Vilken typ av hemmabiomottagare ska du välja? Del 1

Biosal

Det finns några saker att tänka på när du väljer en hemmabiomottagare:

-Den viktigaste aspekten att tänka på är om du vill ansluta förstärkaren till stereohögtalare eller en TV? Om du främst använder den för att lyssna på musik behöver du en stereomottagare. Om du vill ha surroundljud medan du tittar på en film. välj sedan AV-mottagare. Om du använder den för att både lyssna på musik och titta på filmer, tänk på en AV-mottagare.

-Genom kanaler behövs om du vill ha riktigt surroundljud. En kanal = en högtalare. Se till att den nya mottagaren har tillräckligt med kanaler för alla högtalare och de du kommer att få i framtiden. Om du vill ha surroundljud behöver du minst fem kanaler.

-Tänk på vad du ska använda den till. Tänk på vilken källa du vill ansluta enheten till. Om du till exempel också vill använda den för att lyssna på en vinylskiva behöver du en separat phono-ingång. Om du också vill spela trådlös musik behöver du Wi-Fi (plus Bluetooth, Airplay, etc., så att du kan spela musik från din smartphone och surfplatta) för att ansluta nya moduler eller enheter du köper senare, så att du får mer anslutning nyare desto bättre.

-Modern videoupplösning är också bra. 4K bildupplösning är ett absolut måste, även om du inte redan har en 4K TV. Se till att du kan ansluta den till valfri videokälla, till exempel en DVD-spelare eller Apple TV.

-Välj en AV-mottagare med Dolby Atmos och DTS: X-funktioner för 3D-surroundljud. Den goda nyheten är att de nya AV-mottagarna kan spela båda formaten.

-Sök efter en mottagare som kan spela alla 3 HDR-format. Kontrollera också att den valda mottagaren har kapacitet att hantera HDR10, DV (Dolby Vision) och HLG-format.

– AV-mottagare med flera rum kan spela upp till två olika program i två olika rum på två olika TV-apparater, så tänk på flerrumsfunktionen.

AV-mottagare och stereomottagare – vad är skillnaden?

De kan vara lika, men de är två mycket olika verktyg.

Vad är en AV-mottagare?

Hemmabio AV-mottagare

AV-mottagaren (ljud- / video- eller hemmabio) ansvarar för att ta emot, tolka och bearbeta inkommande ljudsignaler innan de skickas till sin slutdestination: TV: n och högtalarna. AV-mottagaren innehåller minst fem förstärkare för att driva minst fem högtalare. Varför behöver du så mycket? Ett genomsnittligt hemmabiosystem har 5 högtalare som arbetar tillsammans för att skapa surroundljud … och varje högtalare kräver en separat ljudsignal från AV-mottagaren.

Idag har många hemmabiosystem redan mer än 5 högtalare, inklusive de som är Dolby Atmos-kompatibla. För att uppnå bästa möjliga effekt har de flesta hemmabiosystem idag ett dussin eller fler högtalare, varav många är dolda och / eller inbyggda i väggar eller tak.

Vad är en stereomottagare?

Marantz-NR1200 stereomottagare

Stereomottagaren innehåller två förstärkare (en per kanal) och används främst för att lyssna på musik. De två förstärkarna på stereomottagaren driver de två stereohögtalarna, och även om du kan ansluta den till TV: n får du inte surroundljud med stereomottagaren. (Du kan också stöta på integrerade förstärkare när du söker, vilket faktiskt är detsamma som stereomottagaren förutom AM / FM-tunern.)

När ska du använda en AV-mottagare?

Utmärkta hemmabio-AV-mottagare med 4K-bildbehandling och Dolby Atmos finns nu till överkomliga priser. Om du fokuserar på att lyssna på musik via surroundljudfilmer, köp en 2-kanals stereomottagare istället. (men det senare kommer inte att ge ett surroundljud).

Så poängen är: AV-mottagare är främst designade och byggda för TV-apparater, hemmabio, film för att ge en autentisk, bioliknande upplevelse hemma. Och eftersom AV-mottagare kan göra mer än stereomottagare kan du använda AV-mottagaren för att både titta på film och lyssna på musik. Dessutom ger kombinationen av en stereomottagare och en TV inte surroundljud.

Hur väljer jag den bästa AV-mottagaren?

Det primära syftet med AV-mottagare är att tillhandahålla ett fantastiskt hemmabiosystem med surroundljud. När du köper måste du ta hänsyn till funktionerna i ditt rum, stil, ekonomiska möjligheter av din egen smak.

Ingångar, utgångar

Det finns inget sådant som för många ingångar eller utgångar. Detta beror på att om vi planerar att ansluta nya enheter, nya moduler till förstärkaren i framtiden, kommer ytterligare anslutningar att behövas. Minst fyra HDMI-ingångar krävs för att ansluta en kabelbox, en Blu-ray-spelare, en PlayStation och minst en ingång till för ytterligare expansion. (Om du till exempel lägger till en Apple TV – använder du redan alla 4 ingångarna.) Om du planerar att ansluta en skivspelare, se till att du har en Phono-ingång på förstärkaren. Se också till att de nya produkterna du köper är kompatibla med allt du redan har hemma.

4K

Verifieringsbild

4K är det bästa möjliga högupplösta videoformatet för hemmabio. Med 4K är bilden så detaljerad att den ger en tydlig och korrekt vy även när den ses på nära håll.

En annan funktion att se upp för är stöd för HDCP 2.2. HDCP 2.2 är den senaste kopieringsskyddstekniken som är utformad för att förhindra olaglig kopiering av videoinnehåll, särskilt 4K-innehåll. Detta är viktigt för att när du försöker titta på en HDCP 2.2-kopieringsskyddad film och 4K Blu-ray-spelaren och / eller AV-mottagaren inte har behörighet att stödja HDCP 2.2-innehåll, blir skärmen mörkare. Lyckligtvis har alla 4K-TV-apparater och -mottagare minst en HDCP2.2-ingång.

Inbyggt Wi-Fi

Helst kan alla (fysiskt) ansluta sin TV till sitt hemnätverk, men det är inte alltid möjligt – speciellt om du inte kan dra kablar genom väggar. Det är här Wi-Fi-anslutningen spelar in, vilket gör att alla smarta funktioner som nya TV-apparater använder för att strömma filmer, titta på YouTube, etc. och arbeta trådlöst via nätverket. Av samma anledning är Wi-Fi inbyggt i ljudsystem också användbart, så att du kan streama musik, till exempel utan att behöva fysiskt ansluta enheter.

DTS: X- och HDR-format

DTS: X är ett nytt surroundljudformat som är utformat för att göra din hemmabioljud så uppslukande som möjligt, liknande Dolby Atmos.

HDR TV-bild

HDR står för “High Dynamic Range”. Därför är dagens senaste TV-apparater inom bildåtergivning så spektakulära. TV: ns HDR genererar mer kontrast inom de befintliga pixlarna och utökar kontrasten och färgen så att slutresultatet blir mer exakt och djupare. Det finns tre versioner av HDR: HDR10 och DV (Dolby Vision) och HLG. Även om HDR10 för närvarande är det vanligaste formatet (på grund av bland annat iTunes, Netflix och VUDU) anser många att Dolby Vision är ett bättre bildkvalitetsformat. Det är svårt att se vilket HDR-format som är bäst.

Antal kanaler

Tänk på kanaler som högtalare. Och medan de flesta musikformat endast kräver två kanaler (vänster och höger), kräver äkta hemmabio surroundljud så många kanaler som möjligt. I ett nötskal: Ju fler kanaler du har, desto fler högtalare kan du lägga till – och ju fler högtalare du lägger till, desto bättre och mer fantastiskt blir ljudet. Minst 5 kanaler krävs för att ta emot surroundljud. Men vi rekommenderar att du skapar ett system med minst 7 kanaler.

Klipp-hemmabio-2.1

-2,1-kanal: Lägg till en subwoofer till effektiv bas, och nu har du 2.1. “2” avser de två första högtalarna och subwoofern hänvisar till “.1”.

-3,1-kanal: Lägg till en centerhögtalare så att dialogen alltid kommer från skärmens mitt (särskilt viktigt om vi sitter lite i sidled).

-5.1: Detta betyder redan hemmabioljud. Placera ytterligare två högtalare på baksidan av rummet så att surroundljud uppnås 5.1. Om du till och med lägger till en subwoofer och du redan har ett “5.2” -system.

Klipp-hemmabio-7.1

-7.1-kanal: I större rum, särskilt där soffan eller fåtöljerna ligger längre bort från bakväggen, kan surroundhögtalare krävas för att implementera 7.1-ljud.

-9.1 kanaler eller mer: I det här fallet kan vi prata om faktiskt 3D-ljud. Sammanfattningsvis har ett 9.2.1-system tre högtalare på framsidan, två till höger och vänster, två på baksidan av rummet och ett par i taket. Plus två subwoofers, som vanligtvis placeras bakåt men kan placeras var som helst. (Du behöver en 9-kanals eller mer kanalmottagare för att detta system ska fungera.)

Skriven av Róbert Polgár

Del 2 av artikeln kommer snart!

Similar Posts