Arcam SA30 integrerad hemmabioförstärkartestning

Den Arcam integrerade förstärkaren har en uteffekt på 220 watt. Den är också utrustad med 3 RCA-, 2 optiska, 2 koaxial-, MC- och MM-telefoningångar, ett USB-uttag och ett 3,5 mm hörlursuttag.

Arcam Class G-teknik.

Denna förstärkare är klass “G”, vilket innebär att den fördubblar utgångssteget för att eliminera tvärgående snedvridningar i utgångsväxlingen. I praktiken kombinerar “G” -klassen fördelarna med “A” -klassen. Arcam använder förstärkning av klass “G” på sina dyrare premiumenheter.

SA30-modellfunktioner

Frontpanelen på Arcam SA30 förstärkare

Förstärkaren har inte HDMI-ingångar, utan erbjuder istället eARC, HDMI-anslutning, vilket förenklar anslutningen till en TV. Google Chromecast, Airplay2, UPNP, Roon-slutpunkt, Spotify Connect, Tidal Connect, (den senare med MQA-stöd) och Tuneln-radiofunktioner finns också på förstärkaren. Naturligtvis finns det också Wi-Fi- och Ethernet-anslutningar på enheten. Tack vare UPNP-streaming är högupplöst nätverksmusik också tillgänglig via Arcams dedikerade MusicLife-app, eller med UPNP-kontrollappen (mConnect Bubble UPNP) eller med prenumerations Roon-appar. Dessa applikationer har visat sig vara mer stabila än Arcams egen programvara. RS232-anslutningen möjliggör integration i ett intelligent hemautomationssystem.

Dirac Live korrigerar reflektion och akustiska problem via Windows eller Mac. En mikrofon ingår, programvaran mäter, beräknar och korrigerar sedan felen och omvandlar de analoga signalerna till digitala signaler. 7 digitala filter är tillgängliga för finjustering (Minsta fas snabb avrullning, Linjär fas långsam avrullning). Av dessa fungerade standardläget för apodisering bäst för oss under rättegången. Applikationen Arcam Control kan också styras via iO.

Utvändig design

SA30-fjärrkontrollen ingår i paketet

5 delar, 4 mm högtalarkablar ingår också i enheten. Utsidan av Arcam-förstärkaren kännetecknas av en modern, enkel, funktionell design. Det grå huset har en kompakt svartvitt skärm samt cirkulär volym och strömbrytare på frontpanelen. Den relativt lilla LED-skärmen kan göra textningen mer läsbar och bokstäverna ser lite långsamma ut. Under skärmen finns knapparna för meny, ingångsväljare, avstängning och balans. För många kan förstärkaren se lite tråkig och monoton ut, men för dem som föredrar ren och enkel, praktisk ljud- och hi-fi-utrustning kan Arcam SA30 vara ett perfekt val.

Den är inte särskilt stor i storlek, totalt 12 kg, så den är ganska lätt att flytta och lätt att placera. Den beröringskänsliga fjärrkontrollen har bakgrundsbelysning och en enkel och praktisk layout för att matcha förstärkarens utseende.

Vi testade förstärkaren

Testning utfördes i ett hemmabiorum i kombination med en Focal Chora 816 högtalarset för hemmabio. Bioakustiken i biografen var perfekt utifrån våra mått. Ljudabsorberande paneler och diffusorpaneler har placerats på väggar och tak för att säkerställa korrekt akustik. Framför de relativt stora fönsterytorna och altandörren har tjocka mörkare, akustiska gardiner placerats, vilket inte bara garanterar det utmärkta ljudet i rummet utan också kan lösa den fullständiga mörkläggningen, som är en väsentlig aspekt av ett biorum . En golvmatta har lagts på golvet, vilket också hjälper till att dämpa oönskade ljud.

Testprogram för förstärkare SA30

Till att börja med såg vi actionfilmen Transformers- The Last Knight, som kom i biografer 2017. Arcam-förstärkaren producerade mycket intensiv, bestämd bas. Vi upplever en överraskande bred scenbild och perfekta mellan- och höga intervall. Vi fortsatte att testa förstärkaren med den musikaliska komedin Rock of Ages, och vi var redan nyfikna på musikaliteten i den här filmen. Genom att arbeta tillsammans med högkvalitativa högtalarset och förstärkare hörde vi ett mycket detaljerat, balanserat ljud.

För det musikaliska testet valde vi hans hit Sting: Desert Rose. Stereoljudet var felfritt, basen lät klar och muskulös även vid högre volymer. Det producerade klart, mjukt ljud, kraftfull, tät bas, och förstärkaren gav inget påträngande, trevlig diskant och ett uttalat mellanklass alls. Men rytmen och momentum verkade lite för oss, det fanns fortfarande utrymme för förstärkaren att förbättra.

Sammanfattning

Dirac-programmet är mer komplext och komplext jämfört med annan förstärkare, men det gör att du kan göra bättre, mer tillförlitliga och mer exakta inställningar. Men inte perfekt. Vissa uppdateringar saknas fortfarande, det tog ett tag innan enheten startade efter installationen och en Bluetooth-anslutning saknades, men det är inte nödvändigtvis ett stort problem.

Vi hittade basprogramvaran ibland instabil, så det är bättre att välja UPNP-streaminglägen istället. Dirac rums akustisk korrigeringsprogramvara, till skillnad från annan liknande programvara, kan göra mycket mer exakta och bättre inställningar, men det har fortfarande sina brister. Detta program är ganska komplicerat och komplext, men om vi inte ger upp och gör nödvändiga mätningar och justeringar får vi förvånansvärt exakta resultat. Självklart kommer inte rumskorrigeringsprogramvara att lösa rumsakustiska problem som eko ​​eller ogynnsam efterklangstid. För dessa defekter kan endast akustisk behandling ge en verkligt effektiv lösning.

SA30 förstärkarreglage

SA30-förstärkaren ger ingen innovation på utsidan, tydligt var funktionaliteten och användbarheten målet för designers när denna förstärkare tillverkades. Förstärkaren är inte i det billigaste prisintervallet, men om det inte är det yttre som är viktigt, utan premiumljudet, kanske du vill välja den här enheten till ditt hemmabiosystem, även om du kan köpa andra märken av förstärkare med liknande funktioner och fungerar till ett bättre pris och till och med mer. det är också en konkurrent till Arcam som har ännu fler funktioner.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts