Förr spelade gardiner en nyckelroll inom skuggningsteknik, men idag finns ännu effektivare verktyg för detta, som jalusier, persienner, rullgardiner osv. Gardiner har dock inte försvunnit från våra hem, vilket beror på deras tydligt estetiska roll: de nästan klär lägenheten. Men för att detta ska vara en riktig fördel är det viktigt att veta vilken gardin som har vilken roll, vad man kan förvänta sig av den och vad som egentligen passar till vad.

Vilka gardintyper brukar vi använda?

De två vanligaste gardintyperna i hushåll är genomskinliga eller mörkläggningsgardiner och ljudabsorberande eller dörrgardiner.

Genomskinliga gardiner

Värm i varmvatten med deltryck - svår att sätta in - 200 små 300Den ljusgenomsläppande gardinen filtrerar bort en minimal del av det naturliga ljuset som kommer in utifrån. Dess roll, förutom att göra rummet vackrare, ligger främst i att begränsa insikten utifrån. Detta kan dock bara fungera i dagsljus; om det redan är mörkt ute, men lampan i huset är tänd, kan man utan problem se igenom den ljusgenomsläppande gardinen utifrån. De används därför främst av estetiska skäl. De finns i väldigt många variationer, mönster och former, och naturligtvis med olika fästningslägen, så det är möjligt för alla att hitta något som verkligen passar just deras hem.

Mörkläggningsgardiner är också ljudabsorbenter

Andra ofta använda gardiner är mörkläggningsgardiner, som är ett mycket mer intressant diskussionsämne, eftersom deras funktionalitet kan variera stort. Mörkläggningsgardiner kan vara sådana som bara dämpar det inkommande ljuset, det vill säga låter det passera till viss del, men vi kan också inkludera några få av våra ljuddämpande gardiner i gruppen. Det finns också  mörkläggningsgardiner – blackout gardiner – som nästan helt håller dagsljuset ute, och om vi drar för gardinen utan luckor kan vi så gott som trolla fram nattmörker i vår lägenhet mitt i den ljusa dagen. Deras material har ett speciellt skikt som gör att de helt filtrerar bort ljus.

Vi rekommenderar att man överväger mörkläggning beroende på rummets funktionen där gardinen placeras. Om det är ett sovrum kan totalt mörker vara en viktig faktor, men om vi har ett vardagsrum som har fönster mot gatan och man vill inte att folk ska se in efter när det är mörkt ute är den andra versionen perfekt, som är av ett fast material som blockerar genomsyn nästan helt, men låter ljus passera igenom.

Mörkläggningsgardiner med extra funktionalitet

Delande gångjärn-300x300Mörkläggningsgardiner kan även ha andra funktioner. Ett exempel är förmågan att filtrera bort ljud, som gör att en sådan gardin effektivt kan absorbera buller utifrån. Dessa gardiner kallas ljuddämpande gardiner och kan i många fall vara till nytta.

För dem som bor i ett bullrigt område kan det vara rekommenderat att placera sådana gardiner vid fönstren, eftersom de kan minska utomhusbullret märkbart, och man får lugnare vilostunder och det blir i överlag trevligare att vistas hemma. Ljuddämpande gardiner kan till och med vara en bra lösning för att dela upp ytor i en lägenhet, om man till exempel behöver skapa ett lugnt hörn eller ett rum för jobbet hemma.

Men gardiner med rätt egenskaper kan också bidra till att göra vårt hem mer värmeisolerat. De så kallade termogardinerna lämpar sig utmärkt för mer dragiga lägenheter, där energimodernisering ännu inte har skett, och kommer inte att ske inom överskådlig framtid.

Det kan vara särskilt lämpligt att installera termogardiner framför äldre dörrar som inte har särskilt god värmeisolering. Dessa gardiner fångar upp drag mycket effektivt, och lägenheten blir kännbart varmare, även nära dörrar och fönster. Detta kan bidra till att hålla vår värmeräkning lägre, eftersom värme hindras från att lätt komma ut ur lägenheten.

Låt oss kombinera funktionalitet och skönhet!

De mycket praktiska gardinerna som vi presenterade ovan finns naturligtvis i olika färg- och mönsterkombinationer för att verkligen passa interiören i individuella lägenheter. Så förutom att kontinuerligt försöka göra våra hem bekvämare  kan vi också göra mycket för att de ska bli mer hemtrevliga och mysiga.

Det är värt att bläddra igenom utbudet noggrant för att hitta de hemtextilierna som passar oss perfekt i alla avseenden!

BG

Kategorier: Blog