Yamaha RX-V6A hemmabio AV-mottagare recension

Yamaha RX-V-serien har funnits länge, med många förändringar gjorda av tillverkaren jämfört med de första modellerna.

Utseende av det

Yamah-rus-v-೬ ya-de oontvngr

De flesta AV-mottagare har fyrkantiga hörn, vanligtvis en stor skärm med blå eller gula bokstäver i mitten, och några knappar på varje sida. Men utseendet på Yamaha RX-V6A är annorlunda än vanligt. Den kännetecknas av böjda linjer och en mycket stor volymkontroll i mitten.

Till höger om knappen finns en skärm som visar liknande information som tidigare modeller, men det är en LCD, OLED-skärm med blå bokstäver och en svart bakgrund. Ingångsväljaren finns till höger om detta och det är en ganska liten knapp. Under display- och väljarknappen finns sex peksknappar på frontpanelen som ersätter de äldre knapparna.

Baksidan Rx_v6a

Frontpanelen har också en 3,5 mm-ingång för kalibreringsmikrofonen, en 6,35 mm-utgång för hörlurar och en USB-port. Yamaha RX-V6A använder Apple AirPlay 2 för att spela iPhone-musik. Men du kan också använda Yamaha MusicCast-appen på din Apple- eller Android-enhet. Med MusicCast kan du strömma musik med Spotify, Tidal, Deezer eller Amazon Music.

MusicCast-applikation

Yamaha MusicCasts nätverksljudsystem är också ett mycket noggrant utformat system med flera rum. Du kan lyssna på musik var som helst i ditt hem via MusicCast-enheter. Dessutom har den här funktionen förbättrats så att du nu kan konfigurera separata trådlösa MusicCast-högtalare.

Förstärkaren har en nominell effekt på 100 W på alla sju kanalerna, med 8 Ohm. Om du vill använda lägre impedanshögtalare finns det en inställning för detta i menyerna, men tyvärr stöds 4 Ohm-högtalarna bara av de första vänster- och högerkanalerna. I alla andra fall är den sex-ohm-märkta impedansen minimum (och det är kanske inte en tillfällighet att de flesta Yamaha-högtalare har en impedans på sex ohm).

Ingångsutgångar på RX-V6A-förstärkaren

Det finns sju HDMI-ingångar. Yamaha lovar att mer avancerade funktioner som 4K vid 120 Hz och HDR10 + videosignaler kommer att stödjas med en firmwareuppdatering i framtiden. Vi testade enheten med normalt Ultra HD, HDR10 och Dolby Vision högt dynamiskt omfång, och ingen av dem orsakade problem för förstärkaren.

Som en ytterligare uppdatering är enheten utrustad med ett antal funktioner som är avsedda för spel: automatiskt lågfördröjningsläge, variabel uppdateringshastighet, snabb medieswitchning och snabb bildöverföring. Dessa tjänar i huvudsak till att minska förseningar. Fördröjning är den största nackdelen med spel i realtid.

Det finns bara en HDMI-utgång. Det finns tre stereo analoga ingångar och en phono-ingång på mottagaren. Den har också optiska och koaxiella digitala ljudingångar. Ethernet-, Wi-Fi- och Bluetooth-anslutningar finns också. Wi-Fi är dual-band, medan Bluetooth är version 4.2 och stöder standard SBC-codec samt Apple-vänlig AAC-codec. Det är en radiomottagare, så FM och DAB + digitalradio finns naturligtvis också.

Förstärkaren är utrustad med en infraröd fjärrkontroll, men kan också styras med MusicCast-appen på en smart enhet, Apple eller Android, telefon eller surfplatta.

För Yamaha RX-V6A är det upp till oss att slutföra kalibreringen. När du ansluter den medföljande kalibreringsmikrofonen, placera den på huvudhöjd, i lyssningspositionen (du kan prova flera positioner om du vill). När mikrofonen är ansluten visas Yamaha YPAO-kalibreringssystemet och du kan enkelt följa instruktionerna på skärmen.

Kalibrering övervakar högtalarens storlek, avstånd, nivå och EQ. Den har valt rimliga delningar. Standard EQ ställer in Yamahas “Natural” -nivå, som optimerar högre frekvenser för att skapa ett stabilt, klart, bioliknande ljud.

Testa det

Utvärdering av RX-V-6A-mottagaren

Vi testade förstärkaren i en relativt stor biograf, kopplade den till ett par Dali Epicon 8 golvhögtalare och en Oppo blu-ray-spelare. Testningen utfördes i ett medelstort biorum där akustikbehandling redan pågår. För närvarande har ljudabsorberande paneler skrivits ut på väggarna och ljudet sprids ordentligt av Skyline-diffusorer. Det kommer också att finnas en hörnbasfälla i hörnen för att också balansera de djupare ljuden.

Vi tittade på den mystiska thrillern Seven Sisters 2017 och filmen L’Empereur de Paris, som släpptes 2018. Vi tyckte att filmens ljudkvalitet var helt enkelt fantastisk. Massor av energi var tillgänglig för att skapa ett filmljud för systemet. Delarna fungerade effektivt på basljudet och dess överföring till vår subwoofer. Surroundljudet var också utmärkt.

Den automatiska synkroniseringen som var tillgänglig när den var ansluten via HDMI var effektiv. Faktum är att alla HDMI-kontrollfunktioner fungerade bra.

När det gäller musik gjorde mottagaren faktiskt ett mycket trevligt jobb, även när man anslöt skivspelaren. Ljudet var tydligt, med anständig stereobild och detalj, oavsett om vi lyssnade på en klassisk eller en mer modern genre.

HDMI kan också förstora video till 4K-upplösning (Ultra-HD). Detta var avstängt som standard. Vi slog på den, men först verkade det inte fungera. Detta beror på att den här funktionen är ganska begränsad, den kommer att kalibrera bilden från 1080p till 2160p, men den fungerar inte med mindre.

När vi försökte spela en Ultra-HD-skiva med normal HDR med 4K-zoom på – du borde inte ha gjort någonting med en sådan skiva – TV: n tog inte längre en bild. Endast en svart skärm dök upp, med HDR-logotypen blinkande i hörnet av skärmen. Mottagarens skärmmeny fungerade inte heller i det här fallet. Efter att uppspelningen stoppats (spelaren återgick till 1080p) stängdes 4K-inställningen av och korrekt funktion återställdes.

Det finns fyra ”Scen” -knappar på mottagarens fjärrkontroll, liknande de på frontpanelen. Om du håller ned en i några sekunder sparas mottagarens aktuella inställningar, inklusive ingångs- och ljud- och videolägen. Detta gör att du kan växla till Phono-ingång och Pure Direct, till exempel med en knapptryckning. Du kan sedan återvända till att titta på filmen genom att trycka på en annan knapp. Det är mycket användbart och bekvämt att hantera.

Intelligenta funktioner

Yamahas nätverksfunktioner är väl utformade och fungerar därför pålitligt, oavsett om det är en Wi-Fi- eller Ethernet-anslutning.

All musik vi lyssnade på reproducerades effektivt av förstärkaren. Detta inkluderade FLAC-kodad PCM upp till 24 bitar och 192 kHz sampling, liksom direktuppspelning med dubbla hastigheter. Vi fann att Yamaha-mottagare förblev de enda som DTS 5.1-kanals ljud från DTS-CD-skivor och kodade i FLAC kunde dirigeras till.

Yamaha RX V6A förstärkare – Slutsats

Denna förstärkare är ett fantastiskt nätverk som inte är så nybörjare och modern, smart AV-mottagare, och den nya exteriördesignen gör det tydligt att det är en enhet från 2000-talet. Om du vill ha äkta surroundljud och en tydlig, kraftfull musikupplevelse bör du definitivt välja en Yamaha-produkt.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts