Sonos One-högtalartest

Sonos One, den första Sonos-smarthögtalaren som uppträdde på audio-hi-fi-marknaden 2017. Om röststyrning inte är viktigt kanske du vill välja den billigare Sonos One SL-modellen, som har funnits sedan 2019 och är i princip samma som One-högtalaren, bara utan inbyggda mikrofoner och stöd för ljudassistent.

Funktioner

Sonos One-högtalaren har inbyggda musikströmmingsfunktioner, är fuktbeständig, vilket gör den idealisk för användning i badrummet eller trädgården. Det har också en Wi-Fi-anslutning och en Ethernet-port. Liksom Play: 1 drivs Sonos One av ett par klass D-förstärkare. Fjärrfältsmikrofonuppsättningen ger intelligent ljudinspelning och brusreducering.

Multirumssystem

Sonos One ansluts trådlöst till andra Sonos-högtalare, så att du kan utöka ditt hemljudsystem.

Två högtalare åt gången

Två Sonos One tillsammans i samma rum ger utmärkt stereoljud; vi kan ytterligare förbättra ljudkvaliteten genom att lägga till en subwoofer för djup bas.

Röst kontroll
Kontrollera Sonos-högtalare

Sonos One låter dig styra din musik med din röst. Med Sonos-appen kan du styra all din musik på ett ställe: Amazon, Spotify, Pandora, Apple Music, radio, podcasts och mer. Sonos One har en pekskärm.

Sonos One kan också placeras på vägg, tak eller högtalarstativ. Dess lilla storlek är till och med perfekt för placering i en bokhylla. Den upplysta lysdioden säkerställer att vi alltid vet när högtalarmikrofonen fungerar.

Ljudformat som stöds: MP3, AAC (utan DRM), WMA, AAC (MPEG4), AAC +, Ogg Vorbis, Apple Lossless, Flac-musikfiler, samt okomprimerad WAV och AIFF. Strömförsörjning: 100 – 240 VAC, 50/60 Hz. Mått: 119,70 mm x 161,45 mm, vikt: 1,85 kg.

Sonos-One-högtalare

När det gäller form och storlek ser One nästan ut som Play-modellen. Den enda signifikanta estetiska skillnaden från Play: 1 är att det grå högtalargallret på Play har ersatts med ett svart eller vitt galler, beroende på färgen på just den högtalaren. Det smälter in mer effektivt med din miljö än sin föregångare. De tre knapparna på Play: 1 har ersatts av en beröringskänslig panel för Sonos One, med små vita lysdioder och symboler på den. Dessa visar uppspelning / paus, mikrofon och vissa inställningar, medan vita lysdioder indikerar om röststyrning är på. Till skillnad från Play: 1 får One också en dedikerad parningsknapp direkt ovanför Ethernet-uttaget. Sonos trådlösa nätverk är extremt tillförlitligt, så det är osannolikt att du stöter på för många problem med din Wi-Fi-anslutning. Alexa och Google Assistant kan stängas av helt om du inte vill använda den.

Sonos-1-högtalar-skämt

Alexa fungerar särskilt bra, med mycket enkel röststyrning. Om du vill kontrollera musiken med ljud i andra rum måste du bestämma var (t.ex. ”Alexa, spela Michael Jackson i sovrummet”) och One skickar musiken till Sonos-högtalaren eller till och med en icke-Alexa-kompatibel Sonos också för en högtalare som PlayBar eller Play: 5.

Sonos One stöder också Amazon Music med röststyrning samt Spotify, Deezer, TuneIn, YouTube Music, Apple Music och Audible.

Förutom att spela musik kan du ställa in timers och varningar, kontrollera vädret och lägga till objekt i din inköpslista.

Det är värt att notera att medan röststyrning uppenbarligen är en av huvudattraktionerna för One, kan vi naturligtvis fortfarande använda den som alla andra Sonos-högtalare. Sonos egen applikation är fortfarande den bästa när det gäller användbarhet och praktiskt taget alla streamingupplevelser, med AirPlay 2 och Spotify Connect också tillgängliga.

Ljud av Sonos One

Vi testade högtalaren i ett mindre rum där akustiken ännu inte var perfekt. I ett litet, fyrkantigt rum är det största problemet eko, så det är absolut nödvändigt att akustiskt behandla väggar, tak och hörn. Med dubbla trämembranpaneler och användning av akustiska diffusorer kan vi förbättra ljudproblemen avsevärt. Det rekommenderas att placera baslås i hörnen så att vi effektivt kan korrigera akustiska fel även i de mest problematiska områdena. Utan ordentlig akustik låter inte även det bästa hi-fi-systemet låta bra.

Vi testade också Sonos One i flera musikstilar. Scenen var rymlig och imponerande korrekt. Ljudet var naturligt och realistiskt, stereoljudbilden var också bra.

The One producerade massiv bas, vilket är en trevlig överraskning för en högtalare av denna storlek. Rytmen och dynamiken visade sig också vara ganska utmärkt. Diskanten lät skarp och tydlig, ibland upplevde vi överdriven skärpa, men för det mesta utstrålade den skimrande och subtil diskant.

Som med Play: 1 kan två Sonos kombineras för att skapa ett stereopar som kan fylla ett rum.

Inte överraskande kan du också använda One som en surroundhögtalare för Sonos Beam, Arc, PlayBase eller PlayBar-baserade system, med eller utan en subwoofer. Sonos Amp låter dig skapa ett 4,1-system med en fantomcentrumkanal från en trådbunden fronthögtalare.

Sammanfattningsvis

Sammantaget, trots storleken på Sonos One, är den förvånansvärt bra, men inte kapabel till enastående ljud, och röststyrningen är en extra extra funktion. Priset är också överkomligt. Att konfigurera det var lite besvärligt.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts