Vi har testat studiomonitorn Mackie CR8-XBT!

Mackie CR8-XBT-högtalarna har maximal flexibilitet och är attraktiva för så många användare som möjligt. Mackie CR8-XBT kan användas som en multimediaskärm för stationära, spel- och musikproduktion, vilket innebär att högtalarna i Mackie CR-X-serien också kan fungera som primära eller sekundära studiomonitorer.

En betydande kompromiss mellan det överkomliga priset på CR8-XBT är att en högtalare är aktiv och den andra är passiv. Använd en strömbrytare (på baksidan av högtalaren) för att välja vilken bildskärm som är aktiv. Den andra högtalaren är passiv och måste anslutas till den medföljande högtalarkabeln (den kan också användas för att ansluta högtalare till en dator).

Design

Mackie-CR8-XBT-monitor-da-studio-test

Alla bildskärmar i CR -serien har liknande konstruktion och funktioner och erbjuds till extremt konkurrenskraftiga priser. Varje modell är tillverkad med ett MDF -hölje med svart folie, som mäter 37,6 x 34,6 x 25,1 cm. De två högtalarna väger tillsammans 16 kg, även om den aktiva högtalaren är lite tyngre på grund av elektroniken. Högtalarna är av god kvalitet och solid konstruktion. Det finns en grön ring på kanterna på alla högtalare i Mackie CR-X-serien, och Mackie-logotypen kan inte heller missas. Det finns en strömbrytare på baksidan av den aktiva högtalaren så att du kan lämna den i ”konstant vänteläge” och en roterande strömbrytare / volymkontroll på den aktiva bildskärmens framsida. Det finns också ett inbyggt 1/8 hörlursuttag på den aktiva högtalarens framsida, som kan styras med volymkontrollen. Frekvenssvaret sträcker sig från 40 Hz till 20 kHz. Det maximala ljudtrycket är 108 dB.

CR8-XBT bakre högtalare

Mackie CR8-XBT är välbyggd, men inte jämförbar med några av de dyrare bildskärmarna, men vi kan inte förvänta oss mer till detta pris.

Till en början var vi lite skeptiska till att vi överhuvudtaget kunde få en bra studiomonitor till ett så lågt pris, men vi blev positivt överraskade över hur bra CR8-XBT låter med varje ljudkälla vi just har provat. Eftersom CR8-XBT-högtalarna inte har frekvensomkopplare, förväntade vi oss ett överdrivet basrespons. (Högtalarna levereras också med ett tillbehörssats som innehåller RCA-kablar och skumdynor som separerar högtalarna från ytan som de placeras på och leder ljudet något uppåt.) CR8-XBT är bakre högtalare, så detta bör beaktas när placera dem. , eftersom detta påverkar ljudet avsevärt.

Test av Mackie CR8-XBT

Vi testade bildskärmarna i en liten studio. Studioakustiken var optimal, med ljudabsorberande paneler och diffusorer på både väggar och tak gav det perfekta ljudet. När det gäller studior är det ännu viktigare att eliminera ekon, stående vågor, problem som orsakas av överdriven bas, utan att falla i misstaget överdämpning. Oavsett om du bygger en professionell eller hemstudio, bör det första och viktigaste steget alltid vara akustisk behandling! Lyckligtvis har felfri akustik uppnåtts tack vare ljudabsorberande lädermembran och pyramidspridare. Tidigare fanns det skumväggspaneler på väggarna, men resultatet var långt ifrån tillfredsställande, så studioägaren bestämde sig för att ersätta de tidigare panelerna med produkter tillverkade av premiummaterial från Perfect Acoustic (trä, akustisk bomull, akustiskt siden … etc. ). Förändringen var omedelbar och tydlig.

Allt ljud vi lyssnade på med Mackie CR8-XBT lät alltid klart, aldrig överdrivet och exakt återgivet. Ljudet från högtalarna liknade mer avancerade stereohögtalare än neutrala studiomonitorer, men förblev fortfarande tillräckligt neutralt för att kunna användas i vissa professionella applikationer. Det övergripande frekvenssvaret för Mackie CR8-XBT var helt perfekt. Vi fick tight bas, mittområdet var klart och bestämt, och topparna var definitivt närvarande men inte för skarpa. Högtalarparet fungerade också ganska bra när de tittade på en film, även om de övre mellersta och höga områdena lät lite överdrivna. Medelstora intervall visade sig ibland vara obalanserade.

Det var en oerhört positiv upplevelse att det nästan inte fanns några störningar alls under högtalardrift. Detta kan förmodligen tillskrivas förstärkning av klass AB, moderna digitala förstärkare fungerar ofta med mer brus.

Bluetooth finns på alla modeller i produktfamiljen. Detta är fördelaktigt eftersom det gör att högtalarna kan placeras var som helst i lyssningsområdet utan att behöva ta itu med högtalarkablar. Det var mycket mer befriande än vi först trodde. Du kan flytta högtalarna var som helst i rummet, övervaka en mono- eller stereokälla. Högtalaren eller högtalarna kan placeras antingen i badrummet eller i korridoren. Denna flexibilitet gör Mackie CR8 -XBT särskilt användbar när du vill lyssna på studiofilmer i ett annat rum – vilket ger dig en ännu mer exakt bild av ljudet. Vi har hört en uppenbar skillnad i till exempel frekvensområdet. Tack vare den trådlösa anslutningen lät låtarna mindre skarpa i topparna, mitten var bra. Basen tappade lite av sin styrka, men den var fortfarande bestämd. Ibland verkade det som om monitorn inte klarade så bra av ljudkällans mycket neutrala och fina upplösning.

Med Mackie CR8-XBT multimediehögtalare får du en studio eller multimediaskärm med så många anslutningsmöjligheter som du förmodligen behöver, den enda länken som saknas är XLR-balanserad ingång. CR8-XBT levereras också med ett nedladdningskort som låter dig ladda ner plug-ins för ProTools First och Musician Collection gratis.

Slutsats

Denna högtalare lovar högkvalitativt, relativt neutralt, balanserat ljud till ett överkomligt pris. Den kompakta högtalaren är ett bra val för en liten studio eller för dem som inte behöver frenetisk volym. Det betyder inte att du inte har rätt volym. Jämfört med dess storlek är det ganska högt. Bluetooth -anslutningen gör att vi kan placera bildskärmarna nästan var som helst. Den har en attraktiv yttre design, men utförandet är inte förstklassig kvalitet.

Skrivet av Róbert Polgár