De flesta människor är redan vana vid att leva i en högljudd, bullrig miljö. Det är nästan omöjligt att flytta till en plats där det är perfekt tystnad, och vår kropp har anpassat sig till det – vi har lärt oss att ignorera de ljud vi inte behöver höra. Men detta är inte alltid möjligt och det finns en nivå av buller som kroppen inte tål i längden utan konsekvenser.

Vad är buller?

Buller är ljudföroreningar som härstammar från vår omgivning. Vi kan inte riktigt undvika det, åtminstone inte i alla situationer. I städerna är ljudet från fordon och byggarbetsplatser, musiken från nattklubbarna, ljudet från människor som talar mest slående, och i bostadsrätterna hör man ofta sina grannar prata och ha sig.

Brusreducering-300x132Många tror att det är alldeles tyst på landsbygden, men de som flyttar ut från stan kommer att bli besviken: det är buller i byarna också, bara på ett annat sätt. Oljud från fordon är klart mindre, men på landsbygden kan man höra hundskall, gräsklippare och motorsågar, folk som pratar på gatan, jobbar ute och hamrar, borrar, täljer och så vidare. Och då nämnde vi inte ens de större hushållsapparaterna: tvättmaskinen, diskmaskinen, torktumlaren, dammsugaren … dessa finns i både byar och städer.

Så ljudföroreningar finns överallt, och dess höga nivåer har blivit ett relativt stort problem i den moderna världen. Vi lever i en mer och mer högljudd värld, och det beror på utvecklingen av transporter, fler och fler hushållsapparater, de snabbt växande byggarbetsplatserna. Samtidigt märker vi allt fler negativa effekter som det är viktigt att gardera sig mot.

Vilka är de negativa effekterna av bullret?

Tyvärr påverkar höga nivåer av buller även vår fysiska och mentala hälsa negativt: det kan vara orsaken till många till och med allvarligare sjukdomar.

Buller kan vara orsaken till:

  • Sömnstörningar: dels kan det också bli en direkt konsekvens om det till exempel finns en nattklubb i närheten av vår lägenhet som gör att vi inte kan sova på grund av det ständiga bruset. När det gäller Stockholms nattklubbar med uteplatser är detta ett ständigt problem för folk som bor i området under sommarmånaderna. Stress kan också göra det svårare att sova – se nästa avsnitt.
  • Stress, nervositet: konstant exponering för buller orsakar kronisk stress och nervositet, även undermedvetet. Det håller vår kropp ständigt vaken och stör vår sömn, vi är ständigt spända till gränsen, oförmögna att koncentrera oss, vilket påverkar alla delar av våra liv. För att inte tala om att stress är en grogrund för många fysiska åkommor.
  • Huvudvärk: kan utlösas direkt av ljudet, men stress kan också bidra till att många också utvecklar kronisk huvudvärk på grund av ljudföroreningar.
  • Hjärt- och kärlsjukdomar: dessa kan ofta vara en konsekvens av stress, men det är också ett vetenskapligt bevisat faktum att om man utsätts för höga nivåer av ljudföroreningar ökar risken för stroke och hjärtinfarkt.
  • Kognitiva störningar och psykiska hälsoproblem: vi brukar säga ”jag blir galen av det här oljudet” – men för många är det inte ett skämt. Åtminstone mindre psykiska besvär kan orsakas om vi tvingas vistas i miljöer med konstant buller. Det kan också orsaka problem med koncentration och förmågan att tänka klart.
  • Tinnitus: tinnitus kan vara en direkt följd av höga nivåer av oljud. I bästa fall är det bara tillfälligt: ​​du har förmodligen upplevt att det ringer i öronen efter en konsert eller en kväll ute, men chansen är stor att det går över nästa dag. Men om du ständigt tvingas utstå mycket buller kan tyvärr också tinnitus bli en permanent sjukdom, vilket innebär kronisk hörselnedsättning.
  • Hörselnedsättning: många musiker rapporterar att deras hörsel har försämrats avsevärt under åren i musikbranschen – volymen av konserter och repetitioner har haft påverkan. Detta är särskilt fallet för dem som inte har använt hörselskydd under åren i branschen, som inte tar problemet på allvar. Tinnitus och nedsatt hörsel är mycket vanligt hos många, och tyvärr är detta oåterkalleligt, på sin höjd kan ytterligare försämring förhindras.

Förbättringar i den bullriga världen

Ljudabsorption-med pluggar-300x169Ett tyst rum känns förfriskande i det ständiga bruset. Det känns som vila för kroppen, vilket är viktigt för att undvika de ovan nämnda problemen. Det är dock inte lätt att skapa tystnad omkring oss, men inte heller omöjligt: ​​om vi ljudisolerar våra hem ordentligt, använder öronproppar och sätter upp ljuddämpande gardiner har vi gjort mycket för att filtrera bort det mesta av oljudet.

I vissa jobb är detta viktigt, som till exempel i ljudstudios, men för kontorsanställda kan bättre koncentration vara till stor hjälp, eftersom effektiviteten ökar om vi inte utsätts för konstant buller. Så tystnad är viktigt för både effektivt arbete och hälsa – låt oss försöka skapa det både hemma och på jobbet!

BG

Kategorier: Blog