Billigaste idéerna för akustik när man designar en nybörjarstudio.

Alla som ger sig i kast med att bygga en hemmastudio bör veta att detta inte är en enkel process och mycket beror på designen. Ofta är lösningen där framför våra ögon, men många gånger tenderar vi att komplicera saker och ting.

Låt oss börja med grunderna

Först och främst måste vi klargöra vilken typ av utrustning vi har råd att köpa. Det är också viktigt att vi tar tillvara på utrymmet som står till vårt förfogande. Överfulla lokaler med alla slags onödiga tillbehör kan hindra i arbetet senare. Låt oss sedan ta en titt på vilka verktyg vi absolut behöver. Studiobyggande är praktiskt taget en process som kan förlängas oändligt.

När vi väl har grunderna klara är det bara upp till oss hur och hur långt vi vill gå och bygga vidare. Vi kan sakta byta ut gamla saker mot nyare, modernare, dyrare produkter som underlättar vårt jobb och samtidigt resulterar i bättre kvalitet.

Men hur mycket handlar det om?

Den nedre gränsen är lättare att pricka än den övre, eftersom den senare praktiskt taget sträcker sig till stjärnhimlen och bortom. Den nödvändiga utrustningen för en billig men bra hemmastudio kan fås från ungefär 10 000 kronor. Är vi kunniga i ämnet kan vi köpa begagnade verktyg av god kvalitet till ett rimligt pris, som vi senare kan byta ut efter våra behov och möjligheter. Detta belopp kan tyckas vara mycket till en början, men kostnaden för att sätta upp professionella studios är exponentiellt högre. Men vi kan också ta det faktum att summan som nämns ovan inte är mer än priset för en bra smartphone, och för samma pris så kan vi slänga ihop en riktigt häftig hemmastudio.

Vad kommer att behövas?

Det är kanske inte förvånande, men det centrala är en kraftfull dator. Fördelen med detta är att de flesta av oss redan har en sådan maskin till vårt förfogande, så det är inte nödvändigtvis en extra investering. Mac eller PC? Det spelar ingen roll alls, eftersom det inte på något sätt är en avgörande faktor i födseln av skapelser i världsklass.

DAW (digital audio workstation) är också ett oumbärligt verktyg från vilket det är värt att välja det som känns enklast att hantera. Professionell utrustning är värdelös om vi inte kan dra nytta av dess potential. När man lyssnar på färdiga produkter är det ändå omöjligt att säga om Cubase eller den ett steg dyrare ProTools står i bakgrunden.

Även om vår dator har ett ljudkort kommer det inte på något sätt att möta våra behov eftersom dess kapacitet är ganska begränsad. Så när vi skaffar ett nytt duger ett billigare USB-gränssnitt som t.ex. har mikrofonförförstärkare, phantom power, jack, XLR-ingång och givetvis stereoutgång. Och självklart är utgång för hörlurar ett måste.

Den goda nyheten är att med teknikens utveckling har priset på en studiomikrofon sjunkit avsevärt. Redan för 1000 kronor kan vi få kvalitet.

Dessutom behöver vi hörlurar eller monitorhögtalare, eftersom vi behöver något att lyssna på det färdiga stycket med. När vi mixar spelar det ingen roll vilken vi använder, eftersom slutresultatet är det värt att lyssna på någon annanstans (i en bil, på en hi-fi anläggning, hos en kompis, etc.) för det är det enda sättet att få en heltäckande bild av hur det låter.

… och här kom vi till en annan viktig punkt för hemstudioinredning. Vi har diskuterat teknisk utrustning, men hur ska inredningen se ut?

Studie av akustisk akustisk mätning

Det viktiga är akustiken!

För dyra instrument och utrustning av hög kvalitet är förgäves om akustiken i rummet är dålig. Oavsett hur mycket vi spenderar på det, även utrustning för miljoner kommer att låta dåligt.

Vi kommer att behöva material som vi kan placera ut för att hindra spridningen av oönskade ljud. Det bör betonas att värmeisolering inte ska förväxlas med ljudisolering.

Här kommer de billigaste akustik-lösningarna!

Gör-det-själv lösningar är extremt kostnadseffektiva i detta fall. Till exempel kan vi tillverka väggmonterade paneler av stenull, för vilka vi kan använda trä- eller metallramar. Visst kan vi få dem färdiga, men i då får vi räkna med högre kostnader.

Vi ska inte stanna där, för vi har fortfarande mycket att välja på när det gäller ljuddämpande produkter. Exempel på sådana är ljuddämpande gardiner eller mattor. De reflekterar inte utan absorberar ljud tack vare textilmaterial med hög densitet. Ju tätare och tyngre material de är gjorda av, desto mer ljud kan de absorbera. Att använda dem kan minska ekot avsevärt, och eko förvirrar ljudnivåer och försämrar ljudets klarhet. En billigare lösning är att stapla stora högar med kläder i hörnen. Kläder har hög relativ densitet.

Men du kan också använda pressad kartongpapper. Det får inte vara ihåligt. Vi ställer bokhyllor fulla med böcker i reflektionspunkterna. Häng om möjligt en filt på dörren. Placera inte mattor på väggarna under några omständigheter! Vi trycker högtalarna så långt som möjligt mot väggen. Det kommer att kännas som att rummet blir trängre, men ljudnivån kommer att stabiliseras avsevärt. Detta kommer att göra ljudinspelningen smidigare.

Det sista steget är akustisk mätning

I avsaknad av professionella mätinstrument skulle vi kunna lita på våra öron, men detta är inte den bästa lösningen, eftersom vår hörsel är subjektiv. För att få en objektiv mätning kan vi  använd vilken mikrofon som helst. Gratis programvara för mätning och korrigering hittas på Internet. Pl REW room EQ.

En specialist skulle givetvis göra mätningar på alla punkterna i rummet och de ljuddämpande elementen skulle placeras därefter. Vi å andra sidan kan känna oss ganska nöjda om vi lyckas forma rummet så att ljudet är perfekt bara där vi sitter medan vi mixar.

Innan vi lägger alla våra pengar på vår hemmastudio ska vi komma ihåg att musik inte handlar om dyra instrument och utrustning, utan mycket mer av slutresultatet beror på fantasin och kreativiteten.

BG

Kategorier: Blog