Clash of Rode NT1-A och AT2035 studiomikrofoner!

En av de viktigaste utrustningarna i ljudinspelningsstudior är mikrofonen. Du kan välja mellan flera typer av mikrofoner, beroende på vilket syfte du vill använda dem för. Vi jämförde Rode NT1-A och Audio Technica AT2035-mikrofonerna i vårt senaste test.

Om mikrofoner

En mikrofon är en elektroakustisk omvandlare som omvandlar luftburna vibrationer till elektriska signaler. Mikrofonens membran, när den kommer i kontakt med ljudvågor, genererar små vibrationer och omvandlar detta till elektriska signaler. Uppfinningen av mikrofonen är uppkallad efter Alexander Graham Bell, den första kolmikrofonen uppfanns 1876 av Thomas Edison.

Kardioida egenskaper

Mikrofonsensorn är hjärtformad, därav namnet. Cardiodmikrofoner är känsliga från en håll, så att de kan filtrera bort externt ljud bra.

Rode

Rode NT1A studiomikrofon

RODE-mikrofoner grundades 1967 av Henry och Astrid Freedman. De är baserade i Australien. Företaget designar och tillverkar mikrofoner och tillbehör. Deras mikrofoner används i professionella och hemmastudior, på scenen, för film- och videoändamål, och används också för overheadscen, trumma, fottrumma, sång- och korljud. De har också exporterat till USA i mer än 25 år, och sedan 1998 har deras produkter exporterats till mer än 30 länder. NT1-A-mikrofonen vann också Editor’s Choice Award 2004 som världens tystaste mikrofon! Dess ljudnivå är bara 5 dB, vilket är riktigt imponerande. Frekvensområdet är 20 Hz till 20 kHz, impedansen är 100 ohm. Signal / brusförhållandet för den robusta metall ljudenheten i aluminium är 4,5 dB. Den har en integrerad Rycote Lyre vibrationsdämpare och det bästa metallskiktet i två lager.

Högsta ljudtrycksnivå (SPL) är 13 st. Rode NT1-A är en kardioidmikrofon, vilket innebär att den överför ljudet framför den och därmed effektivt skiljer bakgrundsbruset och rummets eget ljud. Extremt känslig mikrofon, så det är absolut nödvändigt att utesluta eventuellt bakgrundsbrus! Tillverkaren ger 10 års garanti på mikrofonen, vilket avslöjar en hel del om dess kvalitet.

Akustisk behandling är viktigt!

I studiorna kommer ljudinspelningarna bara att vara av god kvalitet om vi tar hand om den akustiska behandlingen av rummet. Jämnt ljud och tydligt ljud kan uppnås genom att använda ljudabsorberande och diffusor akustiska paneler. Även om vi utrustar vår studio med de bästa och dyraste ljudutrustningarna i världen, kommer ljudet från det inspelade materialet att vara en besvikelse i avsaknad av idealisk akustik. Vi är inte tillräckligt övertygade om att betona vikten av akustisk behandling! NT1-A kännetecknas av ett brett dynamiskt omfång, tydliga ljud och detaljer. Vi upplevde extra livlighet i sången, när det gäller instrumenten kände vi att denna skärpa var överdriven. Vi kunde höra ett populärt, vackert ljud. Balanserad mellanliggande, luftig, ljus diskant observerades.

AT2035

Mikrofon AT2035

Audio Technica grundades 1962 av Hideo Matsushita. AT2035-mikrofonen som vi testade, liksom Rode, är en kardioid kondensatormikrofon med stort membran, frekvensresponsen är mellan 20 Hz och 20 kHz, den maximala ljudtrycksnivån är 148 dB och signal-brusförhållandet är 12 dB. Den har XLR-utgångar. Finns med vibrationsdämpande mikrofonhållare och basfilter. Tillverkad av massivt metallmaterial. När det gäller det japanska instrumentet hade vi ett dynamiskt, exakt ljud och sång och instrumentalmusik lät också klart och vackert.

Båda mikrofonerna testades under samma förhållanden. Eftersom de är hjärtmikrofoner, även kända som frontmikrofoner, används de främst för liveinspelningar. De är bland de vanligaste mikrofonerna, deras enda nackdel är att om de placeras för nära källan, kommer de att färga de djupare frekvenserna, varför deras placering är mycket viktig. Ljud och ljud från sidan och baksidan filtreras bort. Testplatsen var en ljudinspelningsstudio som var ungefär 20 kvadratmeter stor. De akustiska förhållandena i studion var optimala, med bredbandselement och ljudabsorberande och diffusa akustiska paneler på väggarna och en ljudisolerad gardin framför fönstret.

Dom

Båda mikrofonerna är av hög kvalitet med utmärkt dynamik och ljud. Vi sätter Rode som vinnare, för även om priset är högre än AT2035, ger tillverkaren också 10 års garanti, en inbyggd vibrationsdämpare och en XLR-kabel för produkten. Dess största fördel är helt klart det minimala självbruset, vilket gör det nästan unikt bland liknande ljudprodukter. Vi rekommenderar det främst för sång. När det gäller mikrofoner är akustisk hantering av studion nödvändig, annars tar känsliga mikrofoner också upp oönskat bakgrundsljud, vilket resulterar i dålig ljudkvalitet.