Sony STR-DN1080 hemmabiomottagartestning

Sony STR-DN1080-mottagaren har fantastiskt ljud, slagverk och dynamisk prestanda. Vi upplevde otroliga detaljer, naturlighet, rumslig effekt.

Design

STR-DN1080 har fått ett ganska tjockt och välbyggt svart hölje. Frontpanelen har en handfull snabbtangenter, en sömlös volym och inmatningsratt och en förenklad display som du kan läsa med en blick. Detta är en lättanvänd mottagare. En av de största skillnaderna i utseende jämfört med den tidigare modellen är storleken, som vi inte ens skulle märka om vi inte placerar mottagaren bredvid sin föregångare. 1080 är något mindre än 1070.

Medan Sonys mottagare har varit bulldogliknande utseendemässigt under det senaste decenniet, är nyare modeller lite mindre slående. Designen på STR-DN1080 är ganska blockliknande och gedigen.

Att använda den lätta fjärrkontrollen i plast är inte heller något problem, tack vare de logiskt placerade knapparna. Tyvärr har fjärrkontrollen ingen bakgrundsbelysning, vilket är en tillräckligt stor nackdel för en hemmabioförstärkare. Sony har använt högkvalitativa komponenter och avancerad teknik vid tillverkning av mottagaren. En högeffektiv transformator och vakuumbelagda interna ledningar säkerställer kraftfull bas.

Andra funktioner i Sony STR-DN 1080

Testa Sony-STR-DN1080

 

Den har en effekt på 165 W, väger 9,7 kg och mäter 430 x 156 x 331 mm.

Det kan inte bara spela upp Dolby Atmos -ljud upp till en 5.1.2 -högtalarkonfiguration, det stöder också det nyare DTS: X -formatet. HDMI 2.1 stöds inte, men alla sex HDMI -ingångar på bakpanelen är HDCP 2.2 -kompatibla och stöder full uppspelning av 4K HDR -innehåll. Det är värt att notera att ”1 video” -ingången är den enda som inte stöder hela 4: 4: 4 -undersamplingsspecifikationen – alla andra HDMI -ingångar gör det. Det finns också två HDMI -utgångar, en handfull standardingångar, en enda optisk och koaxial ingång och en USB -port för laddning av din smartphone.

STR-DN1080-internt

Mottagaren kan spela upp till 24-bitars / 192 kHz-filer i alla populära format, och kan också spela inbyggda dubbla DSD-filer via HDMI och USB. Faktum är att två av HDMI -ingångarna (BD / DVD och CD / SACD) är optimerade för bästa ljudkvalitet.

”Phantom Surround Back” låter dig simulera konfigurationen av sju högtalare med bara fem högtalare. Med S-Force PRO Front Surround 2-högtalaren kan du skapa ett virtuellt surroundljudfält, vilket gör det till ett utmärkt val även för mindre rum. DSD använder pulsdensitetsmodulering som kodningsmetod för ljudlagring, vilket möjliggör naturligt, analogt ljud, förutom att ett brett dynamiskt omfång och frekvensöverföring över 100 kHz är en stor fördel. STR-DN1070 stöder inbyggd uppspelning av DSD (Direct Stream Digital).

De mest populära streamingtjänsterna är också tillgängliga-Bluetooth, AirPlay, Chromecast och Spotify Connect är alla inbyggda i STR-DN1080. Förstärkarens DLNA-klassificering innebär att du kan spela upp högupplösta musikfiler från valfri NAS-enhet eller bärbar dator i samma nätverk. Och låt oss inte heller glömma flerrumssystemet: du kan ansluta förstärkaren till andra kompatibla Sony-produkter med Music Center-appen (tidigare SongPal).

Du kan också styra den med din röst via Google Home Smart Speaker. Du kan använda Google Home för att ställa in mottagaren som din standardmusikspelare.

Kalibreringssystemet Sony STR-DN1080 DCAC EX använder en stereomikrofon av plast med ett ganska ovanligt utseende. De flesta mottagares automatiska justeringssystem använder en monomikrofon, så vi hoppades att STR-DN1080: s installationsresultat skulle bli bättre än genomsnittet.

Som en del av den automatiska justeringen av STR-DN1080 kan du välja mellan fyra kalibreringstyper.

Testa

Rumskorrigeringssystemet ensamt kan ännu inte uppnå perfekt ljud. Full manuell justering tar vanligtvis mindre tid att använda kalibreringssystemet än vad som krävs för att korrigera automatiska justeringsfel. Det är mycket viktigt att behandla väggar, fönster och golvytor i din hemmabio eller musikrum med akustiska paneler. Testplatsen var ett biorum med korrekt akustik, där dubbla läderabsorberande paneler och diffusorer i läder placerades på väggarna och akustiska gardiner placerades framför fönstren. En tjock, sjunkande akustisk matta lades på golvet.

Vi försökte också mottagaren medan vi lyssnade på musik och tittade på film och det gjorde inte besviken. Vi parade ihop Dali Oberon med 5 högtalare. Vi fick detaljerat, rymligt och dynamiskt ljud. Denna mottagare har vunnit utmärkelser tre år i rad, vilket avslöjar mycket. Sony STR-DN1080 erbjuder alla funktioner som en modern mottagare kan behöva-musik i flera rum, Chromecast-streaming, AirPlay, Dolby Atmos och massor av 4K-kompatibla ingångar. Ljudkvaliteten är utmärkt, särskilt för filmer. Användargränssnittet är lätt att följa och är ihopkopplat med en vänlig fjärrkontroll. När vi försökte Sonys tidigare modell, STR-DN1070, var ljudet liknande, även om vi tyckte att STR-DN1080 lät lite tydligare och STR-DN1070 mer omfattande.

Slutsats

Denna AV -mottagare erbjuder extremt bra kvalitet till ett mycket överkomligt pris. Jag gillade verkligen ljudet, särskilt efter att vi avbrutit den automatiska inställningen och justerat det manuellt efter våra egna behov. Sony erbjuder utmärkt hemmabio- och musikprestanda och alla funktioner du behöver. När vi tittade på filmen kände vi att vissa delar var platta, men det var redan en hårklyvning. Fjärrkontrollen kan ha en bakgrundsbelysning och vi skulle ha tålat ännu mer omfattande ljud.

Skrivet av Róbert Polgár