Vi testade KRK Rokit 5 G4 studiomonitorer!

KRK-Rock-5-Gch-Studiomonitor

Ljudet från KRK Rokit 5-seriens modeller var inte perfekt, de karakteriserades av för djupa och för höga höjder. G4 balanserade däremot frekvenserna och de tidigare felen eliminerades. Som en aktiv närbildskärm är den idealisk för studior och ljudinspelningar.

Låt oss veta Rokit 5 G4!

Den matta, svartansatta, fyrkantiga högtalaren väger 4,9 kg. Den ikoniska svartgula färgen förändrades inte, den genomgick bara en viss förfining, den ljusgula färgen ersattes av en mjukare, trevligare gul nyans. Till skillnad från tidigare modeller fick G4-högtalaren en Kevlar-subwoofer och diskant, vilket gjorde basen mycket bättre. Den främre basöppningen har blivit större, vilket också resulterar i mer intensiv bas.

Stel Rokit-5-Iso

Huset har en solid, solid iso-skumdyna med hög densitet i botten, vilket garanterar att resonans minimeras. Ändå betyder placeringen av högtalarna mycket. Det är också värt att överväga avståndet från väggen, lyssningspositionen och akustiken i rummet. Om vi lägger högtalarna i ett stängt skåp eller en hylla kan vi förvänta oss lite resonans trots iso-skumbenen.

Om du vill ha en riktigt effektiv lösning för att eliminera vibrationer, placera en högtalarkudde under högtalarna eller till och med ovanpå dem. Granit- eller kalkstenkuddar är bäst lämpade för detta ändamål. Med deras användning uppnås nästan fullständig resonans och dessutom ger de till och med ett estetiskt utseende.

Akustisk behandling av väggar och tak är mycket viktigt i rummen, men särskilt i ljudinspelnings- och mixstudior. Akustiska problem orsakade av eko och vibrationer kan också lyckas elimineras med korrekt behandling.

Rokit 5 in- och utgångar

Rokit 5-högtalaren har ett frekvenssvar på 43Hz-40kHz och en maximal ljudtrycksnivå (SPL) på 104 decibel. Skärmen har en effekt på 55 watt. Kombinerade TRS, XLR-kontakterna stöder balanserat ljud. Ingen RCA-kontakt. Högtalarens baksida har en LCD-skärm istället för många kontroller, och kodningen är mycket enklare tack vare DSP-systemet. Varumärkeslogotypen har bakgrundsbelyst för att indikera standby-läge.

Klass “D” förstärkare

För högtalare med klass “D” -förstärkare är förlusten mycket liten. För klass “D” -förstärkare kodas ljudfrekvensingångssignalerna som pulsbreddsmodulerade (PWM) -signaler och styr enheter med hög effekt mellan öppnings- och stängningssignalnivåerna så att de endast absorberar effekt under signalövergångarna. Dessa typer av förstärkare är mycket effektiva och förlusten är försumbar.

KRK ljudverktyg

KRK-Audio-Tools applikation

25 olika EQ-inställningar är möjliga. Programmet KRK Audio Tools kan användas för att placera och ställa in monitorn. Högtalaren kan installeras och styras på iOS- och Android-enheter. Spectrum RTR mäter och kontrollerar frekvensområdet för ingångssignalerna, nivåmätaren kalibrerar monitornivån, EQ-rekommendationen avgör vilken EQ-inställning som är bäst för rummet och Monitor Align ställer in bildskärmarnas riktning.

Rumskorrigeringsprogram är mycket användbara om akustiken i rummet är tillräcklig, för med minimala korrigeringar kan vi göra högtalarnas ljud nästan perfekt. Förutom dålig akustik tenderar dessa program att bara försämra ljudet, eftersom akustiska fel uppfattas som ljudtrycksfel och stoppas istället för det verkliga problemet.

Lyssningstest

Rokit 5 G4 tvåvägsmonitor testades i en inspelningsstudio. Hemmastudion ägs av en ljudtekniker som mest är involverad i ljudmixning. Akustiken i studion var helt optimal, så det var inga problem med det.

Vi lyssnade först på David Guetta och Sias hitlåt, Let’s Love. KRK uppträdde mycket övertygande med perkussiva, distorsionsfria djupa ljud, och mellanklasserna fanns också tydligt och vackert. Både sången och de instrumentala delarna var tydliga, vi var också nöjda med låga frekvenser.

Sedan spelades antalet Ofenbach: Head Shoulders Knees & Toes. Basarna var felfria, så kraftfulla att du inte ens behövde en subwoofer bredvid bildskärmarna. Vi upptäckte några felaktigheter vid höga toner och hittade också något att kasta i detalj, scenbilden kunde ha varit bredare, men eftersom det här är närbildskärmar är det inget problem. Det är också möjligt att lyssna länge utan trötthet i öronen, vilket är en mycket viktig aspekt i studiorna.

Slutsats

Vi hade ett positivt intryck av Rokit 5 G4-studiomonitorn, buggarna från tidigare modeller korrigerades framgångsrikt, basen var perfekt tack vare Kevlar-subwoofrarna och större basbländare, diskanten var inte felfri, scenbilden kunde vara bredare, men som högklassiga högtalare allvarliga problem. I studior rekommenderar vi den som referensmonitor, eftersom den också är lämplig för långvarig lyssnande utan att orsaka trötthet i örat. EQ-inställningarna, LCD-skärmen är innovationer som vi rekommenderar.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts