Studioakustik – sättet att uppnå perfekt ljud

Talang, kunskap, professionella tekniker ges
men musiken låter bra bara i vår egen studio?

Akustik ger en lösning i sådana fall. Med den akustiska behandlingen som utförs av en professionell kan vi uppnå att bara höra ljudet från högtalarna i inspelningarna och inte i rumets akustik. Fri från eko och snedvridning.

Vanliga problem:

De flesta av oss börjar lyssna på musik genom att köpa den perfekta utrustningen.

Detta fungerar ett tag men när vår kunskap och erfarenhet ökar ser vi mer och mer våra brister. Vi märker att det vi hör inte är exakt vad som finns i inspelningen. Ljudet störs av ekon, basens kvalitet förvärras av de stående vågorna som knappast kan förhindras eller om musiken låter bra bara i vår egen studio.

Låt oss testa.

Välj 3 eller 4 CD-skivor. Ta dem med dig som referensskivor och spela dem i rum med olika akustiska egenskaper. Du kommer att uppleva att du hör olika ljud i ett mindre rum än i ett rymligt rum. Det är annorlunda igen i ett tomt utrymme och i ett rörigt utrymme.

Samma skiva låter annorlunda om det finns många glasytor i rummet där du spelar den och även om väggarna är gjorda av betong eller gipsskivor – för att bara nämna de vanligaste exemplen.

Vad tyder på att akustisk dämpning kan vara nödvändig i vår studio?

Om du upplever när du lyssnar på referensskivorna att basen eller de höga frekvenserna låter högre eller tystare än du hört dem tidigare i studion. Om du knappt hör vissa ljud och / eller musikinstrument eller om de låter högre akustisk dämpning kan det vara nödvändigt.

Dålig akustik bör inte avskräcka oss från att lyssna på musik.

I de flesta fall får högtalarna eller ljudkorten skylden för det dåliga ljudet eller programvaran misstänks vara en potentiell felkälla. Men erfarna yrkesverksamma håller med om att perfekt högtalare och högtalarsystem inte finns.

Någon som just har börjat ta itu med att göra musik kan snabbt lära sig vilka märken som är de mest utbredda, vilka som anses vara bra. Således, om vi väljer bland dem – och placerar dem ordentligt i studion – är det mycket troligt att det inte är upp till musikinstrumentet om vi inte kan uppnå önskad klingning trots många försök.

Hur kan vi förbättra ljudet?

Nu när vi är medvetna om att rummet där vi lyssnar på musik har en större inverkan på ljudet än vi trodde tidigare, kan vi börja arbeta
på lösningen. Du har säkert hört talas om de berömda och erfarna ljudtekniker som kan upptäcka de akustiska felen i alla rum inom en kort tid.

Efter att ha lyssnat på de välkända spåren av sina referensinspelningar känner de omedelbart vad de behöver fokusera på när de arbetar i en given studio för att producera ljud av hög kvalitet när de spelar det i någon värld av studio.


De dåliga nyheterna är att det är väldigt få människor som har sådana talanger, därför måste vi leta efter någon annan lösning utan rätt rutin. För att producera en musik som låter på samma sätt i alla andra rum som vi spelade in den i studion, behöver vi akustisk behandling.

De viktigaste stegen för akustisk dämpning

Minska sidokon – applicera basabsorberande system på väggarna höger och vänster från lyssningspositionen.
Akustisk dämpning på tak och golv – främst i rum med stor golvyta eller liten höjd men det är också viktigt i händelse av hem
teatersystem. Vägg bakom bildskärmarna – bas kommer att förbättras avsevärt genom den akustiska behandlingen av detta område.

Dämpa bakväggen eller applicera spridare för en tydlig stereobild.
Basfällor – på många platser för tydligare bas

Under den akustiska behandlingen identifierar vi de akustiska avvikelserna i studion genom att utföra akustisk mätning på plats. Vi erbjuder också lösningar för avvikelserna genom att använda akustiska paneler. Vi kan erbjuda dig att installera de akustiska panelerna som behövs i studion samtidigt som du mäter rumsakustiken steg för steg.

 

Kategorier: Tutorial