Betydelsen av förbättrad akustik

Jag kommer ihåg att när vi flyttade till vårt nya hem ekade det i väggarna i tomma rum. Tiden gick, och möbler, gardiner, hyllor och tavlor placerades på sina platser och akustiken i rummet ändrades. Hur betydelsefull akustik är kan observeras under vanliga samtal, men det blir ännu mer kännbart om vi har ett speciellt hemmabiorum i vårt hem, eller till och med om hemmabion eller hifi-ljudsystemet är i vardagsrummet.

Vad betyder akustik?

Ordet akustisk härstammar från det grekiska språket och är ljudvetenskap dvs handlar om hur ljud genereras och överförs. Termen akustik syftar på ett rums ljudegenskaper.

Varför ska jag bry mig om akustiken

Om vi ​​vill uppnå det bästa ljudet vår noggrant utvalda ljudutrustning kan ge får vi inte försumma rummets akustik. Var vi placerar den dyra anläggningen i rummet är en viktig aspekt men det räcker inte i sig i de flesta fall.

Hur rummet är utformat spelar en nyckelroll i auditorium, konserthus och teaterhallar. Med en välplanerad design och speciell utrustning kan man uppnå samma akustiska egenskaper i både ett tomt och ett trångt auditorium. För detta ändamål bygger man tak och väggar redan under byggprocessen på ett sådant sätt att ljudvågorna riktas mot publiken, medan andra arkitektoniska lösningar minskar ekot.

Byggnadsprocessen för biografer genomförs också i enlighet med en angiven specifikation för akustiken, eftersom inte ens den dyraste utrustningen kan erbjuda en perfekt filmupplevelse om akustiken i rummet är otillräcklig.

Implementering i befintliga utrymmen

Om vi ​​ska bygga hemmabio eller studio för ljudinspelning i ett rum hemma måste vi ta hänsyn till rummets befintliga parametrar och byggmaterial. I sådana fall måste vi göra mätningar på rummets akustik och förbättra ljudet med rätt ljudabsorbenter.

room acoustic treatment

Det första är att dämpa basfrekvenserna
room acoustic treatment

Kontroll av ljudvågor

Varför låter samma utrustning annorlunda i olika rum?

I fysikens värld är ljud vibrationer som sprider sig i luften i mekaniska vågor. Om vi sätter på hemmabiosystemet ger det ifrån sig ljud som vibrerar, vibrationen överförs via luften från partikel till partikel och bildar en ljudvåg tills den når en fast yta i rummet. Beroende på ytan, om det är en vägg i rummet av tegel eller gipsskiva, ett fönster eller gardin, så fortsätter ljudets väg på olika sätt. Beroende på densitet absorberar vissa material medan andra reflekterar ljudet som når dem. Det är därför det kan hända att vi hör samma utrustning på ett annat sätt om vi använder den på en annan plats.

urumsakustikbehandling

Vilka är de vanliga problemen med akustiken som våra kunder kontaktar oss för?

De flesta problem orsakas av efterklang, ekot i ett rum samt hemmagjorda lösningar som orsakar sekundära problem som överdämpning av de höga frekvenserna. Många använder frigolit eller skum för att försöka fixa ljudavvikelser i rummet.

Mycket ofta täcker de ett stort väggområde med ett av de materialen som nämns ovan, men upplever sedan att det blev ännu värre. Anledningen är att dessa material – skum och frigolit – inte kan absorbera basen, medan de absorberar de höga frekvenserna och har därför motsatt inverkan på ljudet: låga frekvenser blir ännu mer dominerande.

Det första ska vara att dämpa basfrekvenserna

Ett annat vanligt problem med akustik i rum är överdämpning. Någon läser på lite om hur man fixar ekoproblem, köper några basabsorbenter och då är det lätt hänt att han eller hon överdämpar basen vilket också gör att det blir otrevligt att lyssna på musik eller titta på film.

Ljud behöver inte bara absorberas utan ska också spridas för att få det rena, dynamiska ljudet utan eko, och vi behöver då också diffusors för att uppnå detta.

Vilka åtgärder bör vidtas för bättre akustik i rummet i sådana fall?

Om ljudkvaliteten från den noggrant utvalda och dyra ljudanläggningen försämras av den dåliga akustiken i rummet måste vi som ett första steg identifiera vad det är som bör förbättras. Det kan vi få reda på genom akustikmätningar i rummet. Under mätningen fokuserar vi inte på ljudet eller utrustningens prestanda, det är inte det vi utvärderar. Vi mäter rummets akustiska egenskaperna och kan då peka på de väsentliga svagheterna och ge rekommendationer på hur man löser dessa problem.

Hur förbättrar vi rummets akustik?

Rummets ljud kan förbättras genom att placera ut ljudabsorbenter och -spridare. Efter våra mätningar kan vi berätta exakt vilken typ av panel som ska placeras exakt var i rummet för att nå önskat resultat.

Ljudabsorbenter – eleganta, unika designelement i lägenheten

De flesta människor – särskilt kvinnorna i familjen – blir oroliga att det kommer att behövas göras stora kompromisser för att få bättre sound. Det borde dock inte vara fallet. Akustikpaneler finns i olika färger och mönster, även med unik design som t.ex. familjefoton. Beroende på paneltyp kan de placeras på golvet eller monteras på väggen. Det är inget speciellt att rengöra dem eftersom de är gjorda av trä, täckta med syntetiskt läder eller sammet, och kan lätt torkas av med en våt trasa.

Skrivet av Róbert Polgár

BG

Kategorier: Handledning