Vi testade Magnat Transpuls 1500-högtalaren!

Magnat är ett tyskt företag som har tillverkat olika ljud- och hi-fi-produkter sedan 1973. Det mest slående utseendet på Transpuls 1500-modellen, som påminner mest om stilen på 60-70-80-talet, kännetecknas av en riktig årgång design.

Tidsresa

magnat-transpuls-1500-_ par-parlantes

Under produktionen av Transpuls 1500-högtalaren kände Magnat ingen önskan att skapa en så modern, minimalistisk design som möjligt. Tvärtom! Enheten förmedlar en retrokänsla med livet, med bruna trämönstrade foliesidor, en infälld, mörkgrå, borstad metallpanel och en stor, liten metallfärgad flik på sockeln med varumärket och mätdata på en liten tavla på framsidan.

Magnat Transpuls 1500 funktioner

Enheten är 37 kg, cirka en halv meter bred, en meter hög och 40 cm djupa högtalare skyddas av tyg. Frekvenssvaret ligger mellan 16 och 35 000 Hz, känsligheten är 95 decibel, lastkapaciteten är 750 eller 500 watt, och det fungerar bra med en medelstor förstärkare. De är utrustade med två trattformade dome diskanthögtalare, vardera 25 mm i diameter, och är gjorda med så kallad DC Compression-teknik med dubbel kompression. Diskanthögtalarna har en trattdesign, dessutom har en intressant lösning använts, diskanthögtalarna lutas mot varandra, så strålningen och kontrollen av diskanten är mycket mer koncentrerad mot en viss punkt, så det spelar ingen roll var och hur långt vi placerar högtalarna. Det är också en bra idé att justera studentpositionen så att diskanten inte går förlorad. Tweeter-trattens vertikala design tjänar också riktning.

Tappningdesign – modern teknik

Det är en trevägs basreflexdesignad högtalare inrymd i ett starkt, robust MDF-skåp. Impedansen är mellan 4 och 8 ohm, den rekommenderade förstärkarutgången är mellan 30 och 500 watt. Förutom ett stort men lätt membran med en 17 cm centerhögtalare och en korg, ger en extremt stor subwoofer med 38 cm diameter de perfekta ljuden.

Den har en Klippel-optimerad högtalardrivrutin, subwoofern är tillverkad med en speciell kontrollerad reflexjusteringsteknik som minimerar vibrationer, så det är faktiskt en akustisk flödesblockerande teknik.

Faskorrigering med 12 decibelfilter finns också för mellanregister och subwoofers, och brant 18 decibel filterfaskorrigering är möjlig. Tack vare FE Driver Dynamic-teknik minskar subwoofern elektriska och mekaniska förluster.

Ljudtest

Högtalartestet började med att titta på en film. Vi såg fantasy-thriller 47 actionfilmen 47 Ronin, som släpptes 2013. Högtalaren var associerad med en Arcam-hemmabioförstärkare under repetitionen. Högtalaren gav ett mycket dynamiskt ljud med exakta och intensiva basljud. Ljuden lät i alla riktningar, enheten gav en bred scenbild. Dialogerna var detaljerade och vi kunde höra tydligt ljud i varje intervall och vid varje volym. Vi lyssnade sedan på Olivia Rodriguez’s Driver License för att testa Magnat Transpuls 1500-högtalaren medan vi lyssnade på stereomusik.

Även om dess utseende är retro är det rent, distorsionsfritt, detaljerat och dynamiskt tack vare modern teknik, basen är kraftfull, tät och intensiv, vilket till stor del beror på subwoofern med en diameter på 38 cm.

Den lilla broren

transpuls1000 tycoon-högtalare

Transpuls 1500-modellen har ett mindre syskon, Transpuls 1000, som utvecklades främst för musik rik på rock och kraftfull bas. Vi hade möjlighet att prova det i ett mindre musikrum. Precis som 1500, finns MDF-höljet en tratt, en 25 mm dome-diskanthögtalare, en 130 mm centerhögtalare och en 260 mm subwoofer. Vi rekommenderar denna typ för mindre rum och rum. Tack vare de två främre reflexöppningarna kan den också placeras nära väggen. Mellan- och djupområdet drivs av impregnerade pappersmembrandrivare.

Transpuls-1000-högtalare-2.

Transpuls 1000: s produktion var också dynamisk och exakt, basarna lät tydliga och täta och ljudtrycket var stort. Sången var separerbar och realistisk, med båda modellerna med mycket hög upplösning i höga intervallet. En hornliknande ljudguide placerades framför diskanten. Robust kabelanslutningspanel, guldpläterade skruvplintar garanterar perfekt signalmottagning.

Dom

Ingen bör avskräckas av Magnats högtalares vintage exteriördesign, som älskar en retro-atmosfär och kan vara ett perfekt val för vardagsrummet eller hemmabiosystemet. 1500-modellen är mycket intensiv och kraftfull tack vare den stora subwoofern, den klarar av klart ljud, varför det är värt att placera den i ett medelstort eller större vardagsrum, för det kan bara ge maximal prestanda där.

I ett rum med perfekt akustik, i kombination med rätt förstärkare, kan du förvänta dig absolut optimalt och vackert ljud från Magnat-högtalaren.

Låt oss dock inte glömma att om vi inte tar hänsyn till den akustiska behandlingen av rummen kommer ekon och reflektioner att försämra prestandan för även ljud- och hi-fi-utrustning av bästa kvalitet, så det är definitivt värt att utföra en akustisk mätning av en specialist i vår biograf eller i vardagsrummet. Baserat på mätningarna kan du bestämma exakt var, hur många och vilken typ av paneler som ska placeras för perfekt akustik.

Varför är högtalarkänslighet viktigt?

Svaret på detta är väldigt enkelt, eftersom en högkänslig högtalare med en lägre effektförstärkare också låter bra. Vikten av känslighet för en högtalare beror främst på dess avsedda användning. Det spelar ingen roll om du använder en närbildsskärm eller om du vill integrera den i ett hemmabiosystem, kanske du vill använda högtalarna i ett större utrymme eller för utomhusljud. I allmänhet kan man säga att när avståndet ökar minskar ljudtrycket, så känsligheten är viktig.

Ju högre känslighet och belastningskapacitet hos en högtalare desto högre ljudtryck, dvs. SPL, vilket också betyder maximal volym.

Högtalarimpedans

Impedansvärdet är viktigt på grund av förstärkaren som driver högtalaren. Vid 80 procent av den nominella impedansen ligger högtalarens impedans inom det användbara frekvensöverföringsområdet, ingenstans kan effekten vara lägre. Impedansen är också nära relaterad till det faktum att högtalaren kan laddas med maximalt denna ingångseffekt utan skador på kort eller lång sikt, vanligtvis är högtalarnas maximala uteffekt en kombination av känslighet och belastningskapacitet.

Skriven av:

Róbert Polgár

Similar Posts