ARCAM AV40 hemmabioprocessortest

Vad är Arcam AV40?

Arcam AV40 är den senaste state-of-the-art AV-processorn från den brittiska ljudtillverkaren och har 16-kanals surroundljudsbehandling med de senaste codecerna samt Dirac Live 16-kanals rumsoptimering. Den nya processorn ingår i en serie AVR10-, AVR20- och AVR30-AV-mottagare på ingångsnivå. Som du kan förvänta dig av en flerkanals produktlinje kan AV40 avkoda Dolby Atmos, DTS: X, IMAX Enhanced och Auro-3D-format, men DTS: X Pro är för närvarande inte tillgängligt.
bearbetning. Den senaste versionen av Dirac Live 3.0 -rumskorrigeringsprogramvara är också tillgänglig, inklusive extra stöd för valfri bashantering. Andra flerkanaliga format stöds också, till exempel Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus och Dolby Digital; och DTS-HD Master Audio, DTS-ES 6.1 Discrete / Matrix, DTS 96/24, DTS 5.1 och DTS Virtual: X.
AV40 kan hantera 4K / 60p 4: 4: 4-signaler med stöd för HDR-format, vilket gör HDR10, Hybrid Log-Gamma (HLG), HDR10 + och Dolby Vision tillgängliga.

Det finns sju HDMI 2.0b -ingångar och tre utgångar på enhetens baksida. Den enda besvikelsen var avsaknaden av HDMI 2.1 -ingångar och funktioner, även om AV40 kan hantera eARC, så det är inte så mycket, men för en ny marknad
När det gäller en förbikopplingsbar produkt kan avsaknaden av moderna spelfunktioner på HDMI 2.1 avskräcka många användare från att köpa produkten.

Viktiga produktfunktioner

Kontrollera Arcam AV40 -mottagaren
 • Dolby Atmos, Auro-3D, IMAX Enhanced & DTS: X 9.1.6 avkodning
 • 4K (UHD) HDMI2.0b med stöd för HDCP2.2
 •  7 HDMI -ingångar, 3 HDMI -utgångar, eARC -kompatibilitet
 •  Dirac Live® för korrigering av rumsakustik i Arcam
 •  ESS 9026PRO audiofil DAC
 •  16-kanals professionella XLR-utgångar
 • 16 kanalers RCA -utgångar
 • Vilken som helst av effektförstärkarna PA240, PA720 eller PA410 kan monteras
 • Ethernet, Wi-Fi och RS232 samt IP-baserad kontroll
 • Google Cast / UPnP -kompatibilitet för åtkomst till musikleverantörer
 • Blåtand
 • Gratis MusicLife för iOS och Android UPnP resp. kontrollapplikation

Design, anslutningar

Utseendet är enkelt och minimalistiskt, inte riktigt annorlunda än andra Arcam -förstärkare. Frontpanelen har två 3,5 mm-hörlurar och en Aux-ingång och en högkvalitativ borstad silver volymknapp. Den stora, lättlästa färgdisplayen har andra menyval och kontrollknappar samt en strömknapp. På det mörkgrå huset, kontrollerna och
knapparna är silver, så det är en signifikant skillnad mellan dem alla.
Mottagarens ovansida och sidor är gjorda av massivt aluminium utan ventiler (AVR har ventiler på ovansidan som gör att förstärkarna kan svalna), utförandet är av hög kvalitet, dyra och högkvalitativa komponenter användes vid tillverkningen. Anslutningarna sitter på baksidan.
Bakpanelen är logiskt arrangerad, med 7 HDMI 2.0b -ingångar och 3 utgångar på enhetens ovansida. Den har också två Wi-Fi och en Bluetooth-antenn, samt en LAN- och USB-port. Mottagaren var också utrustad med 6 RCA -ljudingångar, lineout och Zone out, samt fyra koaxiala digitala ljudingångar, två optiska digitala ljudingångar och en optisk digital ljudutgång. Två zonutgångar och en RS-232-kontrollport upptäcktes också på processorn.

Alla HDMI-ingångar och utgångar är HDMI 2.0b, inte HDMI 2.1, vilket är lite konstigt för en ny processor som vi tror kommer fortfarande att vara en ny enhet under de kommande 4-5 åren. Arcam lovade inte uppgraderingar till HDMI 2.1, så om någon vill använda nyare spelkonsoler är denna processor förmodligen inte det bästa valet. EARC -funktionen
Även om det kan hjälpa till att lösa de flesta problem som uppstår, löser det inte spelarens problem.

HDMI-portarna stöder HDCP 2.2 och 4K 4: 4: 4 60p-videor med HDR10, HLG (Hybrid Log-Gamma), HDR10 + och Dolby Vision HDR-format.

Den medföljande stora fjärrkontrollen i plast har välplacerade knappar och en elegant design som matchar processorns utsida, och är också bakgrundsbelyst för användning i dedikerade biografer. Vi fann att det inte alltid var smidigt att använda fjärrkontrollen eftersom det hände att fjärrkontrollen inte fungerade alls när processorn slogs på eller under inställningar.
Om du vill använda en mobiltelefon eller surfplatta för att styra AV40 kan du använda Arcam Control, som ger dig tillgång till processor- och zoninställningar, eller så kan du till och med välja MusicLife. Jag upprepar, användningen av dessa applikationer var smidig i de flesta fall, men det fanns vissa problem ibland när jag inte kunde kommunicera eller hitta AV -processorn i nätverket. Kontroll och inställningar på en bärbar dator eller så kan det göras på en dator och naturligtvis kan menysystemet på displayen också användas av processorn.

Arcam AV40 -testning

Testet utfördes i ett mindre biorum, där ägaren redan hade påbörjat den akustiska behandlingen av rummet efter den akustiska mätningen av vårt företag. Djupa ljudabsorberande membranpaneler och diffusorfrontpaneler placerades på väggar och tak. För ett jämnare ljud behöver du också några träkubdiffusorer samt akustiska gardiner framför fönstren. Arcam AV40 är enkel att installera och kräver inte mycket ansträngning. Vi associerade AV40 med Arcam PA720 med sju-kanals mottagare. Vi testade förstärkaren tillsammans med Klipsch Forte III -högtalarna och Polk Audio PSW10 subwoofer.
Dirac Live -programvaran har en mikrofon och kabel, men du måste ladda ner EQ -filterfilen för mikrofonen från Arcam, och Harman -filtren kan också laddas ner.

Arcams prestanda har alltid varit stabil och tillräcklig. AV40 producerade en exakt och fantastisk prestanda som sträcker sig från elektronisk, klassisk orkestermusik till klassisk pop- och rockmusik. Tack vare den exakta filtreringen av Dirac lyckades vi skapa ett verkligt optimalt ljud. Equalizer -rumskorrigeringsprogram är inte tillräckligt för att göra ljudet perfekt. Rumsakustiken påverkar ljudet från ljud- och hifi-enheter avsevärt. Men Arcam AV40 fungerade inte bara bra inom musik. Filmerna och tv -programmen lät också bra, surroundljudet, dynamiken och detaljerna var också utmärkta. AV40 kan skapa ett stort och omfattande ljudfält som fyller rummet. Ingen snedvridning observerades Vi hörde ett kraftfullt, omfattande mellanklass och intensiva djup. Som en tvåkanals- och flerkanalsenhet gav den en imponerande, exakt, skarp, detaljerad och nyanserad produkt utan att uppleva förvrängning.

Dom

AV40 ger balanserade XLR -utgångar för alla kanaler, vilket ger den högsta nivån av analog anslutning till förstärkare. Det kan detaljerade, kraftfulla, tydliga ljud
mottagare. Det fyller utrymmet, det fungerade bra i musik och medan du tittade på filmer.
Det jag inte gillade så mycket är att det inte finns någon HDMI 2.1 -ingång, och med DTS: X Pro är det inte särskilt fördelaktigt för spelkonsolanvändare. Fjärrkontrollen fungerade inte alltid korrekt, men den har bakgrundsbelysning. Men bortsett från dessa inte så allvarliga brister är det ett idealiskt köp för alla som kan vara Arcam-mottagaren.

Skrivet av Róbert Polgár

Similar Posts