Vi testade Focal Sopra No2 stående högtalare!

Ett par av Focal Sopra No2 stående högtalare testades för några dagar sedan i ett medelstort hi-fi-rum. Ägaren arbetar som ljudtekniker och ersätter sina tidigare högtalare med franskgjorda Focal-högtalare. Hi-fi-rummet är akustiskt helt perfekt, ägaren tog hand om den akustiska behandlingen av väggar, tak och fönster, så det fanns inget utrymme för förbättringar inom detta område. För några lite gamla, slitna ljudabsorberande paneler rekommenderade vi att renovera utsidan med ny akustisk sidenbeklädnad.

Låt oss komma till saken – titta närmare på högtalarna!

Produktens ursprungliga namn var JM Labs – efter företagets ägare, Jacques Mahul – de vackert utformade, respektabla storlek, träpanel, handgjorda högtalare har alltid fått smickrande recensioner.

Recenze-Focal-Sopra-No2

De använde innovativa lösningar i sin produktion. Den 3-vägs avancerade högtalaren är en värdig representant för premium ljudutrustning. Det kännetecknas av dynamik, optimalt surroundljud och detaljer. Focal Sopra No2-högtalaren består av 2 18 W-kon-subwoofers, en 16,5 cm centerhögtalare och en ”IHL” beryllium-inverterad dome-diskant. Den kompakta, moderna, rena och eleganta designen tilltalar de flesta av oss, och även om dess storlek inte är liten – den väger 55 kg – kan den ändå enkelt integreras i alla typer av interiörer med en yta på minst 30 kvadratmeter. Dess metalliska lackfinish är fängslande, finns i flera livfulla färger. Kombinationen av fina, mjuka kurvor och skarpa linjer resulterar i ett harmoniskt, tilltalande utseende. Det finns ett tjockt härdat glas på högtalarens bas, de stålspetsade benen kan skruvas.

Högtalarplatta

På grund av högtalarens relativt stora vikt är det lämpligt att placera aluminiumskivor under benen för att inte skada parketten eller trägolvet. Tjocka MDF-sidor och inre förstyvningar och hög materialtäthet säkerställer styrka och vibrationsfrihet. Högtalarens nedre del lutar bakåt, medan centerhögtalaren lutar framåt, vilket gör fasbalansen och strålningsriktningen idealisk. 3-vägs diskanten är placerad mellan subwoofern och centerhögtalaren, precis för sittande lyssningsposition. Diskanten på diskanten är stel och tunn. På grund av tunnheten upplevs överhörning och bakåtstrålning. Ett hornformat hålrum har skapats i diskanthuset för att gradvis absorbera obehagliga vibrationer, vilket resulterar i en 30% minskning av förvrängningen.

Focal Sopra-luidspreker No2

Ett tunt aluminiumgaller skyddar högtalarna. Högtalarfästena är stängda med en metallfälg. Fixa högtalarna och magneterna löstes på ett helt nytt sätt. Genom NIC-teknik styr en neutral induktanskrets magnetfältet, vilket också resulterar i en minskning av distorsionen. Frekvensöverföring 34 Hz-40 kHz (- / + 3 Db), lågfrekvenspunkt 28 Hz, högtalarkänslighet 91 dB, impedans 8 ohm, delningsfrekvens 250-200 Hz, rekommenderad förstärkareffekt: 40-300 watt. Reflexboxen har ett reflexrör som pekar mot sulan, vilket är stängt bak och runt. Drivenheterna med granitmönster är gjorda av plast, kallad “W Composite Sandwich Cono”, som används för att dämpa vibrationer. En glasplatta placerades ovanpå högtalaren som ett dekorativt element.

Lyssningstest

PC-hogtalartest
PC-hogtalartest

För Focal-högtalarna använde vi en NAD C-388 stereoförstärkare med en ljud-PC under testningen. Vi började testet med att lyssna med klassisk musik. Vi startade Johann Sebastian Bachs arbete med toccata och fugaorgel i d-moll. Musiken, som har barockstil, kännetecknas av snabba snarlopp. Focal Sopra No2 förvrängde inte heller vid hög volym, vi fick ett extremt fint, detaljerat ljud.

Vi fortsatte repetitionen med alternativ rockmusik och lyssnade på Nirvana: Smells like Teen Spirit. Volymen lindades ordentligt upp för att ge oss en riktig rockkänsla. Kurt Cobains höga sång (eller skrik) lät förståelig, kraftfull, realistisk, musiken var detaljerad och rymlig, gitarrljudet var tydligt urskiljbart. Kanske orkesterpartierna verkade lite skuggiga, men det kunde bara ha hörts för våra alltför känsliga öron, men det störde inte alls och det förstörde inte upplevelsen ändå.

Vi fortsatte med årets hitlåt, Jason Derulo: Savage love låt lät. Vi upptäckte inget fel, vi upplevde intensiv bas (ibland kanske lite till och med mycket), tydliga och förståeliga sång i det här fallet också.

Doktor Dolittle filmaffisch

Vi har lagt in en film som heter Doctor Dolittle, med Robert Downey Jr. i DVD-spelaren. Focal-högtalarna presterade också bra den här gången, effekterna, soundtracket och dialogerna lät fantastiskt, vilket skapade en riktig rumslig effekt.

Slutsats

I produktionen av Focal Sopra No2 stationära högtalare har tillverkarna strävat efter extremt hög kvalitet, både i utseende och inom teknisk design och konstruktion. Med hjälp av unika och innovativa tekniska lösningar har vibrationer och vibrationer praktiskt taget reducerats till ett minimum. Det går inte att klaga på högtalarnas utsida, varje del är vacker och sofistikerad. Det rekommenderas för hi-fi-rum och vardagsrum, det kommer inte att göra dig besviken.

Similar Posts