Vi har testat Primare SPA23 AV-förstärkare!

Företagets huvudlogotyp

Produkterna från det svenska företaget Primare är mycket populära och välkända bland ljud- och hi-fi-fans över hela världen. Företaget grundades på 1980-talet och är en garanti för högkvalitativt och perfekt ljud. Flera av deras produkter är prisbelönta – vilket inte är förvånande, eftersom de främsta övervägandena för företagets designers och ljudtekniker är idealiska ljud och nöjda användare.

Funktioner

SPA23 AV-förstärkare

Primare SPA23-förstärkaren är 5,1-kanals och har en effekt på 5 x 120 Watt. Förstärkarens externa design är dekorativ och sofistikerad, aluminiumhuset är stort och robust, vilket ger stabilitet mot vibrationer. Tack vare de kortare signalvägarna uppnås ett tydligare och mer exakt ljud i metallhuset. Enhetens vikt är 15 kg. Den extra tunna fjärrkontrollen har en logisk layout och är tydlig. Frontpanelen har två rullar, en kontrollratt och ytterligare fyra tryckknappar. Bokstäverna på displayen är lite små, men det kan fortfarande läsas från ett större avstånd. Utseendet fick den typiska stilen för varumärket Primare.

Prim.-SPA-retur

Bakpanelen ser ganska puritanisk ut, inte batteripackad med kontakter och uttag. Optiska och koaxiala digitala uttag finns på baksidan, enheten har fem 1,4 HDMI-ingångar och två HDMI-utgångar. Dessutom är enheten utrustad med 4 par analoga RCA-ingångar, en subwooferutgång, 3 triggerutgångar, 1 triggeringång, RS232-port och infrarödingång på AV-förstärkaren.

Menyn är informativ, lätt att navigera, delningsfrekvensen och ljudtrycksnivån kan också justeras, men alla inställningar måste göras av oss. Högtalarinställningar är extremt enkla att göra, liksom subwooferinställningar. Förstärkaren kan också bearbeta 1080p och surroundljud kan matas ut från Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby True HD, DTS … och fler funktioner. Effekten är nominell till 8 ohm, 120 watt. Primare har 24-bitars / 192 Wolfson DAC och Burr Brown av Texas Instruments, opamps, som kännetecknas av linjära och låga avstängningsfrekvenser. Klass “D” -förstärkaren är ganska effektiv och fungerar med liten förlust. Tack vare Ultra Fast Power Device används ett motsvarande värde på 26 decibel negativ återkoppling över hela ljudfrekvensområdet. Således ändras återkopplingshastigheten när belastningen vid filterutmatningen ändras.

Vad är UFPD eller Ultra Fast Power Device?

Klass “D” förstärkare kan låta levande och dynamiska till en början, men trötthet i öronen kan uppstå över tiden. SPA23, med hjälp av UFPD, utför också två operationer: både kontroll och återkoppling, vilket påverkar utsignalen mer direkt och exakt. Förstärkaren upptäcker förändringar och utgångsfiltret styr mängden ström i förhållande till återkopplingshastigheten. Av denna anledning ger förstärkaren utmärkt prestanda. Dessa nya systemförstärkare hanterar alla utsignaler på samma sätt, oavsett frekvens, och kan också helt undertrycka resonans, så att distorsionen blir extremt låg och frekvensöverföringen blir bred och oberoende av belastningen. Detta gör att denna typ av förstärkare kan driva alla typer av impedanshögtalare. Det använder också lite energi och optimerar prestanda och garanterar jämnt ljud och minimal distorsion och optimal värmebehandling.

PFC-Power Factor Controller

Ett SPA23

Med Power Factor Control-teknik kan vi förvänta oss en stabil strömförsörjning. Syftet med Power Factor Control är att inte bara hämta ström från elnätet vid topparna utan att kunna göra det praktiskt taget kontinuerligt. Fördelen med detta är att strömförbrukningen inte är koncentrerad till topparna för den inkommande nätspänningen, vilket innebär att spänningen sjunker i mindre utsträckning och spänningstopparna kommer inte att brytas av än för förstärkare utan PFC-effekt tillförsel. Det innebär att den producerade likspänningen endast i liten utsträckning beror på den inkommande nätspänningen. Så för en förstärkare med en PFC-strömförsörjning spelar det nästan ingen roll att elnätet är 230 volt, eller säg 160 volt.

Få funktioner

Förstärkaren har varken en nätverksfunktion eller en USB-ingång eller har ett inbyggt automatiskt rumskalibreringssystem och en mätmikrofon. Dessa funktioner är dock inte absolut nödvändiga, även om det ganska höga priset på enheten kanske har inkluderat dessa få extra funktioner, vilket är nästan grundläggande med moderna förstärkare.

Automatiska rumskalibreringsprogram är nu nästan en grundläggande funktion hos hemmabioförstärkare. Men det måste tas med i beräkningen att denna korrigeringsprogramvara bara kan fungera riktigt effektivt om akustiken i rummet är tillräcklig.

Testa
Prim. Silver Spa

Vi testade först förstärkaren för musik. Vi lyssnade på Linkin Parks nummer Numb. Vi hade en dynamisk, exakt och tydlig musikalisk upplevelse med tillstånd av SPA23, och det kan till och med sägas att instrumentet verkligen gav en premiumprodukt. Basarna var på plats, de lät intensiva och kraftfulla, de andra serierna var också helt fina, musiken lät vacker, jämn och harmonisk.

Vi tittade sedan på actionkomedin 2015, Spy. Vi fick en omfattande scenbild och realistiskt, detaljerat ljud. Vi kan inte heller klaga på surroundljud alls. Tydligheten förblev även vid högre volymer. Vi testade Primare-förstärkaren i kombination med det danska tillverkade Dynaudio Confidence 20-högtalarparet. Samarbetet mellan High-end-högtalarna och förstärkaren av hög kvalitet har resulterat i en fantastisk och verkligt felfri produktion.

Slutsats

Primare-förstärkaren har en förstklassig design och felfritt ljud. Det kan producera detaljerade, exakta, realistiska och distorsionsfria ljud. Tack vare de avancerade integrerade förstärkarna är också energiförbrukning och prestanda optimala. Det är naturligtvis mycket viktigt att para ihop förstärkaren med högkvalitativa högtalare och en subwoofer, eftersom det här är det enda sättet att få ett tillfredsställande slutresultat för oss. Den akustiska behandlingen av väggar, tak och fönsterytor i ett visst rum försummas inte heller. SPL23 AV-förstärkaren är lämplig för både hemmabiosystem och för att lyssna på musik. Som kritik skulle jag notera att fler funktioner kan förväntas inom denna prisklass.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts