Vi vill alla att bekvämligheten i vårt hem inte ska störas av bruset från grannen. Detta gäller särskilt för panelhus och bostadsrätter, dock är trädgårdshus inget undantag – invånarna i trädgårdsstaden är mycket bekanta med när helguppehållet avbryts av ljudet från gräsklippare tidigt på morgonen. Men med några enkla knep kan vi göra mycket för att ljudisolera vårt hem.

Korrekt arrangemang av möbler

ac-300x216

Om du kanske inte har tillräckligt med ljudisolering i din nya lägenhet, och grannarna av någon anledning inte känner till begreppet den privata sfären, eller om du bor på ett mer trafikerat ställe, kan en lämplig möblering av lägenheten hjälpa mycket. Vi måste alla ha märkt att vi inte behöver bo i en rymlig villa för att de tomma rummen ska ge eko. Mirakulöst nog försvinner den dock direkt efter möblering. Det beror på att möblerna absorberar ljudvågor.

Layouten kan dock förbättra detta avsevärt. Vardagsrum, till exempel, där det står en rad med skåp mot en vägg och en stor väggyta som lämnas fri, är mycket mindre skyddade från buller. Så om vi vill att vårt hem ska vara så tyst som möjligt, är det värt att inte belamra våra möbler delvis. Möbler arrangerade längs väggen, så att säga ”i en cirkel”, hjälper till att absorbera ljudvågor bättre, för att inte tala om att med detta arrangemang kommer vårt hem att bli rymligare.

Möbeltyper

När det gäller ljudisolering hjälper två typer av möbler verkligen till att skydda mot buller. När det gäller solida möbler, såsom bord eller stolar, är det bäst att föredra bitar som är tjockare och mindre täta i denna design. Så ett glasbord med futuristiska papperstunna metallben hjälper inte riktigt med det här problemet, men ett träbord med en större yta gör det. Den andra typen som verkligen betyder mycket är ihåliga möbler. Skåp, byråer, mångfacetterade tv-bord med mera. I allmänhet, ju fler sådana separerade delar på en given möbel, desto mer skyddar den mot oönskat ljud. Så om vi vet vilka av våra grannar som är mest högljudd, är det definitivt värt att lägga garderobslinjen mot dem.

När det inte heller hjälper…

Medan skåp mycket väl kan eliminera högljudda grälande grannar, med en professionell ljudisolering eller ljudabsorption, kan ingenting uppnås. Det är dock inte absolut nödvändigt att isolera hela lägenheten om vi inte har ett lämpligt ramverk för detta. Ett par akustikpaneler, även installerade bredvid en rad med skåp, kan redan hålla grannar borta från söndagens familjelunch – det är definitivt värt att tänka på också. Men tänk inte bara på väggarna. Vi kan också fortsätta att absorbera ljud på marken. Det är lämpligt att placera akustikmattor på tomma ytor och ljudisolerade gardiner på fönstren. Detta påverkar i hög grad vår känsla av komfort. För den som bor i panelbostad kan detta vara direkt livräddande. Självklart lönar det sig att noga ta reda på vilken ljudisolering som är bäst för oss i sådana fall. Sådan partiell ljudisolering är dock redan ganska billig att implementera – särskilt i mindre lägenheter, där det inte är nödvändigt att använda olika paneler på ett för stort område.

Kategorier: Blog