KEF Q350 högtalare recension

KEF Q350-högtalarna erbjuder fantastiskt ljud och en elegant look till ett konkurrenskraftigt pris. Företaget grundades 1961 i Storbritannien. Tack vare patent och ständiga förbättringar är ljudet och prestandan hos KEF-högtalare helt övertygande.

Huvudegenskaper hos KEF Q350

Den rekommenderade mottagareffekten är 15 till 120 watt, frekvensöverföringen är 63 till 28 000 Hz, känsligheten är 87 dB och impedansen är 8 Ohm. Diskantdiametern är 25 mm, subwoofern/centerhögtalaren är 165 mm i diameter och delningsfrekvensen är 2500 Hz.

Design

KEF Q350 högtalare recension

KEF Q350 är gjord av MDF med vinylbeläggning. Detta är en 2-vägs bakre basreflexhögtalare med guldpläterade / nickelkontakter. Mått: 210 x 358 x 306 mm, vikt: 7,6 kg

Vid första anblicken kan du se hur snygg och modern designen är jämfört med tidigare Q300-modeller. Kromlisten har försvunnit från främre baffeln och gått över till magnetisk montering istället för hålen för montering av galler. Finns i två färger: svart eller vit, svart eller silver med Uni-Q-enheter. Högtalargaller kan köpas separat.

KEF Q350-högtalarna har ett elegant och minimalistiskt utseende. Det finns ingen onödig dekoration på omslaget, bara märkets logotyp syns på högtalarens ovansida. Tyvärr kan det borstade höljet lätt skadas, så försiktighet måste iakttas vid flyttning och rengöring.
Den enhetsliknande 25 mm ventilerade aluminiumkupoldiskanten är inrymd på en 16,5 cm mellanregister/basenhet i aluminium. Diskanthögtalarens karakteristiska vågledare hjälper till att fördela ljudet jämnt.

Uni-Q-drevet är företagets senaste utveckling från KEF:s högkvalitativa Reference-serie. Denna enhet inkluderar ett rör designat för att reducera resonanser och ge mer exakta, klarare ljud. Drivenheten är placerad på framsidan av högtalaren, vilket tillverkaren säger minskar stående vågor, medan reflexporten är placerad på baksidan av högtalaren. Denna placering används också för att eliminera distorsion för att producera djupare, klarare bas.

Den är utformad för att förbättra kvaliteten på höga frekvenser. Ytterligare ändringar har också gjorts i formen av mid/baskonen för att minska distorsion.
Den tidigare modellen hade dubbla kablar, vilket också har ändrats, och Q350-högtalarna har nu bara en kabel. Väggfästena som användes på de gamla Q300:orna har tagits bort för ett snyggare utseende.

Ljudtest

KEF:erna gav balanserat, klart ljud och intensiva basljud. Repetitionen genomfördes i ett musikrum i ett nybyggt familjehem. Akustiska aspekter togs också i beaktande vid design och konstruktion av rummet, de modernaste bygg- och isoleringsmaterialen och beläggningar användes. Efter att ha möblerat rummet var det naturligtvis nödvändigt att använda speciella akustiska produkter för det perfekta resultatet. Ljuddämpande paneler och diffusorer placerades på väggarna och en tjock, tätvävd ljuddämpande matta lades på golvet.

Om du använder ett rum främst för att lyssna på stereomusik, som i det här fallet, måste du vara försiktig under den akustiska behandlingen så att rummet inte överfuktar! För att undvika detta, överlåt driften av rummet till en akustisk specialist.

När vi testade högtalarna blev vi ganska förvånade över hur intensiva djup KEF Q350 var kapabel till. Vi upplevde rika, karaktäristiska ljud, en omfattande scen, i alla musikstilar. Ljudet från högtalarna fyllde utrymmet, vi kunde höra ett luftigt, öppet ljud. De höga intervallen lät också felfria, vackra och fasta. Även i högre musikstilar förblev diskanten jämn.

För några av låtarna kände vi att KEF kunde vara mer dynamisk, eftersom högtalarproduktionen ibland verkade alltför subtil. Ljudet var inte förvrängt vid högre volymer, och detaljerna fanns kvar. Dessutom var det sofistikerade ljudet från högtalarna mindre njutbart vid lägre volymer.

Vi parade ihop högtalarparet med en Yamaha A-S301 stereoreceiver, som perfekt kompletterade ljudet från Q350 och gav en liten skjuts till ljudet. Se också till att högtalarna är korrekt placerade. På grund av den bakre reflexporten rekommenderas det generellt inte att placera högtalarna direkt intill väggen. Med KEF Q350, å andra sidan, har vi funnit att det är värt att placera dem nära väggen (men absolut inte precis intill väggen!) För att göra ljudet lite mer solidt. De djupa blev därmed starkare. (Men känslan av rymd minskar något med denna placering.)

Slutsats

Jämfört med en stativhögtalare är denna modell kapabel till riktigt seriös prestanda. Med sitt sofistikerade, tydliga, detaljerade ljud, precisa, intensiva bas, felfria diskant och mellanregister, har den vunnit vår hyllning. Vi var också helt nöjda med känslan av rymd.

Vi hade dock förväntat oss ett mer dynamiskt framförande än vissa musikstilar. Exteriören är ren, elegant, men omslaget är tyvärr ömtåligt. Bortsett från det är den här typen en av de bästa i mitthögtalarsortimentet vi har testat.

Skrivet av Róbert Polgár

Similar Posts