Optoma UHZ65LV bärbar DLP-laserprojektorgranskning

Projektor Optoma-UHZ65LV-Vit

Även om de nu föredrar att köpa stora skärmar, fantastiska bildkvalitet-tv för hemmabiosystem, tror många att den verkliga filmupplevelsen bara kan uppnås med en projektionsskärm och projektor. Den här gången testade vi Optoma-projektorn i ett 20-kvadratmeter biografrum där projektorn var ihopkopplad med en Denon AVR-S650H-hemmabioförstärkare och ett par Focal Sopra No2-högtalare.

Viktiga funktioner i Optoma:

 • Bärbar DLP-projektor med UHD-upplösning och 5000 lumens ljusstyrka.
 • Ljuskällan är laser.
 • Kontrastförhållandet är 2.000.000: 1,
 • ljudnivån är 31 st,
 • maximal strömförbrukning 368 watt,
 • vikten är 9,8 kg.
 • Den har två högtalare, effekten som högtalare är 4 watt
 • HDR- och HLG-kompatibla
 • 1,6x zoom

Låt oss ta en närmare titt!

UHZ65 är en medelstor svart eller vit hemmabioprojektor. Linsen är omgiven av en silverring. Enhetens externa design kan inte sägas vara speciell eller enastående, i det fall konstruktörerna måste ha hållit principen ”extern inte allt” i åtanke. Luftutsuget finns i det vänstra hörnet på projektorns frontpanel. Frambenen är justerbara, linsen är något försänkt och manuell fokusering är också möjlig genom att rotera linsens kant. Det finns en IR-sensor på höger sida av frontpanelen för fjärrkontrollen. De andra linsreglagen är dolda ovanpå projektorn bakom ett lock, liknande kontrollpanelen.

UHZ65LV bakpanel

På baksidan av projektorn finns alla z-ingångar och 2 bakre 4 watt högtalare. Den har HDMI 1, HDMI1.4 och HDMI 2-ingångar. (Den senare stöder HDMI 2.0 och motsvarande HDCP 2.2-projektion som krävs för att spela 4K Blu-Ray UHD-filmer.) Enheten är utrustad med en standard VGA-kontakt för analog datorutgång. 1 ingång och 1 utgång stereoljudkontakt, ett par USB-strömförsörjningar, en digital ljudkontakt och 1 12 V-utlösare finns också på baksidan av projektorn, samt USB-service och 1 optiska ljudportar. Fokus kan justeras med den yttre ringen på linsens framsida.

Optoma-Projektor-Dach

Inställningar för zoom och linsförskjutning är tillgängliga genom locket på projektorns ovansida. Antalet knappar minimerades, vilket var en bra idé, eftersom vi ändå kontrollerar praktiskt taget allt med fjärrkontrollen. Knapparna för ström och ingångskälla finns på baksidan av projektorn till höger. Kontrollerna finns överst på projektorn för att navigera i menyn. Strömlampan är röd när projektorn är avstängd och blå när den är påslagen. Den ljusa vita bakgrundsbelysningen på fjärrkontrollen är mycket användbar när den används i ett mörkt filmrum.

Låt oss börja!

Konventionella lampor har vanligtvis en livslängd på cirka 5 000 timmar, medan lasermodeller kan användas 5 till 6 gånger längre. UHZ65: s livslängd anges av tillverkaren som 20 000 timmar. Det betyder att den kan användas i upp till 5-10 år med regelbunden, daglig användning! (Naturligtvis beror livslängden också på hur den används.) Trots den högre ljusstyrkan förbrukar den mindre energi.

Laserprojektor UHZ65LV i rummet

Vertikal linsförskjutning förenklar projektorns placering var som helst, lätt att sätta in och snabb att installera. Pure Motion-raminterpolationsbehandling säkerställer en smidig övergång mellan ramar. Den kan också användas i dagsljus eller under en lampa, perfekt för att titta på sport och filmer.

UHD erbjuder tre videokorrigeringsalternativ: förbättrad upplösning, High Dynamic Range (HDR) och Wide Color Gamut (WCG) för att förbättra videokvaliteten. WCG ger rikare, mer intensiva färger. Om 4K-videokällan är av god kvalitet är bilderna i 4K-upplösning skarpa och tydliga. Optoma kan upptäcka när den inkommande 4K / UHD-signalen har HDR och automatiskt växlar till HDR-bildläge.

Det finns flera HDR-justeringsalternativ i projektormenyn, till exempel Brilliant Color och Dynamic Black. Användaren kan välja de avancerade inställningar som bäst passar skärmstorlek, förstärkare, bildskärmar … etc. De höga lampor som kan uppnås när man använder en projektor beror inte bara på projektorns ljusflöde utan också på storlek och typ på skärmen. Med en HDR-platt skärm kan höjdpunkter visa referensvitnivån upp till 10 gånger ljusstyrkan, medan höjdpunkter med en projektor vanligtvis bara visas 2-3 gånger ljusstyrkan för referensvitnivån. Så den visuella effekten av HDR blir inte lika fantastisk för en projektor. Den har ett begränsat kontrastförhållande och en måttligt djup svart färg, men dynamisk kontrast (dynamisk laserdämpning) kan användas för att uppnå mer dynamiska bilder.

UHZ65LV har ett 709-färgutrymme, så det är faktiskt en Rec.709-projektor. Detta är viktigt att veta eftersom ju bredare färgomfång, desto intensivare kan färgerna vara. Projektorn kan ta emot signaler som stöder WCG, men färgerna är mer begränsade.

Optoma negro

Laserljuskällan har en livslängd på 5 år eller 20 000 timmar, och dess underhållskrav är extremt blygsamma. Sådana ljusmotorprojektorer använder vanligtvis blå lasrar som belyser den gula fosforen, och därmed ger en blandning av gult och blått ljus vitt ljus. DLP-projektorer med en chip använder ett färghjul, medan UHZ65 har ett rött, grönt, blått och gult färghjul. Creative Frame Interpolation (CFI) – Pure Motion-funktionen är till nytta mest för sportsändningar, även om vi upplevde lite av en live digital videoeffekt när vi tittade på ett fotbollsmatch.

Bildförbättringslägen:

 • Ultra Detail: Användbar för att förbättra skärpan och detaljerna.
 • Black Levels – Dynamic Black: En laserdämpningsteknik som används för att minska mörka nivåer i mörka scener.

Dynamic Black har tre nivåer och det finns också en inställning som stänger av den här funktionen och låter dig välja ett fast värde för den totala ljusstyrkan. (Det vill säga att använda lasern i fulleffekt- eller lägre effektläge.) Laserljuseffekten kan justeras snabbt.

 • Ren färg och ren kontrast, lysande färglägen ger extra dynamik för HDR-innehåll.

UHZ65 stöder kontroll via Ethernet, men kontrollen fungerar också via en traditionell RS232-anslutning. Kompatibel med Creston, Extron, AMX-styrsystem och datorhantering med PJLink-programvara. Det kan också styras från ett webbläsarbaserat gränssnitt.

Linsbyte

Optoma-projektorn använder en vertikal linsförskjutning på 15%. På en hemmabioskärm betyder detta ett intervall på 8 ”-12”. (Detta är mer begränsat än 3LCD- eller LCOS-baserade hemmabioprojektorer.)

Ljus

Det ljusaste sättet att UHZ65 är Bright. Vi visade 2006 James Bond-filmen Casino Royale i Blu-Ray-kvalitet. I Bright-läge var bildens nyans lite gul, men annars kännetecknades projektionen av vackra färger och exakt dynamik. Bioläge gav en blåaktig / lila nyans mellan de mörka och medelstora färgområdena och ändrades sedan till gul igen i de ljusare delarna. Spelläget erbjöd en något bättre färgbalans med några rödaktiga detaljer. Baserat på standardinställningarna för ljusstyrka och kontrast är kontrasten för hög och ljusstyrkan för låg, så det rekommenderas att du kalibrerar färgbalansen och gråskalan.

Det rekommenderas att börja med användarläget, ljusstyrkan är inställd på + 5, kontrasten till -12. Alternativt kanske du vill hämta en kalibrerings Blu-Ray-skiva (t.ex. Digital Video Essentials) och utföra kalibreringen.

HD + UHD-bildkvalitet

Det var inte lätt att kalibrera projektorn alls. Vi fascinerades av det under en längre tid. Det var för många variationer i balansen mellan grå och färg, och mättnadsnivåerna var också svåra att övervaka. HD-kvalitet skulle beskrivas som ”lämplig”. Med fabriksinställningarna erbjuder inget av bildlägena riktigt bra färgnoggrannhet. Trots kalibreringen kunde vi inte uppnå ett perfekt resultat för varken HD- eller UHD-innehåll. Skärpa / upplösning förtjänar ett utmärkt betyg, men när det gäller färgnoggrannhet är bildkvaliteten ”ganska bra”. Det finns ingen dynamisk iris för att minska svartnivån, utan den har en Dynamic Black-funktion. Tack vare detta läge finns det bra svarta, men vi var inte riktigt nöjda med den inhemska svarta färgen. (Billigare Epson-projektorer har visat sig vara bättre i detta avseende.)

Bullernivåer på 33 decibel mättes under drift. Naturligtvis kan alla hemmabiosystem bara låta perfekt om väggarna och taket behandlas med akustiska paneler!

Sammanfattningsvis

Optoma-projektorn fungerade bra i större rum, även i dagsljus eller lampa. För HD-videoinnehåll upplevde vi en mycket skarp bild och vackra färger. I 4K är färg- och hudtoner bra, men bildens totala balans (särskilt när det gäller HDR) måste förbättras. Tyvärr stöder inte projektorn Blu-Ray 3D-signaler. Lämplig för flerprojektorinstallationer. Vi var inte alltid nöjda med färgnoggrannheten. För HDR-innehåll kräver färgnoggrannhet och dynamik förbättringar. Ett bredare utbud av färger skulle också vara till nytta. Det rekommenderas också för utbildnings- och affärsprojektion på grund av dess långa livslängd och låga underhållskrav, samt en mer stabil bild. Det har ett ganska högt pris och när vi tittade runt bland konkurrenterna hittade vi några projektorer som har bättre valuta för pengarna. Av laser 4K DLP-projektormodeller är Acer VL7860 bättre valuta för pengarna. Från kategorin lampprojektor vill vi lyfta fram Sony VPL-VW285 ES, 4K-projektor, som också har förstorings- och fokusfunktioner, lägre inbyggd svartnivå, högre kontrastförhållande och bättre färgnoggrannhet. JVC DLA RS540-projektorn, som har ett 1080p-chip för 4K-innehåll, har pixelskift, fullt objektivminne och stöder HDR och WCG, finns till ett lägre pris än Optoma UHZ65.

Om vi ​​skulle göra poäng skulle vi göra 4 av högst 5 poäng