Vi har testat LG HU810PW laserprojektor!

Projektor LG-HU810PW

LG HU810PW-projektorn har också två lasrar. I det här fallet använder de två lasrarna en grön fosfor, LG-projektorn producerar extremt verklighetstrogna färger och en lysande skarp bild tack vare 4K DLP-chipet. Tyvärr skapar detta DLP-chip också ett medelstort kontrastförhållande, varför HU810PW ligger efter de bästa hemmabioprojektorerna vi har undersökt tidigare.

Låt oss titta närmare på projektorn.

UltraHD 4K-upplösning är en stor fördel för projektorn, och varje detalj i videon är fantastisk. Denna projektor har en seriös ljusstyrka och producerar ungefär 1500 lumen ljus. Levande, vackra färger kännetecknar produktionen av enheten. Nackdelen med 810 PW är att den producerar gråton svarta nivåer av medelhög kvalitet i mörka scener. Mycket dyrare än 4K-projektorer med bättre kontrast som Optoma UHD30. På grund av detta kan vi inte rekommendera LG HU810PW till alla i den här prisklassen, men om du vill ha hög ljusstyrka, livfulla färger och detaljer är det svårt att hitta en konkurrent till denna projektor. Projektorn är HDR, 4K-kompatibel, men tyvärr inte 3D-kompatibel. Det erbjuder manuell zoom och även manuella linsförskjutningsfunktioner, med en livslängd på 20000 timmar som anges av tillverkaren.

HU810PW-höger

HU810PW gör ett bättre jobb med HDR och 4K än de flesta “HDR” -projektorer som vi nyligen testat. Ändå är det viktigt att komma ihåg att ingen projektor kan producera en riktig HDR-bild. Som det passar en avancerad projektor har 810PW både horisontell och vertikal linsbyte. Zoomen är också tillräcklig vid 1,6x. Huset är ungefär dubbelt så stort som andra projektorer och är betydligt tyngre.

Laserprojektorsystem

LG HU810PW har två lasrar, en blå och en röd laser. Förutom att producera allt blått ljus överför den blå lasern en del av sitt ljus till den gröna fosforen. Så lasrar skapar inte bara ljus utan också färg. DLP-baserade projektorer separerar vanligtvis dessa två funktioner, lampan genererar vitt ljus och sedan får färgfilter lite av ljuset till skärmen när det behövs. Färghjulen är i första hand inte lika effektiva, vilket är en av anledningarna till att lasrar fungerar bra i projektorer.

En annan fördel är att lasrar har en mycket längre livslängd än UHP-lampor. Livslängden på 810PW uppskattas av tillverkaren till upp till 20 000 timmar, eller cirka 14 år om den används i 4 timmar på natten. Det slås på och av mycket snabbare än de flesta liknande projektorer, vilket är en annan bra punkt för denna projektor. Om du skulle tro att lasrar behöver mindre kylning och därmed färre fläktar än traditionella glödlampor, skulle du ha fel. Generellt är 810PW tystare än små, billiga DLP-projektorer, men du kan fortfarande höra ljudet från fläkten.

810PW bakpanel

Den har också 3 HDMI-ingångar, 2 USB-ingångar, 1 optisk digital ljudutgång, LAN-anslutning och Wi-fi-anslutning. PC-ingångs-, RS-232- och 12 V-utlösaranslutningar saknas dock. En bakgrundsbelyst fjärrkontroll ingår också i projektorn.

Två av LG: s tre HDMI-ingångar har också HDMI 2.1 med ALLM (Auto Low Latency Mode) och eARC. 810PW erbjuder också några inbyggda streamingapplikationer, men av någon anledning saknar det Netflix och HBO.

810PW fjärrkontroll

810PW har en av de mest ovanliga fjärrkontroller som vi har provat på projektorer. Det liknar fjärrkontrollen för LG TV: n genom att en rörelsekänslig markör visas på skärmen även vid minsta beröring.

