Skapa en hemmabio i vårt hem

Fler och fler hem utvecklar filmrum för filmfans. Företag som tillverkar ljud- och hi-fi-utrustning utvecklar ständigt sina produkter och lanserar nyare modeller för att möta behoven hos hemmabioägare.

Vi kan skapa ett filmrum nästan var som helst, men det finns några viktiga saker att tänka på när du skapar ett filmrum.

Hur kommer vi igång med att skapa vårt biorum?

1., Den första och viktigaste uppgiften är att optimera rumsakustiken!

Även om vi får de bästa ljud- och prestandaljud- och hi-fi-produkterna kommer vi inte att vara nöjda med ljudet under ogynnsamma akustiska förhållanden.

Vi har tur om vi har möjlighet att ta hänsyn till akustiska aspekter när vi designar och bygger rummet. Vid uppförande av byggnader etablerar vi rummets akustik genom att använda ljudisolerande byggmaterial och tvåglasfönster.

Kan vi inte göra detta går det bara att behandla rummets akustik i efterhand.

Rumsakustiken påverkas också av rummens form, placering och typ av väggar och beläggningar. Väggarna, taket, glaset och kaklade ytorna reflekterar ljuden och skapar ett eko. Situationen är liknande för hårda kakel eller trägolv. Det är värt att isolera väggarna och taket. Gipsskivor och ljudisolerade tapeter samt undertak kan förbättra ljudet i rummet något. Möbler och hemtillbehör kan också absorbera alla ljud, men snarare i de höga tonerna. Det behövs dock professionella akustiska produkter för att absorbera och korrekt kontrollera ekon som producerar ekon.

För akustiska ändamål är tjockare, tätare, tyngre, porösa material lämpliga, så glöm inte väggpaneler av papp, skum eller svamp!

Blogginlägg om hur man skapar en hemmabio i vårt hus

Ljudabsorberande väggpaneler, diffusorer och basfällor i hörnen kan förbättra rummets akustik avsevärt.

Placera täta, tjocka akustikgardiner framför fönster eller dörrar. Dessa hemtextilier minskar inte bara yttre buller, de har även ljudabsorberande egenskaper.

Lägg ljudisolerade mattor på golvytan för perfekta resultat.

Den bästa lösningen för att behandla rummet är att be en akustikexpert om råd och en undersökning. På så sätt kan du bestämma exakt var, hur mycket och vilken typ av akustisk produkt du ska lägga.

2., Kvalitetsljud och ljudsystem

Ett brett utbud av högtalare, subwoofers och hemmabiomottagare är tillgängligt för kunderna. Beroende på våra ekonomiska möjligheter kan vi välja mellan utrustning som tillhör olika prisklasser. Det är värt att köpa enheter av högsta kvalitet, men inte alltid den dyraste hi-fi-enheten är den bästa. Om du inte vill bli besviken på ljudet, skaffa åtminstone mellanklassprodukter.

Ta reda på det, läs tester innan du köper hi-fi-utrustning.

Surroundeffekten blir verklig med ett 5.1-ljudsystem, så det här är något att tänka på.

3., Placering av högtalarna

Sättet högtalarna är placerade på och deras avstånd från varandra och från lyssningspositionen spelar stor roll ljudmässigt. Håll högtalarna på ungefär samma avstånd från varandra och placera dem inte direkt mot väggen eller hörnet. Om din biograf låter optimalt, prova flera placeringsalternativ för att ställa in det perfekta ljudet för dina högtalare.

4., Lämplig mörkning

Akustikgardiner i biosalongen.

Vi kan bara uppleva den perfekta filmupplevelsen om vi uppnår perfekt mörkläggning. Detta kräver mörkläggningsgardiner. Akustikgardiner kan även användas som mörkläggningsgardiner på grund av deras tjocklek och täta väv. De kan utesluta ljus upp till 100 % i tillräcklig tjocklek. På så sätt kan vi känna att vi är på en riktig biograf.

5., Biografrumsutrustning

Biorummet kan göras bekvämt med fåtöljer och soffor. Det är bäst att använda mörkare nyanser för väggen. Vi kan ytterligare förhöja biostämningen med filmaffischer och bilder på våra favoritskådespelare. Dessa kan till och med vara foton och affischer tryckta på ljudabsorberande akustikpaneler. På så sätt fungerar de inte bara som ett dekorativt element, utan förbättrar också akustiken.

6., Perfekt visuell värld

LCD-TV och projektorer har också sina för- och nackdelar, alla måste själva bestämma vilken ljudenhet som är det bästa valet för dem. Det är viktigt att anpassa skärmstorlek och upplösning till rummets storlek om du vill ha en tydlig visuell värld.

7., Lämpliga lampor

hemmabio luci

Trådlös, smart belysning är bäst på biografer, så du slipper krångla med extra kablar och vi kan justera belysningen bekvämt.

8., Kabelarrangemang

Att ordna och dra kablarna på rätt sätt är också mycket viktigt på bio. Med hjälp av kabelkanaler kan vi ordna en hel del kablar. Om möjligt kan kablarna dras in i taket eller bakom väggbeklädnaden. Glöm inte överspänningsskydd vid strömavbrott!

9., Trådlösa anslutningar

De flesta smarta enheter vi installerar när vi bygger ett hemmabiosystem har en trådlös Wi-Fi-anslutning. Därför är det viktigt att ha rätt Wi-Fi-anslutning i vår biograf. Vid behov kan du till och med skaffa en Wi-fi-signalförstärkare för att undvika problem på grund av dålig signalstyrka.

10., Ordning är viktigt

Förutom fåtöljerna behöver vi inte för mycket möbler på biograferna, bara för ljud- och hi-fi-utrustningen, men vi behöver också hyllor för att lagra filmer, dvd-skivor och annat så att vi kan hålla ordning och reda.

Man kan se att en dyr tv och några högtalare inte räcker för att göra ett biorum. Vi tänker igenom allt noggrant för att skapa den perfekta filmupplevelsen!

Kategorier: Blog