Shure KSM44A och Neumann TLM102 studiomikrofontest

Mikrofon Shure ou Neumann

Shure

Shure har tillverkat högkvalitativa hi-fi- och ljudprodukter i nästan hundra år. KSM44A är en extremt kraftfull mikrofon som erbjuder flera polära mönster: kardioida, cirkulära och dubbelriktade mönster, vilket ger ett brett spektrum av applikationer. Dess egen ljudnivå är mycket låg och ger extremt bra prestanda och ljudkvalitet.

Mikrofon Shure-KSM44A

Kondensatormikrofonen av högsta kvalitet har funktioner som gör den perfekt för nästan alla inspelningar, och många ljudtekniker använder den här mikrofonen i sitt arbete. Tillverkad av aluminium, den stora membrandesignen är idealisk för sång, det interna popfiltret och transformatorlösa utgången och Prethus Advance Preamplifier-tekniken säkerställer tydligt ljud och tyst drift.

Denna studiomikrofon har ett dubbelt membran, 3-poligt mönster, är också utrustad med en dämpningskudde och ett valfritt ytpassfilter. Frekvenssvaret är mellan 40 och 20 000 Hz, impedansen är 100 ohm och den maximala ljudtrycksnivån (SPL) är 131 decibel. Perfekt även för professionellt bruk.

Schematisk bild av Ksm44a-mikrofonen

Enligt recensionerna är detta den plattaste, tydligaste, mest neutrala ljudmikrofonen, super tyst att använda, inte bullrig alls och mycket lätt att använda. Nackdelen är mikrofonens överdrivna neutrala ljud. För att ljudet ska vara perfekt är det viktigt att placera mikrofonen.

Kondensatormikrofoner är bäst för att spela in sång och sång, eftersom de spelar in mer ljuddetaljer, men ljudtryckshanteringen är begränsad. Dynamiska mikrofoner kan å andra sidan hantera högre källor och brusfiltrering är bättre än dem, och kondensatormikrofoner kräver ett fantom eller en egen strömförsörjning. Kardioidmikrofoner används mest för att spela in ljud som kommer framifrån. Popfilter filtrerar faktiskt bort överdriven luftrörelse, eftersom dessa plötsliga inkommande rörelser kan orsaka obehagliga volymhopp som försämrar kvaliteten på ljudinspelningen. De justerbara dämpningskuddarna som ingår i mikrofonerna gör att du kan skapa distorsionsfritt ljud vid högre volymer och större ljudkällor.

Den kan också användas för liveframträdanden. Det är också bra för inspelning av bakgrundsmusik tack vare olika inspelningsmönster som du kan välja beroende på vilken typ av ljud du spelar in. Det gör ett utmärkt jobb med alla instrument. Den kan också användas som en toppmikrofon för orkesterkör eller slagverk.

ksm44a-i-en-låda

Den har ett brett frekvensområde, en hög utsignalnivå och ett brett dynamiskt omfång, liksom enhetlig polaritet. Den har guldpläterade kontakter. Det tre-läges, omkopplingsbara, lågfrekventa filtret minskar oönskade rackvibrationer. Utrustad med ett ultratunt 2,5 mikron tjockt 24 karat Mylar membran och en stötdämpare som minskar resonansproblem. Tillverkad av slitstarkt zinkmaterial och galler i kolstål.

Neumann

En konkurrent till Shure-mikrofonen är Normann TLM 102-studiomikrofonen. som innehåller en stor membrankondensatorkapsel och är utrustad med en kondensator utan transformator. Den har ett enda hjärtmönster, det har inte fått några extra funktioner som begränsar dess mångsidighet, men det gör jobbet enklare eftersom det inte finns några andra inställningar att hantera. Det var speciellt utformat för sång och sånginspelningar, med tonvikt på ljud som kommer framifrån. Frekvenssvaret är mellan 20 och 20 000 Hz, impedansen är 50 ohm, det maximala ljudtrycket (SPL): 144 decibel.

Mikrofon Neumann-TLM-102

Den kompakta storleken på den solida, robusta mikrofonen kan gillas av många, men dess strömlinjeformade design tilltalar inte alla.

Denna mikrofon är tillverkad med mer kostnadseffektiva tillverkningsmetoder, så pad och filterbrytare bör utelämnas, men detta påverkar inte ljudkvaliteten. Den nyutvecklade kapseln med stor membran är främst avsedd för vokalmikrofoner, men är också lämplig för högre instrument. Tillverkad med en flexibel upphängning som gör det lättare att koppla ur husets vibrationer, mikrofonen finns i svart och nickel. Den kommer i en enkel, skumfodrad kartong och levereras med ett vridbart stativ.

tlm-102 mikrofondiagram

Designen är väldigt snygg och vacker, med en silverstång och en röd Neumann-logotyp under korgen. Dess ljudnivå är något högre än Shure-mikrofonen, men det kan fortfarande sägas vara en låg ljudnivå. TLM 102 har ett balanserat ljud.

Vilken är den bästa mikrofonen?

Neumann-mikrofonen gav ett mycket fint, rymligt ljud, mellan- och djupområdet var helt förståeligt och tydligt. När man använde musikinstrument producerade det mindre djup än vissa andra typer av mikrofoner, men det kunde fortfarande producera levande, starkt ljud. Korrekt placering av mikrofonen är mycket viktigt, beroende på om du vill använda den för instrumental eller sånginspelning. Trots att det bara har ett kardioidmönster är TLM102 förvånansvärt mångsidig och inte alls skämd jämfört med den dyrare mikrofonen. Priset är också billigare än Shure-mikrofonen, men när vi packade upp saknade vi förvaringsfodralet som följde med Shure-mikrofonen, men detta utelämnades. Neumann har också en dyrare mikrofon, men TLM 102 gav utmärkt prestanda jämfört med priset.

Slutsats

KSM44A-studiemikrofonen är mycket dyrare än Neumann, men tack vare dess flera polära mönster är den också mycket mer mångsidig att använda. Det kan också användas som en toppmikrofon för sceninspelningar, sång- eller instrumentinspelningar, men om du inte kan eller inte vill spendera så mycket pengar på en mikrofon blir du inte heller besviken med Norman TLM 102, men kom ihåg att kardioidmikrofonen främst är utformad för sånginspelningar.

Tänk på att om du vill skapa ljudinspelningar eller musikmixer av perfekt kvalitet räcker det inte att köpa högkvalitativa hi-fi- och ljudprodukter. Om en studio har dålig akustik kommer tyvärr också ljudinspelningarna att vara av dålig kvalitet. Efterföljande justeringar och förbättringar med hjälp av datorprogramvara räcker inte för att säkerställa korrekt ljudinspelning. Det är viktigt att hantera reflektioner och stående vågor och att se till att efterklangstiden är tillräcklig, och detta kan endast lösas med akustiska element som är särskilt utformade för att förbättra akustiken.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts