Sport och musik

lyssna på musik medan du tränar

Regelbunden idrott och träning är viktigt för vår hälsa. Vi kan välja mellan en mängd olika sporter för att passa individuella förmågor och smaker. Det finns lagidrotter, och man kan också välja en motionsform som kan utföras individuellt.

Att lyssna på musik medan du tränar ökar effektiviteten av dans, aerobics, gymträning, löpning eller konditionsträning. Enligt forskarna är fysiska övningar som utförs i takt till musikens mycket effektivare än träning utan musik.

Beroende på typ av träning har vi olika musikgenrer och dynamik. Vilken musik vi väljer till vilken sport spelar roll!

Musikens takt

När du utför mer intensiva, snabbare rörelseformer är det lämpligt att lyssna på mer dynamiska, snabba låtar. Snabbare musik ger till och med takten till övningarna. Med rätt musik kan vi röra oss mer energiskt och blir på bättre humör. Det tar längre tid innan vi tröttnar, vi kan göra mer intensiva övningar under längre tid. Vid löpning, aerobics eller konditionsträning kan musik med en snabbare takt också användas.

För långsammare, mindre intensiva sporter är mindre dynamiska melodier lämpliga. Ett exempel är yoga, som inte bara tränar kroppen utan också underhåller själen. Därför är harmonisk, lugn musik viktig som också underlättar meditation.

Akustik är också viktigt vid idrottandet!

Om du spelar musik inomhus ska du också tänka på rummets akustik. Om vi ​​slarvar med den akustiken kommer musiken att eka, låta bullrigt, och det kan göra oss irriterade, spända i längden och till slut leder det till huvudvärk.

akustik i gymmet

Gym, dansstudios och sporthallar har vanligtvis stora, plana ytor. Hårda väggar, tak, glas och golvytor reflekterar ljud och skapar eko som kraftigt förvränger ljudet av musiken. Det kan undvikas genom att placera väggabsorbenter på väggarna och i taket som eliminerar eko och gör att man får ett klart, distorsionsfritt ljud! Om rummet har mycket glasytor kan speciella ljudgardiner hjälpa till med akustikproblem.

Träna inomhus eller utomhus?

Många föredrar att idrotta utomhus, men väderberoendet gör inomhusträningen populär. Det är inte bara på gym man kan träna, det går också bra träna i hemmet om andra alternativ saknas.

Utomhusträning är mest hälsosamt när det görs i frisk, ren luft. Tyvärr kan vi i städer med dålig, förorenad luft ibland göra mer skada på vår hälsa genom att till exempel springa eller cykla.

Musikens välgörande effekter
effekter-musik-i-sport

Musik har helt klart en positiv effekt på träningens effektivitet och ökar även vår lust för idrott. Musik distraherar oss från både dåliga tankar och trötthet. Om vi gör övningarna i en mer munter och entusiastisk anda kan vi uppnå önskat resultat snabbare. Använd absorberande väggpaneler och diffusors för att få bort förvrängt och ekande ljud för den perfekta upplevelsen och resultatet.

BG

Similar Posts