Vilken typ av hemmabiomottagare ska du välja? Del 2

Den första delen av artikeln:

Ta hänsyn till rummets storlek och egenskaper!

Filmer låter MYCKET mer dynamiska än de flesta musik. Det vill säga, de högljudda delarna kan vara MYCKET högre! Det är viktigt att få en mottagare som har reservkraft, annars blir de högljudda delarna förvrängda. Detta försämrar inte bara ljudet utan det kan också skada dina högtalare. Helst cirka 100 watt eller mer per kanal. Ännu bättre, mottagarna har också utgångar för förförstärkare, så du kan lägga till en extra förstärkare senare för att öka prestandan.

Vad ska du leta efter om du vill ha trådlöst ljud i flera rum?

Förr, om vi ville lyssna på musik i ett annat rum, var vi tvungna att borra många hål i väggarna och golven för att leda ledningarna till högtalarna.

Det finns inget behov av det idag. Många av dagens senaste AV-mottagare har inbyggda trådlösa funktioner i flera rum (som Denons HEOS, Yamaha MusicCast, etc.) som kan styras via en nedladdningsbar app på din telefon, surfplatta eller dator.

Många av de senaste hemmabiomottagarna kan enkelt styras från valfri applikation på din iPhone, surfplatta eller dator, vilket ger dig fullständig kontroll var som helst i huset.

HEOS-Denon-app

Ofta är dessa appar anpassningsbara – du kan ändra dem så att de passar ett visst rum. Ett exempel är HEOS by Denon-systemapplikationen för flera rum.

Se till att det finns tillräckligt med utrymme för mottagaren!

AV-mottagare är ofta större än du kanske tror.

En AV-mottagare ska sprida värmen, så jag rekommenderar att du lämnar tillräckligt med utrymme runt den för ventilation. Om ventilationen är bra kan överhettning undvikas, vilket förlänger elektronikens livslängd.

En sak är säker: Dagens nya AV-mottagare är betydligt större och tyngre än sina förfäder. Så att placera den på ett fint glas- eller plasthylla är inte exakt rätt.

Vad är den andra zonen?

Tänk dig att det är 21:00 och du vill titta på ”Westworld”, men någon annan vill titta på en annan film på DVD. Mottagaren med flera zoner tillåter flera videokällor – kabel eller satellit, Apple TV, Blu-ray-spelare etc. och skickar sedan denna signal till två olika TV-apparater. Detta gör att du kan titta på upp till två live-TV-program samtidigt med en multizonmottagare, även om detta kräver en extra kabel- eller satellit-TV.

Är rumskorrigeringssystemet värt något?

Ja, nästan alla AV-mottagare idag har automatisk rumskalibrering. I ett akustiskt behandlat rum gör dessa rumskorrigeringssystem ett mycket bra jobb med att ytterligare göra ljudet perfekt.

Vad händer om jag redan har en AV-mottagare?

Om du redan har en hemmabiomottagare men är mer än fem år gammal är det dags att uppgradera för att komma åt de senaste formaten som Dolby Atmost. Dessutom är antalet funktioner för en ny AV-mottagare proportionell mot antalet nya funktioner i en ny TV. Det är dock inte nödvändigt att byta stereomottagare så ofta för att inte mycket har förändrats i deras fall. Men du kanske vill byta ut din AV-mottagare när du köper en ny TV för att dra nytta av de nya funktionerna på mer avancerade TV-apparater.

Vilka märken är värda att köpa?

Det finns många utmärkta märken, men våra favoriter är Yamaha, Marantz, Denon, Arcam, NAD och Sony, för att nämna några.

10 hemmabioförstärkare som vi tycker är värda att få 2021:

1.Denon AVC-X8500H

Den.AVC-X8500H-receiver

Den 13,2-kanals hemmabiomottagaren är en verkligt fantastisk modell tack vare dess 13 effektnivåer. När det gäller utseende erbjuder den en modern och attraktiv syn. Den har en effekt på 140 watt per kanal. Detalj, muskulös prestanda. Robust hus, rumskorrigeringssystem, äkta surroundljud, kan fylla utrymmet. Dynamik och noggrannhet kan vara bättre, djupa är inte slagna nog, de väger hårt, bokstäverna är för små på fjärrkontrollen och den reagerar känsligt på rörelse.

 

2.Denon AVC-X6700H

AVC-X6700H-receiver

Detalj, utmärkt dynamik och noggrannhet, tydliga och förståeliga dialoger, vi kan karakterisera det med ett verklighetstrogen, rumsligt ljud. Basen kan vara bättre, men med en högpresterande subwoofer och högtalare blir det bra också.

Dess effekt är 205 Watt, 11,2 kanaler, 8K HDR-upplösning, Wifi, Bluetooth-anslutning, IMAX Enhanced, Dolby Atmos, DTS: X, 8 HDMI-ingångar.

3.Sony STR-DN 1080

Sony-STR-DN-1080-receiver

Exakt, dynamisk, intensiv bas, 7,2 kanaler, Dolby Atmos, 4K HDR, Bluetooth-anslutning. 6 Den har en HDMI-ingång, musikstreamingtjänster finns också. Fjärrkontrollen skulle inte skada bakgrundsbelysningen, men priset på mottagaren är mycket överkomligt.

4.Denon AVR – X2700H

Den.AVR-X2700-receiver

7.1-kanalsförstärkaren har en effekt på 150 watt, 8K HDR, Dolby Atmos, DTS: X, IMAX Enhanced, 7 HDMI-ingångar, Wifi och Bluetooth-anslutning. Fjärrkontrollen är utmärkt, basen kan vara mer kraftfull, men det kan bara vara det som slog oss.

 

5.Yamaha RX-A 1080

Yamaha-RX-A-1080-receiver

Yamaha har 170 watt, 7,2 kanaler, 4K HDR, Dolby Atmos, DTS: X, Wifi och Bluetooth-anslutning. Förstärkaren kännetecknas av många funktioner, fantastiskt ljud och detaljerat ljud, men vi har upplevt några när det gäller noggrannhet och dynamik.

6.Onkyo TX-SR 393

TX-SR-393-receiver

5,2-kanals AVR lovar 155 watt effekt per kanal. saknar inbyggd Chromecast, Wi-fi, Ethernet-anslutning, ingen Phono-ingång och ingen åtkomst till internetradio, Spotify, Deezer, Amazon Alexa … etc. I det här prisklassen, bland ingångsförstärkarna, kan dessa brister fortfarande vara ursäkta . Den kan kalibreras med Onkyo AccuEQ-rumskorrigeringssystem. Bland ingångsmottagarna är Onkyo en fantastisk och enastående modell och priset är överkomligt.

7. Marantz SR6014

Mar.-SR6014-receiver

Marantz SR6014 är en AV-mottagare, och det betyder att den är utformad för att vara en central del av ditt hemmabiosystem. Den är utrustad med åtta HDMI-ingångar, som alla kan spela in 4K-videoinspelning med fullt HDCP 2.3-stöd. Det finns också tre HDMI-utgångar, varav en har full eARC-funktionalitet. Det ger ett bestämt och harmoniskt ljud. Den stöder IMAX Enhanced, Dolby Atmos elevation virtualiseringsteknik och DTS: X och DTS Virtual: X-format.

 

8.NAD C368

C368-receiver

Extremt enkelt, rent, stabilt och solidt, huset är tydligt utformat med tanke på praktisk och hållbarhet. NAD-förstärkaren har också 2 analoga, USB och 3 HDMI-ingångar, 2 koaxiala och 2 optiska ingångar. 2 par högtalare och 1 subwoofer kan anslutas till enheten. En Bluetooth-anslutning är också tillgänglig för den här modellen. MM Phono-ingången låter dig också spela gamla vinylskivor. Frekvensöverföringen är 10 Hz-65 kHz. Utgångseffekten är 2x 80 Watt. Ljudet är nästan felfritt, priset är överkomligt. Den kännetecknas av hög kvalitet, hållbarhet och prisvärdhet. Kanske bara de högre intervallen är lite svagare än väntat, men förutom det hittade vi inte någon allvarlig brist.

9.Denon AVR S750

AVR-S750-receiver

7,2-kanals, 4k Ultra HD AV-mottagare med 165 watt per kanal. Den har 6 4 K / HDR-kompatibla HDMI-ingångar, 1 utgång och Ethernet, USB, Bluetooth, Wifi-anslutningar. Det finns 3 digitala ingångar – 2 optiska och 2 koaxiala enheter på enheten. Audyssey Room Correction-programvara och dess mätmikrofon mäter och kalibrerar alla högtalare. Spela vinylskivor på Phono-ingången.

Tyvärr har AVR-S750H inte stöd för Google Chromecast, till skillnad från sina konkurrenter. Prisvärd och Bluetooth, Apple AirPlay 2, Denons egen HEOS-funktion och Amazon Alexa, röststyrningsappar från Google Assistant är helt klart till förmån för mottagaren. Jag gillade inte utseendet så mycket längre. Det verkar tråkigt, föråldrat jämfört med liknande enheter från konkurrenter. Hans föregångare presterade något bättre i ljudet, med basen mest.

10.Anthem MRX 1120

 

Ant.-MRX-1120-receiver

Den har 8 HDMI-ingångar och 2 HDMI-utgångar. Med en 4-kärnig digital signalprocessor och 32-bitars / 768 kHz D / A-omvandlare med differentiell utgång kan Anthem MRX 1120 konvertera 4K-videor. Vi fick fantastiskt ljud, klart och detaljerat ljud. ARC-systemet är en mycket allvarlig fördel, den enda invändningen är kanske att det inte kan hantera subwoofers individuellt.

(Vi har tidigare skrivit test på flera av de mottagare som anges, som finns på vår webbplats.)

Skriven av Róbert Polgár