Alla är säkert medvetna om vikten av isolering för husens väggar och takkonstruktion. Men många människor är tillräckligt uppmärksamma på värmeisolering enbart, och ljudisolering är på något sätt utanför spektrumet. De två är dock inte så långt ifrån varandra, eftersom de flesta material som används i värmeisolering också har ljudisolerande egenskaper. Om däremot bekvämligheten i vårt hem verkligen är viktig för oss är det värt att överväga noggrannare vad vi väljer.

Frigolit – eller inte?

Polystyren tätningsmedel 300x200Kanske ett av de vanligaste värmeisoleringsmaterialen som används för ytterväggar är frigolit. Vi talar om ett förstklassigt material inom termisk isolering, men i ljudisolering bär det inte handflatan. Även om det är ett faktum att ett tjockt lager frigolit på väggen avsevärt dämpar utomhusljudet, finns det också mycket bättre material på marknaden inom detta område. Precis som med värmeisolering är det inte nödvändigtvis det vanligaste eftersom det är den bästa möjliga tillgängliga. Frigolit är relativt billigt och lätt att arbeta med – därför är det så utbrett i byggbranschen. Däremot har stenull liknande goda, och i vissa fall ännu bättre, värmeisolerande egenskaper, samtidigt som den överträffar de förra.

Men det kommer också till ett högre pris, men det kan också hjälpa mycket för att skydda mot buller. Även om vissa kanske bara känner till byggbranschen när det gäller värmeisolering, har den länge använts av professionella ljudstudior på grund av dess ljudisolerande egenskaper. Så det är värt att undersöka ämnet lite, speciellt om du har köpt ett hus i ett mer bullrigt område, som till exempel i centrum.

Perfekt tystnad i vårt hem

Foto-300x164Det finns dock de för vilka stenull inte ger tillräckligt skydd mot buller. För en mängd olika kontor och hem där viktiga företagstelefoner inte är ovanliga, finns det en ännu effektivare lösning. Detta är användningen av olika speciella akustiska element som extern ljudisolering förutom stenull. Med ett sådant dubbelt skydd är vårt hem garanterat en ö av lugn och ro, även när helvetet precis har brutit ut. Och detta är särskilt viktigt för dem som också har ett kontor i sitt hem. Detta kan dock fortfarande göras.

Intern ljudisolering

I extrema fall kan ljudisolering appliceras på innerväggen utöver ovanstående. När det gäller studios är detta ganska typiskt, men även om vi skulle öppna en nattklubb skulle vi ändå kunna rädda oss en hel del senare konflikter. Så det finns en hel del möjligheter att behålla den privata atmosfären i vårt hem även i det mest bullriga området. Men de ökar värdet på vår fastighet ytterligare, vilket inte är ett försumbart faktum om vi bestämmer oss för att sälja den i framtiden. Det är dock inte värt att välja sådana produkter blint, eftersom vi lätt kan spendera i onödan. Tyvärr är de flesta murare inte riktigt medvetna om de olika akustiska sakerna, så det är definitivt värt att vända sig till professionell akustisk hjälp för den delen.

Kategorier: Blog