Nivån på bullerföroreningarna är kritisk i dag och det finns praktiskt taget inget hushåll som inte påverkas. Om det av en slump inte ens finns ett enda kylskåp eller någon elektronisk apparat som arbetar på alla decibelnivåer, kommer bullret från utsidan garanterat att tränga in, även om man har en ordentlig isolering.

Men vad har allt detta att göra med material- och textilvärlden?

Uppenbarligen finns det inget samband mellan dessa två områden, men det är egentligen bara ett sken. Det är ingen tillfällighet att man i teatrar och konsertsalar, som är industriella anläggningar, lägger stor vikt vid användningen av optimala textilier för att främja en idealisk akustik. Varför skulle inte ljudabsorption spela exakt samma roll i varje hushåll? Det är ett mål som kan ge ett stort bidrag till vilsam sömn och avkoppling. Kort sagt kan det bidra till att skapa en högre livskvalitet.

2015-heminredning -trend-0-copia-300x200

Vad är det för fel med bullriga utrymmen?

Vad är det som är fel med buller? I princip allt. I ett rum med ett dånande, smällande utrymme är det särskilt svårt att koncentrera sig. Dessutom är förtida trötthet oundviklig. Många personliga utrymmen har dessa egenskaper, även om få människor har varit medvetna om dem hittills. Dålig akustik är ett faktum som man inte bör acceptera, för även om man uppenbarligen inte kan vända ut och in på rummet kan textilindustrins pärlor hjälpa till mycket för att skapa ett bättre ljud. Ytor som förbättrar akustiken kan inte enbart vara akustikpaneler. Även möbler, mattor, gardiner, soffor och fåtöljer kan göra stor skillnad för akustiken i ett rum. Men uppmärksamma även rummets hörn. I hörnen kan du placera flera olika typer av basfällor eller hörnelement som är täckta med textilier av olika material.

Varför är detta så intressant?

Därför att hörnen vanligtvis är de mest problematiska ur akustisk synvinkel.

Nu tillbaka till textilier, för dessa ytor kan också utföra sin funktion eftersom de har rätt täckning. I allmänhet ger textilier vad som kallas porös ljudabsorption, men också högfrekvent ljudabsorption. Självklart har materialens inre struktur ett stort inflytande på ljudabsorptionens effektivitet. Ett utmärkt exempel på detta är lin. Linets struktur, dvs. fibrerna, tvingar ljudvågorna att ständigt byta riktning. Detta är bra eftersom det tar relativt lång tid för fibrerna att slutligen passera genom materialet. Varje riktningsändring leder till en energiförlust. Lägg därtill bonusen av väggens närvaro, som kan studsa ljudvågorna tillbaka in i fibrerna, och processen är dubbelt framgångsrik. Detta är förresten principen om passiv ljudabsorption i mycket enkla termer.

Vad gör ett material till ett bra akustiskt material?

För att komma lite närmare vad som gör en textilvara idealisk för ljudabsorption finns här en definition som är ganska lätt att smälta för lekmannen. Den akustiska porositeten hos en textil är desto bättre ju större antalet hålrum i materialet är, ju tätare och tjockare det är och ju större förhållandet mellan materialets totala volym är. Det är inte konstigt att många människor föredrar till exempel polyuretanskum eller akustisk stenull, av vilka de ovannämnda panelerna tillverkas. Textilfibrer eller ullfilt används också ofta.

Konstnärlig väggpanel
Kan de akustiska egenskaperna formas i efterhand?

Ja. Det är den goda nyheten! Faktum är att de flesta byggda utrymmen inte har mycket att skryta med på det här området. I de flesta fall kan införandet av ett enda draperi, eller en större yta för fåtöljer och soffor, eller till och med en hjärnmatta för väggarna, bidra enormt till att minska bullerföroreningar och balansera akustiken. Alternativt är användningen av akustikpaneler, som nämns ovan, också en utmärkt och effektiv idé.

Med andra ord kan maximal framgång uppnås med en minimal investering av tid och pengar. Och inte bara i hemmet. Arbetsmiljön är också mycket viktig för att förkroppsliga optimala egenskaper. Annars kan det bli svårt att fokusera, uppmärksamheten kan hindras och produktiviteten kan minska, vilket minst sagt inte är ett särskilt positivt resultat. Särskilt som allt detta lätt kan förebyggas och därmed höja produktiviteten på jobbet till en högre nivå. Det är lätt att se att detta faktiskt är en smart investering som kan förbättra företagens intäkter och de anställdas tillfredsställelse.

Pricken över i:et är att användningen av textilier inte bara är en sund strategi. Vem kan trots allt förneka skönheten och mångsidigheten hos dessa material, både när det gäller färg och mönster? Förmodligen ingen! På så sätt kan man berika bostadsutrymmena med visuella element som vid en första anblick kan verka dekorativa, men som i själva verket har en mycket mer seriös funktion: de bidrar till en mer avslappnad livsmiljö. Detta är ett värde som borde vara viktigt för alla!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *