Epson EH-TW 7100 Projektorgranskning

Epson-EH-TW-7100-projektor

Epson tillverkar flera typer av ljudprodukter och deras projektorer utvecklas ständigt. Vi hade den sista möjligheten att prova EH-TW 7100 mellanklassprojektor på begäran av vår kund. Denna typ är extremt populär bland hemmabioägare, trots det relativt höga priset.

Funktioner:

Epsons modell, en 3LCD, 4K-projektor med en ljusstyrka på 3000 lumen, lampans livslängd anges av tillverkaren som 4-7 år. (Naturligtvis beror detta på användningen.) Detta innebär ungefär att livslängden är cirka 3000 timmar vid normal användning, vilket kan öka till 5000 timmar i miljövänligt ECO-läge.

In- och utgångar EH-TW-7100

Zoomområdet är 1,62: 1, kontrastförhållandet är 2 HDMI 2.0 och 2 USB 2.0-ingångar. En USB-port krävs för Google Chrome och den andra krävs för Epson Wi-Fi. Med den senare funktionen kan du projicera bilden till projektorn från en telefon eller dator. Den 6,9 kg, kompakta, vita, snyggt böjda enheten kan vara perfekt för alla biografrum. Det enda lilla med den yttre designen som kan vara förvirrande för vissa är den vita färgen, som inte alltid är praktisk i ett mörkt biorum om vi vill uppnå fullständigt mörker. 1080p LCD-projektor är HDR-kompatibel med pixelskift för UHD-effekt. Den stöder också HDR10 och HLG. Ljudnivån är mycket låg vid 32 decibel, vilket inte stör alls. Det kan också leverera ljud genom den 20 Watt inbyggda högtalaren. En Bluetooth-anslutning kan användas för ljudutgång. Vi upptäckte också en 3,5 mm analog ljudutgång på enheten. Den har inte inbyggda streamingalternativ, men du kan köpa en Epson ELPAP10 okontrollerad LAN-adapter för detta.

EH-TW-7100 glijrail

Tack vare den vertikala eller horisontella objektivförskjutningen kan den monteras både horisontellt och vertikalt, vilket underlättar installationen. Linsen var enkel och exakt att justera, och den manuellt justerbara optiken gjorde det enkelt. För en bild med en diameter på 2-2,54 meter rekommenderas att du installerar projektorn på ett avstånd av cirka 2,95-4,77 meter. Detta gör att den kan användas i rum i flera storlekar.

Fjärrkontrollen är EH-TW-7100

Fjärrkontrollen är transparent, lätt att styra med snabbtangenter, och den orange bakgrundsbelysningen är mycket användbar i ett mörkt filmrum. På grund av den 3 LCD-tekniken är projektorns färgljusstyrka mycket högre än för DLP-projektorer med 1 chip. Kontrastförhållandet är 100 000: 1. Du kan också använda din enhet med ett Bluetooth-headset.

Låt oss börja filmvisningen!

Testningen ägde rum i ett 28 kvadratmeter stort rum i biografrummet i ett familjehus av källare. Vi parade ihop Epson-projektorn med utmärkta Dali Epicon-högtalare och Onkyo TX-SR393-mottagare, som placerades cirka 3 meter från taket. Det var verkligen extremt snabbt och enkelt att installera.

Vi såg först 3D-datoranimerade filmen The Grinch 2018 i Blu-Ray 1080p-kvalitet. Det finns flera inställningsalternativ: Dynamic, Bright Cinema, Cinema och Natural Mode. Vi valde naturligt läge. Tonad, balanserad färgpalett, utmärkt kontrasthantering kännetecknade bildkvaliteten. Vi hade en detaljerad, skarp, exakt upplevelse. Det finns inga raminterpoleringsalternativ för 4K HDR-innehåll, 4K-rörelsebehandling saknades kraftigt.

Manöverdon EH-TW-7100

Vi fortsatte att titta på filmen Horror, och vi visade det skrämmande verket The Prodigy, som presenterades 2019. Färgerna var naturliga, så var också rörelsehanteringen. Det blev viss missfärgning i hudtonerna, färgerna i närbilderna var inte lika fantastiska som i en riktig 4K-bild, och de svarta kunde ha varit djupare, mer intensiva. Men förutom dessa såg vi vackra och detaljerade bilder, färgerna var också harmoniska. På Blu Ray kan svarta vara vackrare, hudfärgen rödare och mjukare än på UHD Blu Ray. För UHD Blu Ray-skivor är det bättre att välja en lägre färgupplösning.

Välj Bright Cinema Mode när du använder projektorn i ljusare dagsljus, och Cinema Mode är perfekt i fullständigt mörker. Inställningen Dynamic Cinema undviks bättre eftersom effekten är för ljus och övermättad.

Kan användas i ett måttligt upplyst vardagsrum, men starkt ljus och lampbelysning rekommenderas inte. I en biograf är korrekt mörkare viktigt, inte bara för en verklig filmupplevelse utan också för den perfekta driften av projektorer. Du kan mörka rummet med mörkläggningsgardiner, men om du vill ha mörkt rekommenderas det att placera tjocka, tätt vävda akustiska gardiner med ljudisolerande och svarta egenskaper framför fönstren. Dessa hemtextilier blockerar inte bara ljus utan blockerar också yttre buller. De är också utmärkta för att förbättra akustiken tack vare deras ljudabsorberande tyg.

Förutom det praktiska är deras stora fördel att de också är estetiska, vackra hemtillbehör. Det är tillrådligt att sy en gardin med dubbel bredd av fönstrets bredd om du vill ha en mjukt fallande, prålig fönsterdekoration.

Projektorns föregångare, Epson EH-TW 7000, ersattes av vår kund för den nyare modellen, så vi kunde jämföra de två projektorerna. Båda 3 LCD-enheterna har 4K-teknik, objektivlinsförskjutningsläge, 3D-effekt, 1,6x zoom. 2-2,5 meter diagonalen kan avnjutas på ett avstånd av 2,6-4,3 meter, vilket gör den idealisk för rum i olika storlekar. TW 7100 har ett högre kontrastförhållande på 100 000: 1, vilket resulterar i snyggare, ljusare och rikare färger jämfört med TW 7000, som har ett kontrastförhållande på 40 000: 1. Epson EH TW-7000 fick färre kontakter och trigger- och RS232-anslutningar saknas också. Creston-systemet underlättar integration. 7000 har inte heller någon högtalare. Även om priset (ca 890-1030 EUR) är billigare än 7100-projektorn (1390-1500 EUR), rekommenderar vi ändå den nyare modellen om du vill ha skarpa, ljusa och balanserade färger.

Sammanfattning

Epson-projektorn har 2 inbyggda högtalare, 10 watt vardera (men förväntar dig inte mycket av filmmusik), och det är lätt att styra med fjärrkontrollen. I normalt läge var ljudnivån 32 decibel, i ECO-läge reducerades den till 21 decibel, så det är en helt tyst projektor. Dess installation och inställningar är mycket enkla och ger ljusa, vackra, detaljerade och harmoniska färger. Svarta kunde vara trevligare, djupare, i Blu Ray-filmer fick hudtonerna lite konstiga toner. Det kan inte konkurrera med prestanda hos äkta 4K-projektorer, men EH-TW7100 är en absolut vinnare i detta prisklass.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts