Ekodämpning – 10 användbara tips för att förbättra ljudet

Eko kan leda till ljudförstöring i många rum. Echo, med andra ord reverb, är reflektion av ljudvågor från vissa ytor. Omfattande, hårda och plana ytor som kala väggar, tak, golv och glasytor är så kallade reflekterande ytor, vilket innebär att de inte kan absorbera ljud på grund av sitt material och struktur. Ljud från dessa ytor studsar fram och tillbaka i rummet. Storleken och formen på ett visst rum påverkar också ljudet. Ju mindre ett rum, desto större är problemet som orsakas av ekon som orsakas av ljud som studsar från nära väggar, tak och golv. Det resulterande ekot försämrar ljudet avsevärt och leder till trötthet i öronen och huvudvärk på lång sikt.

Vanliga möbler, möbler, textilier kan bara absorbera höga toner, men de trivs inte med djupare intervall. Med hjälp av ljudabsorbenten som används under den akustiska behandlingen och diffusorelementen placerade vid reflektionspunkterna kan ekoproblemet enkelt lösas. Man måste dock vara försiktig så att man inte hamnar i misstaget med överdämpning! Alla ekon behövs, men de måste hållas under kontroll, liksom basljud. Ett bullrigt och ekande rum är inte bara obehagligt för våra öron, det har också en negativ inverkan på vår fysiska och mentala hälsa. Om du vill ha en lugn, trevlig och fridfull miljö är perfekt akustik ett måste. I ljudinspelnings- och mixstudior är ekostyrning ännu viktigare. Kvaliteten på inspelat ljud är bara optimal om de akustiska förhållandena är perfekta under inspelningen.

Här är några tips för att minska ekot:

1. Varje rum kan liknas vid en låda. Placera möbler, heminredning i rummet som dämpar ekot något.

Soffa

Vi dekorerar rummen med stoppade, vadderade fåtöljer och soffor. Även om den minimalistiska inredningsstilen är ganska modern idag, är den inte perfekt ur akustisk synvinkel. Vanlig utrustning klarar lätt högre ljud, men de trivs inte med ljud som hör till det djupare området, de reflekterar dem. Vädret tillåter, öppna fönster och dörrar ofta.

2. Lägg en tjock, tätt vävd matta på parkett-, kakel- eller linoleumgolvet så stort som möjligt.

 

Ljudisolerad matta

Stötljud och buller från fallande föremål kan reduceras utmärkt med rätt mattor. För ljudisolering, för att förbättra akustiken, välj en ljudisolerad matta. Dessa hemtextilier har utvecklats speciellt för ljudisolering och ljudreducering. Till skillnad från traditionella mattor kan de också absorbera 20-30 decibel ljud.

3. Ljud reflekteras från glasytor och yttre ljud filtreras också bort. Traditionella gardiner absorberar också alla ljud, bara i mycket mindre utsträckning än ett tyg designat för detta ändamål. Akustiska gardiner kan också användas som rumsavdelare i öppna kontor.

ljudisolerad gardin

4. Ljud som ackumuleras längs taket resonerar också. Hängda tak och större lampor kan vara en bra lösning, men om du letar efter en riktigt optimal lösning, köp ljudabsorberande paneler som också kan monteras i taket.

Akustiska väggpaneler

Dessa akustiska element eliminerar inte bara ekoljud utan dämpar också buller effektivt.

5. Ljud som reflekteras från väggar kan tystas genom målning, tapeter eller andra väggbeklädnader.

ljudisolerade tapeter

Det finns också värme- och ljudisolerade tapeter som kan användas för att minska buller och eko ännu mer effektivt. Du kan också använda antingen gummibaserad eller träflisfärg. Men kom ihåg att dessa kraftigt absorberar ljud över 2000 Hz! Så deras användning på biografer, hi-fi-rum och studior rekommenderas inte!

6. Använd inte bara ljudabsorberande batterier och baslåsbatterier, eftersom detta kan leda till ett fördämpat rum!

Wandrooster

Vi kan använda väggdekorationer, skulpturer och bilder som sticker ut från rymden. Placera diffusorer vid reflektionspunkterna som sprider ljud jämnt över hela bandbredden.

7. Hörn är också problemområden när det gäller ekon. I hörnen samlas basljud under 300 Hz, så det är värt att placera tyngre möbler här, till exempel en garderob, byrå, bröst, där vi kan lägga kläder eller till och med papper. (Dessa fungerar till viss del som ljudabsorbenter.)

Hörnbasfällor i rummet

8. Placering av ljud- och hi-fi-utrustning, mikrofoner, högtalare, förstärkare spelar också roll. Vi söker yttranden från ljud- och akustikexperter och accepterar deras råd om korrekt placering av hi-fi-enheter. Det är också en bra idé att placera ljudabsorberande paneler på väggen bakom högtalarna för att undvika reflektioner. Det är bäst att placera hi-fi-enheterna på ett stativ eller öppna hyllor. Genom att placera en vikad filt eller filt bakom högtalaren kan du modellera effekten av den akustiska panelen. Vi kan prova detta på flera ställen, även om resultatet inte blir nästan detsamma som när du använder en akustisk panel, kommer vissa förändringar att höras.

9. Med användning av moderna byggmaterial kan bullerdämpning och akustisk behandling av byggnader också lösas effektivt.

Ljudisolerad tegelsten

Akustiska överväganden bör också beaktas vid utformning av fastigheter. Strukturen hos idealiska ljudisoleringsmaterial är tät, flexibel eller porös. Med en ljudisolerad tegelsten är det möjligt att absorbera upp till 54 decibel ljud.

10. Lämna inte rum med alltför kala väggar, tak, golv och glasytor. Använd inte hemgjorda, hemgjorda, billiga, eländiga material för att ljudisolera eller förbättra ljudet! De är inte effektiva alls och är inte vackra. Ägghållaren och styrofoampanelerna, på grund av sin struktur, absorberar bara de höga tonerna, de kan inte göra någonting med de djupare frekvenserna.

Skriven av Róbert Polgár

Kategorier: Blog