Dynaudio Confidence 60 golvhögtalartestning

Det danska varumärket kan vara bekant för många ljud- och hi-fi-fans. Om du köper Dynaudio Confidence 60 avancerade, golvhögtalare måste du doppa i fickan för att priset är dyrt. Den här modellen är verkligen ett premiumprisklass som inte alltför många har råd med, men om vi fortfarande är så lyckliga att kunna köpa den kommer vi inte att bli besvikna.

Design och funktioner

Dynaudio-Trust-60-rökig färg

Den vackert utformade högtalaren väger 66,2 kg, har en känslighet på 87 decibel och en impedans på 4 ohm. Frekvenssvaret ligger mellan 22 Hz och 22 kHz. Confidence 60 är en trevägs basreflexhögtalare som finns i flera färger: Blonde Wood, Raven Wood High Gloss, Midnight High Gloss, Smoke High Gloss, Ruby Wood High Gloss. Tack vare den unikt utvecklade Esotar3 mjuka dome-diskanthögtalaren optimeras luftflödet, vilket förbättras ytterligare av den större bakre kammaren. Till skillnad från sin föregångare, som fungerade med två diskanthögtalare, använder Confidence 60 en diskant. Vid Jupiter-anläggningen förädlades Dynaudio Directive Control, eller DDC-högtalarteknik.

 Conf-60-hogtalare-i-narheten

Företagets designtekniker kan med rätta vara stolta över DDC-linsen de utvecklade, som faktiskt är en aluminiumbaffel. MDF-baffeln som användes i den föregående modellen har ersatts av en kompositbaffel, som är både stark och lätt samtidigt. Tack vare Neo Tec-subwoofern och Dynaudio MSP, d.v.s. magnesiumsilikatpolymerenheter, och den nya flerlagersfiberljusspolen har inte bara ljudet förbättrats utan resonanserna har reducerats till praktiskt taget noll. Med ett stabilt hus behöver du inte oroa dig för vibrationsproblem. Dessa nydesignade enheter optimerar luftflödet ytterligare. Esotar3, en trevägs tweeter, är ett neodymmagnetiskt system som också har en intern kupol som heter Hexis för att minska resonansen. Högpresterande neodymmagneter, ljudspolar av aluminium och koppar garanterar felfri ljudkvalitet. Förresten, Confidence-serien lanserades på 1990-talet. Det finns flera typer av det: Confidence 20, 30, 50 och det senaste, 60.

Tillförlitlig Dynaudio-serie

Man kan säga att Confidence 60 är den mest avancerade passiva högtalaren i samma produktkategori som finns på marknaden. Tidigare hade vi turen att testa C60s föregångare, Confidence 50, där de övre och nedre frekvenssvaren var idealiska, med en liten minskning högst upp i mitten och nedre intervallet. Med C60 har även dessa små brister eliminerats och den låga mellan- och basbassen har överförts av den danska högtalaren extremt exakt och felfritt.

Högtalarsats 60

Rumsseparation minskar ytterligare resonans och förbättrar prestanda. Högtalaren står på en stålplatta och levereras med metallskivor som magnetiskt fäster vid skruvarna och naturligtvis är spikarna också värda att montera för större stabilitet. Den största högtalaren i serien är Confidence 60, den yttre designen är en fantastisk elegant, iögonfallande syn. Tack vare den professionellt inställda reflexbländaren kan högtalaren överföra alla typer av musikinnehåll i perfekt kvalitet och återger låga räckviddsljud och felfritt.

Ljudtest

Lita på 60 rubiner

De magnifika högtalarna testades i en nybyggd vindslägenhet, där den akustiska behandlingen av väggar och tak tillhandahölls i det professionellt designade hemmabiorummet, men akustiken är ännu inte oklanderlig. Förtroendet vi testade var 60 rubiner. Vi testade högtalarparet med en Marantz-förstärkare och en Velodyne-subwoofer.

Vi började med filmtestning. Introducerad 2014, med Marc Wahlberg, brottdramat The Gambling, var vi nyfikna på att höra vilket ljud vi kunde förvänta oss av det danska varumärkets största högtalare. Dynaudio gav ett rättvist ljud, även om det fanns problem med rumlighet och detaljer. De djupa lät ibland för morrande. Efter det satte vi upp musikalen Footloose. Vi var inte bara nyfikna på ljudet av dialogerna utan också på den musikaliska produkten. Dynamiken kunde ha varit bättre, basens renhet var inte heller verklig.

När vi lyssnade på Tsjajkovskijs femte symfoni fann vi att det mellersta och höga intervallet var snyggt och balanserat, men tyvärr hittade vi också fel i de djupa.

Dom

Confidence 60 är en högtalare av högsta kvalitet som framstår som ett dekorativt hemtillbehör i alla interiörer. Den yttre designen avslöjar inte bara designersnas maximalism, användningen av komponenter och modern, avancerad teknik, de bevisar alla att designers försökte få fram det bästa. På grund av dess storlek rekommenderar vi det mest för större eller medelstora rum. Tyvärr hade vi ett klagomål om rumligheten, det tredimensionella ljudet, basarna talade inte alltid perfekt, men det mellersta och höga intervallet var harmoniska, tydliga, distorsionsfria, även när vi testade film och musik. Oavsett om du vill använda den för hemmabio eller lyssna på musik, står högtalaren i båda funktionerna. Stereoljudet var tillräckligt. På grund av de fel vi hörde kunde inte den ännu fullt optimala rumsakustiken ha varit ansvarig, men uppriktigt sagt tillhandahöll denna dyra och vackra enhet inte vad vi hade förväntat oss av den. Det bästa ljudet kan naturligtvis bara uppnås om akustiken i rummet där vi lyssnar på musik eller tittar på filmer är perfekt. Akustiken kan förbättras med ljudabsorberande och diffusorpaneler.

Dess pris och storlek kommer att avgöra hur många rum du ska placera i, där du verkligen kommer att kunna leverera de resultat du förväntar dig av det. Det är uppenbart att Dynaudio har tagit nästan 16 år för att skapa det mest perfekta ljudet och den vackraste designen.

Skriven av Róbert Polgár