Akustiska problem och deras lösningar i våra hem

Akustiska överväganden är i allmänhet minst beaktade när man planerar och bygger bostadshus. Har vi någonsin trott att våra lägenheter också har ett ”eget” ljud? Vi kanske inte ens tänker på hur mycket akustiken i rummen påverkar atmosfären i vårt hem.

Förmodligen har många föräldrar redan ställts inför problemet att när deras tonåriga barn lyssnar på sin favoritmusik i full volym i sitt rum, hela huset ekar från honom. Buller från motorfordon och tåg hindrar sömn på natten eller dagtid.

bullriga hus

Det kan också orsaka mycket konflikt om våra grannar är bullriga och genom väggarna hör vi allt som händer dem även om vi inte vill. Inom arkitektur anses akustik inte vara av yttersta vikt av designers och arkitekter, såvida det inte är byggnader som ger plats för teaterföreställningar, konserter eller musikföreställningar.

Om vi uppmärksammar akustiken vid utformningen av fastigheter kan vi skapa ett trevligt, fridfullt och harmoniskt vardagsrum. Med hjälp av akustiska specialister är det möjligt att avgöra vilken typ av akustisk behandling de givna rummen kräver.

Hur beter sig ljud i vårt hem?

Klanghall

Ljud kan också absorberas, reflekteras och spridas beroende på typen av yta. Ljud som kommer till ljudabsorberande material passerar in i andra utrymmen när de passerar genom ytan och omvandlas sedan till värmeenergi och därmed dämpar ljudet.

Under reflektion studsar ljud från hårda, plana, kala ytor och skapar ett obehagligt eko. De så kallade diffusornas akustiska element passar bäst för jämn spridning av ljud, eftersom deras oregelbundna yta sprider ljudet i rymden i alla riktningar, över hela bandbredden.

Syftet med akustisk behandling av rum och kontor är att balansera ljudabsorption, reflektion och diffusion och därmed skapa ett trevligt ljud. Överdriven ljudabsorption kan leda till dämpning. De ”döva rum” som sålunda bildas verkar tysta, tråkiga och livlösa. Nästan valfritt antal diffusorelement kan placeras i rummen. Akustiska mätningar kan användas för att bestämma reflektionspunkterna ganska exakt, det rekommenderas definitivt att sätta diffusorpaneler på dem.

Val av byggmaterial

Ett bostadsutrymme med idealisk ljudkvalitet har nästan samma akustik som en konserthus som är akustiskt perfekt hanterad. De flesta vill ha ett lugnt hem, de vill ha så lite buller utifrån som möjligt för att störa deras liv. Det är därför det är värt att överväga akustiska faktorer under konstruktionen.

Om vi ​​bor i ett bullrigt, livligt område behöver vi inte heller ge upp en lugn och lugn livsmiljö.

Sträng

Moderna byggnader i minimalistisk stil är vanligtvis utformade med många glasytor. Medan många fönster är estetiska, moderna och tillåter naturligt ljus, skadar det inte att veta att ljud reflekteras från glasytor och inte är riktigt effektiva för att dämpa yttre buller. Om du fortfarande håller fast vid stora fönster, se till att placera tjocka, tunga, tätt vävda gardiner framför dem som avsevärt minskar infiltrerande ljud och till och med förbättrar akustiken. Vi kan också välja ljudisolerade fönster, men i det här fallet måste vi räkna med mer allvarliga kostnader. Om vi ​​vill ha ljudisolerat glas istället för det gamla fönsterglaset beror det också på fönsterkarmarnas kapacitet om denna idé är genomförbar.

Traditionella byggmaterial, såsom tegel, betong eller sten, är oförmögna att absorbera ljud eller brusreducering på grund av sin struktur. Lämna inte väggarna helt nakna. Med målning, tapeter – av vilka det också finns speciellt ljudisolerande material – kan vi dämpa ljudet med väggdekorationer, hyllor och gipsskiva som sticker ut från utrymmet. Om vi ​​har möjlighet, plantera gröna växter, träd, häckar runt huset, eftersom det här också är utmärkta ljuddämpare.

