Att bo i lägenhet är ett bekvämt alternativ på vissa sätt, men det har också sina baksidor. Till exempel, om grannen är för högljudd och man måste utstå konstant hamrande och oljud. Det kan finnas barn i familjen som inte alltid leker tyst. Vad är lösningen?

Förbättra ljudisoleringen i och utanför byggnaden

bullriga-nära-2-300x183Istället för att tappa i popularitet i bostadsområdet genom ständiga gräl, kan vi ta en titt på de alternativ som finns tillgängliga när det gäller ljudisolering. Många kommer kanske att höja på ögonbrynen nu och tycka att isoleringen av huset redan är bra. Om de då menar värmeisolering ska de inte bli förvånade om ljudet från grannens gräsklippare bryter stillheten av söndagslunchen. Värmeisolering, hur bra den än är, betyder inte ljudisolering och vice versa.

Om bostaden ska renoveras kan vi ljudisolera grundligt, till exempel genom att byta ut dörrar och fönster och använda ljuddämpande isoleringsmaterial när vi renoverar väggarna. Naturligtvis är detta en ganska dyr och arbetskrävande lösning, eftersom när man ljudisolerar väggar i efterhand så använder man ofta fronter som dessutom tar upp utrymme. Numera finns det mycket modernare material för ljudisolering, som också fungerar som dekorativa element i rummet.

Om den befintliga ljudisoleringen inte längre räcker till

Det finns ett brett utbud av lösningar för ljudisolering i hemmet. Man kan prova en mängd olika hemgjorda metoder och kvalitetslösningar innan man hittar rätt. Kanske har man hört om att man kan ljudisolera hemmet med äggkartonger. Den enda fördelen med detta är att det är billigt, men i gengäld är det mindre effektivt, för att inte tala om att man vanpryder hela interiören.

Genomtänkta kvalitetslösningar

Stenull kan användas för att ljudisolera väggar tack vare sina extremt fördelaktiga egenskaper. Det är ingen slump att detta material också föredras för ljudisolering i professionella studios. Stenull stöter bort vatten, så den är idealisk för inomhusbruk samt är en bra ljudabsorbent.

isolerad fasadOm du vill hålla gatans buller ute bör du isolera byggnadens ytterväggar om det är möjligt. Men om vi vill skydda oss från ljudeffekterna från de andra lägenheterna inne i byggnaden måste vi fokusera på att isolera golvet eller taket. Om man bara vill blockera ett rum inuti lägenheten från ljud kan det uppnås främst genom att isolera skiljeväggarna.

Men isolering av taket är en mycket mer komplex sak, och det skadar inte att ringa en specialist. Detta är bara absolut nödvändigt om ljudet kommer uppifrån. I sådana fall krävs ett ljudisoleringssystem som är minst 13-15 cm tjockt.

Brusreducering med ljuddämpande matta

ljudisolerad matta-169x300Inte bara buller utifrån kan vara störande, även eko inomhus kan orsaka problem. Då bör fokus inte ligga på ljudisolering utan på ljudabsorption. Hela lägenheten omges av ytor som koncentrerat reflekterar ljud i en viss riktning. Klinkers, parketter, men även linoleumgolv kan generera eko. Detta kan snabbt försämra komfortkänslan i vårt hem. Det är ingen slump att även större varuhuskedjor försöker använda så mycket ljuddämpande material som möjligt när de designar sina butiker. Det har observerats att kunder är mycket mer benägna att spendera i en tystare, lugnare miljö än på en bullrig, basarliknande plats.

En av de största fördelarna med en ljuddämpande matta är att den kan placeras var som helst, på vilket golv som helst eller till och med hängas på en vägg. Tack vare sin design isolerar den ljud från omgivningen bra. Varför kan inte vilken matta som helst göra det? Faktum är att alla mattor kan absorbera ljud till viss del, men materialet och väven i en akustisk matta är tjockare, med fler skikt. Dessa ljudisolerande inredningselement är inte bara praktiska utan lämpar sig också för dekorativa ändamål, eftersom vi kan välja mellan en mängd olika färger och mönster.

Effektiviteten hos den ljuddämpande mattan kan förbättras ytterligare av ljudabsorbenter som placeras under dem. En halkfri filt som placeras under mattan är en utmärkt lösning i detta avseende.

Tänk om det inte räcker med en matta?

Vi behöver inte bli avskräcka, för vi kan förstärka inredningens ljuddämpningsförmåga ytterligare med ljuddämpande gardiner och dörrgardiner. Precis som mattorna är de gjorda av tjockare material och är också estetiska dekorativa element.

En välplacerad bokhylla välpackad med böcker blockerar och absorberar också ljud.

Det kan komma som en överraskning, men vi kan också fylla väggen med kort för att skydda mot oönskat brus. Det är estetiskt och vi kan täcka kala väggar för att skapa en hemtrevlig, tystare miljö.

Lägg även isolering under innerdörrarna, för genom dem kan mycket ljud sippra in mellan rummen. Du kan använda en hemgjord eller inköpt dragpropp för detta.

Olika omständigheter kräver olika lösningar. Genom att använda de nämnda ljudisolerande och ljudabsorberande lösningarna kan man uppnå betydande resultat, vilket kan skapa en tystare inomhusmiljö i vårt hem.

BG

Kategorier: Blog