Buller och ljudisolering:

Buller består av ljud med olika intensiteter och vibrationer. På grund av dess effekter på kroppen kan den till och med orsaka skador på våra hörselorgan eller nervsystemet. Omfattningen av hörselskador beror också på ljudets intensitet. Andra faktorer kan påverka vår hörsel:

 • volym,
 • tonhöjd,
 • varaktighet,
 • hur ljudet är tidsfördelat
 • personens kön och ålder

KONSEKVENSERNA AV ATT VARA UTSATT FÖR BULLER

Buller, även om det är inom tillåtna gränser, kan orsaka allvarliga problem. Beroende på ålder, kön, status på hälsa kan till och med små ljud ha en negativ effekt på kroppen. Lågfrekventa, långlivade ljud är extremt skadliga, och deras negativa konsekvenser uppstår vanligtvis inte omedelbart, utan gradvis över tiden. Naturligtvis påverkas inte alla människor av ett visst brus på samma sätt, det beror på flera saker. Hälsoproblem som orsakas av att buller tränger in i rum kan förhindras genom placeringen av ljudisolerande paneler och andra akustikprodukter på väggar och i tak.
Mellan väggarna skapar ljudet som studsar fram och tillbaka ett irriterande eko.

Ljudtyper:

Luftburet ljud: som väggarna sprider till luften utan dämpning

Stegljud: ljud som överförs av väggar

Akustiska ljud: de studsar från väggarna

Finns det perfekt (retroaktiv) dämpning?

Tyvärr går det inte att skapa perfekt akustik i efterhand. När det gäller bostadshus kan perfekt ljudisolering inte fås om byggnaden är klar. Därför måste vi göra kompromisser och acceptera att även om brusreducering kan skapa en trevligare och hälsosammare miljö, får vi inte perfekt tystnad.

Vad är felet med hemmagjorda, gör-det-själv-ljudisoleringar?

För att verkligen dämpa ljud effektivt skadar det inte att ha lite kunskap om akustik och ljudfysik. Ljud är faktiskt energi, så isolering är absorptionen av ljudenergi. Det rekommenderas definitivt att ta en djupdykning i ämnet innan vi lägger en förmögenhet på många meningslösa  och värdelösa produkterna och vi blir av med vårt förstånd istället för oljudet! Istället för att acceptera “smarta” råd från olika forum online och bekanta, vänd dig till yrkesmän inom akustik som kan hjälpa dig med exakta mätningar, användbara råd och förslag, vare sig det är en nybyggd fastighet eller ett gammalt hem.

Buller och ljudisolering:

När vi köper en använd fastighet måste vi vara beredda på möjligheten att det brusar konstant i fastigheten, som i sin tur kan skapa psykiska problem och störningar. Små barn och spädbarn är speciellt känsliga för skadliga ljudeffekter och för dem är det speciellt viktigt att vi är noga med ljudisoleringen.

“Dåliga grannar är en förbannelse”

Buller och ljudisolering:

Om våra grannar gillar att festa till gryningen, eller kommer hem från jobbet mitt i natten, eller grälar högt i lägenheten så har vi inget annat val än att flytta ut …. eller ljudisolera! När det gäller nybyggda lägenheter och hus, kontrollera byggnadens akustiska skick innan du köper. Många blev snabbt besvikna när de konfronterades med att deras vackra och omsorgsfullt designade hem för astronomiska summor hade förvandlats till ett obeboeligt helvete på grund av otillräcklig ljudisolering. I äldre bostadstyper är ljudisolering ofta bättre på grund av materialet som användes då än i mer moderna bostäder, men i dessa gamla byggnader är gamla dörrar och fönster ett isoleringsproblem. Så att byta ut dörrar och fönster hjälper mycket i ljudisoleringsväg. Det ideala ljudisolerande materialet har flera skikt. Väggar täckta med frigolit eller gipsskivor har ingen ljudisolerande funktion. Bra akustik kan skapas genom att optimalt ljudisolera väggarna.
Produkter vi säljer kan sättas upp med enkla verktyg.
Effektiviteten hos billiga frigolit- och skumprodukter är inte samma som de ljudisolerande vägg- och takpanelerna vi säljer. Vi måste också ta hänsyn till typen och materialet av ljudisoleringen vi sätter upp på väggen. Skiljeväggar bör inte vara tunga eller kraftigt ljudisolerade, samma sak med tak. När man planerar ljuddämpning måste man se till att ljudisoleringsmaterial inte orsakar olyckor om de kommer i rörelse. Om vi ​​måste jobba fram en ljudisoleringslösning i  efterhand kan vi anlita experter för att hitta en optimal lösning. Uppenbarligen är ljudisolering en mycket större utmaning i efterhand. Om rummet är bullrigt måste vi leta efter produkter som har goda akustikegenskaper och som dessutom enkelt kan fästas på väggar och i tak med vanliga verktyg.
En ljudabsorberande panel ska placeras på vägg och i tak och en ljuddämpande matta på golv.

 • ljudfällor Färger på tyger
  Cube ljudfällor
  866,76 kr.1 283,69 kr. exkl moms
 • Basfälla Färger på tyger
  Basfälla
  1 268,84 kr.1 362,20 kr. exkl moms

Vilka metoder kan vi använda i sådana fall?

Det räcker inte att täcka väggarna med tapeter, fibrösa material, äggkartonger, frigolitskivor och tro att man har isolerat. Dessa är värdelösa i sig, och vi uppnår ofta motsatt effekt med dem. Byggnadens material och struktur är också viktiga aspekter, allt måste beaktas vid planeringen av ljudisoleringen. Ska vi bryta ner väggar? För nya väggar kan ljudisolerande tegelstenar vara lösningen. När du planerar att sätta upp nya väggar i ditt hem rekommenderas det att använda byggmaterial av keramik eller kalksten speciellt utformade för detta ändamål. Tillverkarna anger alltid vilka typer av byggmaterial som också är ljudisolerande. När du använder ljudisolerande tegelstenar krävs exakta beräkningar för att vara säker på att fastigheten klarar den extra belastningen. Situationen är annorlunda om befintliga, dåligt isolerade väggar eller dörrar måste ljudisoleras.

Vi går in i väggar

Om isolering av befintliga väggar är aktuellt, glöm hårda stenar. Hur ska vi tänka? Var noga med att välja väggbeläggningar med flera skikt, som i strukturen består av ett ljudisolerande material med lufthål. För ljudisoleringen, använd fibrösa isoleringsmaterial, stenull eller ljuddämpande bomull. (Undvik att använda frigolit eller skum!). Man kan få information från specialiserade tillverkare om vilken typ som kan placeras i tomrummen. Med en isoleringstjocklek på cirka 10 cm kan betydande förbättringar uppnås.

ljudisoleringspanel
„Steg för steg”

Om du vill dämpa buller som kommer genom taket, är det lämpligt att placera isolerande material under golvbeläggningen. I detta fall är förutom isoleringsmaterial som nämnts tidigare polystyren- eller plastskum också lämpliga. Det finns också isoleringsmaterial man kan gå på, men de isolerar inte mot buller, och är ämnade för taket! Ta reda på så mycket som möjligt innan du börjar köpa ljudisoleringsmaterial.

Hål i rustningen

Vid isolering av dörrar och fönster, oavsett om dörren används eller inte, måste luckorna tätas. Även om vi isolerar dörrarna från sidan och uppifrån, är det viktigaste att isolera trösklarna. Dörrarnas isolering kan enkelt lösas med gummiprofiler och självhäftande skum.

Buller och ljudisolering:

Vad gör vi med takkonstruktionen?

Optimal isolering av taket kan installeras under konstruktionen. Men om du bara har möjlighet att göra detta efteråt, är det rekommenderat att installera ett undertak. Även om det inte helt stänger ut störande ljud ovanifrån, minskar det det något (exempel grannar eller gatubuller).
Om du vill ljudisolera maximalt bra, ska du inkludera isolering av väggar och tak, fönster och golv.

Kontakta oss om du har några frågor.

Följ våra nyheter. Du behöver inte prenumerera på nyhetsbrev!

Läs vår integritetspolicy!

BG

Similar Posts