När du väljer dörrar och fönster, kom ihåg att glasfönster och dörrar inte utesluter buller. Skjutdörrar är inte särskilt ideala i detta avseende heller.

Valet av golvyta är också viktigt. Trägolv eller klinkergolv är slitstarka, estetiskt tilltalande och lätta att hålla rena, men deras akustiska egenskaper är inte gynnsamma. De överför ljud, reflekterar dem och gör rummen bullriga. Trägolv kan knäcka, vilket kan vara extremt obekväma i ett tvåvåningshus.

Akustisk pad

Vi kan avhjälpa dessa problem med tjocka, tätt vävda, långhöga mattor. Ljudisolerande mattor dämpar också fotsteg, stötar och buller från fallande föremål. Du kan till och med täcka hela golvet med en vägg till väggmatta.

Vår livsstil och våra omständigheter

De akustiska förhållandena i ett hem beror på storlek, form, möbler, byggnadens läge och naturligtvis livsstilen och behoven hos de människor som bor i det.

hörselproblem hemma

Hemmet till en familj med två eller fler barn behöver också en privat sfär, inte bara för föräldrarna utan också för de tonåriga barn som växte upp från barndomen. Det är olyckligt att alla ljud och ljud filtreras genom väggarna.

Sömnen hos spädbarn och småbarn kan också störas av gatubuller eller buller från en granne. Försök om möjligt att placera barnrummet så långt bort från bullerkällan som möjligt.

Vi kan placera ljudabsorberande paneler på väggen i rummet för tonåringar – dessa kan också beställas med ett fotoutskrift – så att vi kan minska brusande musiken i deras rum eller bullret från kompisarna.

Arbeta hemifrån

Hemmakontor blir vanligare och ”hemmakontor” -systemet blir ännu viktigare på grund av koronaviruset. Om vårt hemmakontor vetter mot gatan eller ligger bredvid ett bullrigt vardagsrum, TV-rum eller barnrum, blir det mycket svårt att arbeta. Om du gör det mesta av ditt arbete hemma kanske du vill överväga att flytta ditt skrivbord och din bärbara dator till ett tystare, mer avskilt rum.

Ljud- och hi-fi-utrustning som tv-apparater, hemmabiosystem, högtalare … etc. betydande bullerkällor. Den väggmonterade TV: n mellan de två rummen är mycket högre än för fristående eller fristående TV-apparater. Väggmonterade TV-apparater ser bra ut och sparar utrymme, men en ljudkälla monterad direkt på väggen förstärker ljudet. Bullret som överförs av strukturen kan kraftigt störa lugnet i det angränsande rummet.

Akustik i rummet

Placeringen av hi-fi- och ljudenheter spelar också roll i ljudisoleringen i rummen. Genom att placera en högtalarplatta under och ovanpå högtalarna kan du minska högtalarnas resonans. Placera inte högtalarna direkt på väggen.

Nackdelar med öppna ytor

Populära lägenheter och utrymmen med öppen planlösning, som det gemensamma vardagsrummet, matsalen och köket, är populära. Denna layout är bekväm och rymlig, men ljudet är ogynnsamt, eftersom det inte finns några hinder framför ljuden, så de flyter fritt. En resonant, bullrig atmosfär kommer att resultera. Naturligtvis betyder detta inte att vi måste glömma öppna ytor! Vi kan dämpa bullret med stora mattor och tjocka gardiner. Om vi ​​fortfarande inte tycker att det är lämpligt med ljudet av lägenheten, överväga att installera dörrar.

Var uppmärksam på akustiken!

Långvarig bullerförorening kan leda till huvudvärk och rastlöshet. Det kan till och med ha allvarliga hälsoeffekter på lång sikt. Om du vill ha lugn och ro i ditt hem kan du välja mellan flera lösningar för att förbättra din akustik.

akustiska problem och lösningar

Det är viktigt att få råd från akustiska proffs! Förbättrad akustik använder material som har effektiv ljudabsorption. Dessa material har i allmänhet hög densitet, är porösa eller flexibla i strukturen.

Skriven av Róbert Polgár

Kategorier: Blog