Det erbjuder oändliga inställningar, varav många är förvirrande. Adaptiv kontrast och dynamisk kontrast finns till exempel i två olika undermenyer, separerade från standardkontrastinställningarna.

Ett mycket konstigt problem som inte kan lösas med någon inställning är den hårdaste synkrona fördröjningen. Du kan ställa in ljudtimingen i menyn, men detta gäller bara projektorns egna interna högtalare. Om du använder ett externt högtalarsystem måste det ha inställningen för ljudsynkronisering.

Bildkvalitet

LG_HU810PW projektorlinser

LGs kontrastförhållande är dåligt. Väldigt dåligt. Den mycket billigare Optoma UHD30 har större djup och är renare, skarpare. Kontrastförhållande är den viktigaste faktorn i den övergripande bildkvaliteten.

Men ljusstyrka är lika viktigt för projektorer. De två lasrarna och fosforet gör att LG kan skapa fantastiskt rika och livfulla färger.

Den största styrkan i DLP-tekniken är dess förmåga att skapa en extremt skarp bild utan suddig rörelse. Så varje rynka, varje hår, varje grässtrå, visas i mycket större detalj med större upplösningar. Optoma UHD30 är ganska adekvat i detta avseende, men LG verkar lite skarpare totalt sett. Så totalt sett ser LG HU810PW mycket bättre ut än du kanske hade förväntat dig, bortsett från dess medium kontrastförhållande.

LG har en konstig funktion som vi inte har upplevt med andra laserbaserade projektorer. Tekniskt kallad speck verkar det som om vissa pixlar är ljusare än andra.

Vi försökte ständigt förbättra svartnivån. Kontrastförhållandet är dåligt. LG har gjort allt för att täcka upp denna brist, men med Texas Instruments DLP-teknik är det allt de kan göra.

Med ljusare scener kan 810PW ge riktigt vackra bilder. Men när det gäller mörka scener suddar den starka ljuseffekten ut hela bilden, vilket egentligen inte är en idealisk lösning för att korrigera en svag svart nivå.

inställningar

En annan sak vi märkte var att när vi vill få en korrekt bild beror färgtemperaturen på irisinställningen. Den blir märkbart blå vid lägre ljusstyrka.

Du kan också göra energisparande inställningar, ljusstyrkaoptimeringar och dynamiska kontrastinställningar på projektorn. Vid inställningen Varm färgtemperatur, som är närmast noggrannheten, saknade bilden grön för ljusare bilder och det var för mycket rött för mörkare bilder. Färger med HD-innehåll var generellt noggranna, med endast blå och magenta som var något rödaktiga.

Ljusstyrkan var naturligtvis fantastisk. Med HDR-innehåll var det ännu ljusare, med en maximal ljusstyrka på 2600 lumen i det ljusaste bildläget. I det här läget var bilden dock blåaktig / grönaktig.

Vår åsikt om LG HU810PW laserprojektor

Tack vare de två lasrarna har denna projektor fantastisk ljusstyrka och ger fantastiska färger. Tyvärr är kontrastförhållandet extremt dåligt, svartnivån är mycket dålig. Ljudnivån är låg, men du kan fortfarande höra fläkten. Priset är för högt jämfört med dess prestanda jämfört med andra projektorer i en liknande kategori.

När vi bygger hemmabiosystem måste vi inte bara vara uppmärksamma på vilket märke och kvalitet på ljud-, video- och hi-fi-produkter vi köper, men vi måste också ta hand om akustiken i biorummet om vi vill ha tydligt ljud. Akustiska ljudabsorberande och diffusorpaneler, som kan placeras på väggarna, är de mest lämpliga för att förbättra akustiken. I biorummet kan du få en riktig bioupplevelse genom att placera akustiska, ljudabsorberande mörkläggningsgardiner framför fönstren så att även fullständiga mörkläggningar kan realiseras.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts