Fokusera på akustik

Enligt min mening är värdet vi behandlar inom akustik nära noll. Men akustik och ljudisolering är en oundviklig del av våra liv!
Med detta uttalande menar jag inte bara att lyssna på musik och titta på filmer utan vardagslivet i allmänhet. Det råder ingen tvekan om att den mänskliga rösten är en del av akustiken, även om få människor tänker på det, men också att vi är omgivna av ljud nästan överallt eftersom vi inte lever i en lugn, ”döv” värld!

De flesta har ofta upplevt fenomenet att vara på en central plats, teater, kontor, hotell, pub, auditorium, nattklubb etc. där publiken är högljudd och knappt pratar, i vilket fall vi kan prata om vikten av akustik!

On the importance of acoustics

Är det möjligt att kanske alla har blivit döva?

Detta beror inte på att alla gillar att vara döva eller skrika, utan för att akustiken i rummet är väldigt dålig.
Nyligen har detta ämne tagits mer på allvar, även i utformningen av byggnader, t.ex. Det finns områden i Nederländerna där akustisk design av nya byggnader krävs.
Det var mycket färre i en sådan miljö med bra akustik och ljud. Om du bara går in i ett sådant rum en gång kan du uppleva hur lugnare och bekvämare atmosfären är på en plats som denna, där naturligtvis den mänskliga rösten hörs, där externa ljudkällor inte skadar dina öron, var filmen, bakgrundsljud eller fler som pratar. Det har en mycket allvarlig inverkan på vår komfort, ett akustiskt professionellt utformat rum.
Därför är akustik en mycket viktig del av våra miljödesigners!

Låt oss närma oss det lite mer vetenskapligt:

Vad är akustik?

Akustiken i sig är en komplex disciplin. Det handlar om vibrationer, ljudutbredning och överföring av materia och luft.

En av akustikens huvudgrenar är rums akustik och ljudisolering. Det handlar om ljud från byggnader, hallar och varje interiör, eventuellt infiltrerande ljud och alla möjliga snedvridningar. Denna snedvridning kan inkludera dämpning av ljud eller minskning av det eko som genereras där.

Rumsakustikhantering:

Det finns grundläggande tekniker för akustisk rumsbehandling. Dessa tekniker beror till stor del på användningen, storleken och funktionen i rummet eller rummet. Varje rum behöver olika akustisk behandling. Till exempel, i en teater expanderar undertak och väggar på ett trattliknande sätt mot tittarna, och därmed riktar ljud utåt. Syftet med ett akustiskt moln är att absorbera och sprida ljud, vilket är mycket beroende av materialanvändning. Över vissa frekvenser är det inte svårt att absorbera ljud.

Typer av materialanvändning:

När det gäller det akustiska molnet kan vi prata om en mängd olika material. Oavsett om vi använder mjukare material eller hård filt eller ljudabsorberande bomull som används i  paneler, pratar vi om ljudabsorption. Ljudabsorptionen reducerar ekot kraftigt. Det minskar efterklangstiden.

Dessa material kan användas på de flesta platser:
 • Studio
 • Kontor
 • Rum
 • Bio
 • Hifi-akustik

Hårdare material i akustik:

Till exempel kan du använda nästa material på de flesta platser:

 1. Träpaneler
 2. Diffusorer
 3. Ljudavvisande takmoln.
 4. Valfritt metall- och plastperforerad pressad akustisk diffusor.
 5. Dessa typer av material är inte bara ansvariga för eko reduktion, de också
 6. vidarekoppla, sprida och kontrollera ljud.

Varför är det nödvändigt att sprida ljud?

acoustic diffusers reflexion point-acoustics
 diffusorer reflexionspunkt

Eftersom det inte alltid är bra att använder ljudabsorberande paneler.

I en teater skulle många inte förstå föreställningen om de redan hade absorberat ljudet på scenen. I stället för att bli upptagna bör det därför riktas utåt till tittarna. När ljud har expanderats cirkuleras det ytterligare med akustiska spridare inbyggda i tak och sidoväggar.

Men i en studio är ljudabsorptionen mer närvarande när det gäller akustik. En av studioens viktigaste roller är att uppnå ett jämnare ljud. Vi kan bara uppnå detta med kombinerade material!

Vad är dessa material?

 • Basfällor (absorbera basljud)
 • Akustikpaneler med bredband för högabsorberande medelhög och låg bas.
 • Ljuddämpande embran för att dämpa endast basfrekvenser. Det är redan frekvensberoende.
 • När vi närmar oss den smidiga överföringen av ljud kommer de akustiska diffusorerna.

I studionakustik spelar diffusorer en nyckelroll och täcker reflektionspunkter, och i detta fall spridning av ljud.

acoustic diffuser reflexion points
 diffusionsreflexionspunkter
Vad skulle hända om vi inte täcker dessa punkter?

Det skulle finnas ojämnt fasfördröjningsljud. Som ett resultat kommer vårt ljud inte att bli klart!

Ljudet som hoppar fram och tillbaka upprepade gånger på en sekund kan göra ett otäckt eko. Även när vårt rum har nått referensklanget.

Ta det sista exemplet:

Hifi-rum akustiskt!

En av de viktiga rollerna i hi-fi-rummet är den högkvalitativa ljudåterkopplingen, för att uppnå det ljud som författaren drömde om och spelade på skivan, som varje hi-fi-fans försöker drömma om och närma sig. Naturligtvis är detta mycket svårt att skapa. Akustik räcker inte längre här. Han är starkt engagerad i att skapa ett avancerat ljud:

 1. förstärkare
 2. högtalare
 3. spelare
 4. dac
 5. kablar
 6. står
 7. koner
 8. annektering
 9. etc.

Även om high-end besatt av manisk byte når de aldrig nirvana. De kan aldrig luta sig tillbaka och veta att de nästan är klara.

Över vissa frekvenser kan ljud absorberas av vid enkla möbler.
Men i det låga intervallet krävs redan användning av speciella material.
Inom våra paneler har akustisk bomull med bra ljudabsorption.
Våra produkter ha genom att perfekt akustik och ljudisolering.
Tänk på dessa överväganden när du sök efter material som används för ljudisolering. Kontakta oss för akustisk behandling online.

Kategorier: Blog