Dali Epicon 8-högtalaren har testats

Senast bjöds vårt företag in på loftlägenheten i en villa i Zugló för att testa ett par Dali Epicon 8-högtalare. Det 35 kvadratmeter stora vardagsrummet har klassisk elegans med möbler och andra hemtillbehör som kompletterar sofistikerad smak. Lägenheten ägs av ett härligt par, Péter Molnár och hans fru, som är riktiga fans av klassisk musik. Rummets akustik är ännu inte perfekt, men de första stegen har redan tagits för att optimera ljudet i rummet. Golvet var täckt med en vacker beige tjock och tätt vävd akustisk matta, och några tryckta ljudabsorberande paneler som visar musikinstrument placerades på väggarna. För att ytterligare förbättra akustiken behövs några fler diffusorelement, vars exakta plats har bestämts genom akustisk mätning.

Dali Epicon 8 – den danska avancerade högtalaren

Dali-Ep.-8

Dali Epicon 8, den största högtalaren för det danska företaget (Dali-Danish Audiophile Loudspeaker Industries) hittills, trots sin höjd på 126 cm och en vikt på cirka 50 kg, ser fortfarande inte ut så det rekommenderas inte bara för större rum passar den lätt in i 25-30 kvadratmeter utan att ta upp för mycket utrymme.

Elegant och delikat utseende

Danska utvecklare har lagt stor vikt vid att utveckla högtalarboxar. De vackra, jämnt lackerade, böjda MDF-panelerna visar spåret av noggranna och experthänder. Ett estetiskt tillbehör för alla interiörer. Högtalarkorgarna är gråa i färg, högtalarna har fått en burgundy färg, vilket kan betraktas som ett varumärke som tillhör Dali-företaget.

Betyg av Dali-Epicon

Den 33 mm tjocka frontpanelen med dubbla lager är ansvarig för att dämpa högtalarhusets vibrationer. Fördjupningarna för basreflexöppningar och kontakter gjordes med CNC-fräsning. Det finns två basreflexöppningar på högtalarens baksida, så nära subwoofrarna som möjligt. Ändarna på reflexrören är koniska, delningen är placerad i sin egen slutna låda, vilket eliminerar tryckdifferenser i högtalarhuset.

Dubbel diskant, SMC

Hybrid-diskantenheten består av en sidenkupol och en bandhögtalare. Det träfiberförstärkta membranet ger optimalt ljud i djupa och mellersta intervall. Den nedre frekvensgränsen för de 2 20-tums högtalarna 35 Hertz garanterar intensiva och exakta djup, utmärkt dynamik.

Dali-Epicon-8-SMC

SMC-magnetsystemet ansvarar för felfritt ljud. Detta magnetiska system användes först av Dali vid högtalartillverkning.

Detaljer

-Frekvensöverföring från 30 till 30 000 Hz

Tvärväxelfrekvens: 550/3100/15000 Hz

-Impedans: 5 Ohm

-Känslighet: 89 dB

Rekommenderad förstärkareffekt: 50-500 watt

-10-skiktslackering, handpolerad, 6-skikts MDF-skivor

Komma igång!

Dali-högtalare testades först med klassisk musik. Vi lyssnade på Mozarts serenad med titeln Little Night Music. Högtalarna förmedlade ett musikstycke framfört med stränginstrument värda den underbara kompositörens talang. Ljudet var lika verkligt som om vi lyssnade på denna klassiker i bandets omedelbara närhet. Vi hade en detaljerad, rumslig och tydlig ljudupplevelse.

Swan Lake

När vi lyssnade på pianoversionen av Tchaikovsky’s Swan Lake, var vi nedsänkta i vågorna av berusande musik. Tangenterna på piano lät tydliga och skarpa.

Efter den klassiska musiken gick vi över till en något lättare stil, men även i det här fallet tog vi ut en mer klassisk eller till och med retrosång av poprock. När han hörde Bon Jovi Livin ‘i sin 1986-hit Prayer, blev alla i feststemning. Gitarren lät som en gitarr borde! De rymliga, livliga rytmerna, musiken som genomsyrar hela vår kropp övertygade oss om att danska ingenjörer förstår deras grejer! Vi upplevde ingen förvrängning inte ens vid hög volym. Vi försökte också Dali Epicon 8 med en svagare och en mer muskulös förstärkare. Vi hade en trevlig överraskning, eftersom det lät nästan felfritt även med en förstärkare på 12 W per kanal!

John Wick derde en filmaffisch

Vi glömde inte heller filmerna. Vi satt framför John Wicks actionthriller 3 – Parabellum. Den spännande historien med massor av actionscener säkerställer att tittarnas intresse inte avtar på en minut. Dalis högtalare förmedlade också ljudeffekter, ljudspår och dialoger på scenerna på ett verkligt verklighetstrogen sätt. Separerad från mänskligt tal och andra ljud och musik, är alla ord tydliga. Vi reste tillbaka från 2019 till 1939, i år där den romantiska krigsfilmen Gone with the Wind visades med Clark Gable och Vivien Leigh i huvudrollen. Högtalarna strålade realistiskt ut filmens ljud, vi hade en realtidsresa, vi kunde känna oss som deltagare i det amerikanska inbördeskriget.

Är det värt priset?

Medan Dali Epicon 8 inte är en billig högtalare, överträffar den vissa mycket dyrare högtalare när det gäller prestanda. Det kännetecknas av ett brett spektrum av ljud, dynamik, styrka, rena höga, bestämda djupa ljud. Det danska ljudföretaget grundades 1983 och fokuserar på perfektion, och med sin utveckling och revolutionerande innovationer har de lyckats skapa en utmärkt produkt i alla avseenden.

Similar Posts