Velodyne SPL 1200 Ultra aktiv, sluten subwoofer testning

Det amerikanska företaget Velodyne grundades 1983 av David Hall. Företaget specialiserar sig främst på lågfrekvent ljud- och subwooferteknik, har utökat sitt produktsortiment med hörlurar sedan 2012 och erbjuder för närvarande ett antal ljudprodukter.

Velodyne SPL-1200

Velodyne-SPL-1200-Ultra subwoofer

SPl 1200 Ultras slutna, aktiva subwoofer har fått en enkel, iögonfallande, minimalistisk design. Enheten finns i svartvitt och är en 22 kg, 39,4 x 38 x 47 cm, kompakt subwoofer. Det handpolerade, glansiga MDF-högtalarhuset är ganska solidt och stabilt, vilket förhindrar bildning av resonanser. Den stora, lättlästa LED-displayen på frontpanelen lyser blått. Det finns två omkopplare på frontpanelen, och ingångsuttaget på mätmikrofonen finns också här.

SPL-1200 bak

Bakpanelen har guldpläterade elnät, symmetriska asymmetriska XLR / RCA-ingångar och en dedikerad LFE-kontakt (lågfrekvenseffekt) för hemmabio. Enheten kan också bearbeta DSP-signal. En infraröd fjärrkontroll med storleken på ett kreditkort levereras också med subwoofern.

Med den medföljande mikrofonen är rumskalibrering möjlig med hjälp av det akustiska korrigeringssystemet för åtta band automatiskt EQ-rum, vilket är extremt användbart och enkelt att använda. Du kan också justera volym, fas och delningsfrekvens. Subwoofern har en kraftfull, integrerad 2400 W, klass D-förstärkare. Dess prestanda är mycket övertygande och ger en extremt smidig övergång från en subtil mjuk viskning till en dunkande explosion. Frekvensområdet ligger mellan 21 och 135 Hz. Enheten har också nattläge och avstängningsfunktioner.

Ultra subwooferhögtalare SPL-1200

Den 30 cm basenheten är utrustad med en värmebeständig röstspole på 7,6 cm och en stor ferritmagnetkrets säkerställer korrekt drift. SPL 1200 har också en automatisk på- och avkänningsfunktion. Flerskikts-kevlartyget är fäst i ett konkavt membran, gjuten aluminiumkorg med en stark etylpropengummiband, vilket är ett mycket mer hållbart material jämfört med gummi.

Drivrutinen, ERS (Energy Recovery System), har en kontinuerlig uteffekt på 1200 watt och vid dynamiska toppar upp till 2400 watt. Velodyne-subwoofern kan täcka upp till full bandbredd med basljud.

Den automatiska kalibreringen avger cirka 12 toner mellan 20 och 150 Hz på cirka en minut. Nattläget är särskilt användbart för att lyssna på musik på sen kväll. När det gäller ytpassfiltret fann vi att det oftast bara begränsar basnivån och inte filtreras. Det finns fyra grundläggande inställningar att välja mellan, det bästa enligt vår erfarenhet var Jazz-läge, men Rock, Games och Movie-lägen finns också. I dessa lät de mellersta djupa områdena bäst, med snabb och exakt membranrörelse uppnådd genom att linda den stora svängspolen i 6 lager. I praktiken kan man säga att denna subwoofer kan felfri och ren distorsionsfri, tät bas.

Att placera subwoofern är mycket viktigt för optimalt ljud

Subwoofern ger de bästa basljuden. De producerar fler subwoofers, bättre prestanda och ett mjukare basljud med dem i rummen. Placeringen av de 4 subwoofrarna är optimal, men det är värt att få dem med ett minimumpar, inga fler subwoofers behövs. Var noga med att välja djupa tryck av samma märke och typ om möjligt, eftersom både inställning och justering blir mycket enklare. Om två subwoofers används måste lyssningspositionen och deras nivå koordineras mycket noggrant, och vi kan också förvänta oss att två subwoofers kan ha en fasavstängning, vilket kan elimineras genom korrekt placering och fasinställningar. Det är mycket viktigt att placera subwoofrarna minst 30 cm från väggfästet och justera volymen så att ingen av dem blir högre än den andra!

Ljudtest
SPL-1200-geni

Testningen utfördes i ett vardagsrum på cirka 20 kvadratmeter. Focal Sopra golvhögtalare och Denon AVR-X3600 förstärkare visade sig vara en utmärkt kombination. Vi valde en sång som verkligen finns i bas. Vi lanserade Brooklyn Bounce-bandet Take a Ride. Vi var helt nöjda med prestandan på SPL 1200 Ultra, vi kunde höra omfattande ljud, tätt, kraftfull bas och vi upplevde ingen distorsion vid högre volymer.

Slutna subwoofers

Stängda subwoofers har inga öppningar i skåpet, i ett slutet system dämpar luften membranets rörelse, så dessa typer av subwoofers ger det mest exakta, detaljerade, tätaste ljudet, men mycket högre förstärkare krävs för att uppnå korrekt ljudtryck, såsom en reflex subwoofer. I vilket fall som helst måste utgångsnivån vara begränsad för att minska distorsionen, eftersom det ökande ljudtrycket vid låga frekvenser tvingar membranet att röra sig mer intensivt och därmed kan snedvridningar uppstå. Därför har slutna system subwoofers vanligtvis högtalare med större diametrar.

Sammanfattning

Velodynes högpresterande subwoofer med hög effekt övertygade oss om att det amerikanska företaget verkligen fick det optimala ljudet för låga intervall. Vi har ett rent, tätt och slagfyllt basområde. På grund av subwooferns kompakta storlek rekommenderas den mest för medelstora rum. Om du verkligen vill uppnå ett idealiskt ljud måste du vara uppmärksam på att passa rummet. Det automatiska rumskalibreringssystemet är extremt användbart och enkelt att använda.

Naturligtvis bör den akustiska behandlingen av rummen inte försummas heller! I ett obehandlat rum kommer inte den bästa subwoofern att producera det resultat vi förväntar oss. För att förhindra reflektioner och störningar bör vi också tillhandahålla akustisk behandling av väggar, tak och fönsterytor, eftersom rumskalibreringssystem inte kan göra ett perfekt jobb i ett rum med dålig akustik.

Subwoofers är mycket dominerande när man tittar på film eller lyssnar på musik, eftersom de ger en mjuk och riktigt intensiv djup bas. Det yttre på SPL 1200 Ultra är lämpligt för nästan alla hemmabio- eller hi-fi-system. Vi rekommenderar det främst för att lyssna på musik. Tack vare det slutna systemet kan vi få mindre fasförskjutning, lägre fördröjning, mindre förfall. Subwoofers i slutet system kan avge mer exakt, tätare, mer detaljerat ljud, frekvenssvaret är plattare och balanserad och det dynamiska utgångsvärdet är lägre.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts