC-kompatibel och den andra kan skicka digitala signaler till en separat zon. Den är också utrustad med två koaxiala och tre optiska ljudingångar, samt en Phono-ingång (MM) för att spela vinylskivor. Förstärkarkontakter är guldpläterade. Det finns 11 högtalarkontakter på enheten. AV-mottagaren kan även användas som processor via 11,2-kanals förförstärkare. Vi räknade totalt 88 anslutningar!

Mando är avståndet SC-LX

Fjärrkontrollen har en enkel, logisk layout, varav de flesta redan bär stilen hos Onkyo-märket, men tyvärr har den inte bakgrundsbelysning, vilket är olyckligt för mörkare biografer.

Vi kan inte bara styra AV-mottagaren med den fjärrstyrda, gratis nedladdningsbara iControl AV-applikationen, så den kan också styras med en smart enhet. Airplay 2 och Siri Assistant hjälper oss också med röststyrning. Naturligtvis har enheten också trådlösa anslutningar, såsom: Wifi, Bluetooth, Fire Connect multiroom och Chromecast inbyggd.

Système Fire-Connect-Multiroom

Fire Connect är en WLAN-baserad trådlös funktion. Vi har också möjlighet att streama online, göra Deezer, Tidal, Tuneln Internetradio tillgänglig. 4K HDR-bilden hanterar också ljudformat, med surroundljud garanterat av Dolby Atmos, DTS: x och DTS: X / DTS Neural X-system. Sabre Ultra 32 ES90165 D / A-omvandlare ansvarar för digital ljudbehandling, det här är högupplösta ljudfiler, så de hanterar också FLAC / FLAC HD 192/24, ALAC, DSD-format.

2D-ljudformat finns också med tillstånd av DTS HD Master Audio, Dolby True HD och Dolby Digital Plus. OSD-menysystemet är mycket transparent. Ljudkvaliteten kan kontrolleras med Air Studios inställningsfunktion. SC-LX 901 utvecklades i samarbete med ljudtekniker vid Air Studios i London.

Air-Studios-Londres-Lyndhurst-Hall

Air Studios är en av de bästa ljudstudiorna i världen, grundad 1970 av den legendariska Beatlesmedlemmen George Martin. 1989 förstörde en orkan byggnaden, så det var nödvändigt att hitta en ny plats för studion. 1992 hittade George Martin Lyndhurst Hall, en rumänsk byggnad i Hampstead, norra London, ursprungligen en kyrkaskola och kyrka. George Martin märker genast den extraordinära akustiken i det sexkantiga rummet, designad och byggd för körsång. Byggnaden genomgick ett antal förändringar och moderniseringar innan den omvandlades till en studio. Otaliga album med välkända och legendariska band och artister har spelats in här, inklusive Pink Floyd, Queen, Paul McCartney, Genesis, The Police, Black Sabbath, Duran Duran och mer. Air Studios Lyndhurst producerade också musik för flera framgångsrika filmer och TV-produktioner, till exempel: Harry Potter and the Philosopher’s Stone, Actually Love, Darkest Hour, Wonder Woman, Casino Royale, Sherlock, Doctor Who … och mer.

Pioneer MCACC Pro

Pioneer-SC-LX-MCACC-Pro

Pioneers MCACC Pro-rumskorrigeringssystem gjorde ett överraskande bra jobb, dess inställningar var mycket exakta, vi behövde bara minimal efterkorrigering. Detta är definitivt till fördelen med Pioneer-förstärkaren, eftersom du behöver veta om rumskorrigeringsprogramvara som faktiskt de flesta av dem bara mäter och korrigerar ljudtryck, så akustiska fel på grund av reflektioner och störningar uppfattas som ett ljudtrycksproblem, ytterligare reducerar ljud. Program för rumskorrigering är verkligen effektiva om vi ger rätt akustisk behandling i rummet. I fallet med obehandlade rum kan dessa system tyvärr inte heller göra ett mirakel.

Filmtest

Vårt första testämne var en musikfilm, Judy med Renée Zellweger i huvudrollen, om livet för den stora Judy Garland. Biografen präglades av precision, detalj, förståelse och dynamik. Vi upplevde en bred och djup scenbild, instrumenten var separerade från sången, den kunde lyssnas på utan öronutmattning under lång tid. Vi tyckte också att stereoljudet på förstärkaren var utmärkt i musikpartierna.

Detta följdes av den mycket framgångsrika spanska serien, Netflix, Money Heist. Vi hade ett exakt och detaljerat ljud, ljudet omringade oss, vi upplevde en realistisk och dynamisk filmupplevelse. Ibland hörde vi bara i vissa delar, styrka, överdriven neutralitet. Basen var intensiv, vilket bara förbättrade spänningen i de actionrika scenerna och vikten av de dramatiska ögonblicken. Som kritik måste vi nämna att vi hade lite problem med att ställa in basen, och ljudet verkade mer dragit mot de höga tonerna.

Vi testade mottagaren i ett medelstort filmrum ihop med Klipsch R-620F golvhögtalare. Rummets akustik kan sägas vara tillräcklig, de ljudabsorberande och diffusorpanelerna på väggarna garanterade det perfekta ljudet.

Sammanfattning

Det var inte alls en nackdel för Pioneer att det förvärvades av Onkyo. De har behållit den vanliga designen, fortsätter att uppmärksamma användningen av komponenter av hög kvalitet och uppnå det perfekta ljudet. Jämfört med Marantz 7012-förstärkaren upplevde vi ett mer kraftfullt och dynamiskt ljud under testningen av SC-LX901. När det gäller musik gav enheten felfri prestanda. I filmerna märkte vi överdriven neutralitet på vissa ställen, i vissa ljud, men detta anses inte vara ett allvarligt misstag. Att justera basen var lite besvärligt. Rumligheten var helt perfekt och gav en realistisk, detaljerad, exakt och dynamisk produkt för SC-LX901. Fjärrkontrollen kunde ha varit bakgrundsbelyst, eftersom detta är ganska användbart i ett mörkt filmrum. Utformat som en modern innovation var det gångjärnslocket inte det bästa valet enligt vår åsikt, eftersom luckan runt dörren i stängt skick inte är särskilt dekorativ. Huset är av högsta kvalitet, robust och stabilt, och hållbarheten verkar ha beaktats under produktionen.

Pioneers rumskorrigeringssystem utför mycket mer korrekt korrigering än liknande programvara från andra märken, vilket ger det en betydande konkurrensfördel.

För att en enhet ska ge ett verkligt idealiskt ljud är det naturligtvis viktigt att para ihop den med högkvalitativa högtalare, och den akustiska korrigeringen bör inte heller försummas!

Skriven av Róbert Polgár