Kontorsakustik

Den försummade kontorsakustiken

Ergonomi på arbetsplatsen är det första vi tänker på – den väljusterade stolen, rätt skärmhöjd,  bra kroppshållning. Sedan kanske de optimala ljusförhållandena eller temperaturen. Vi gör misstaget att försumma brusreducering, trots att den också är en viktig del av en bra arbetsmiljö. Akustikdesign är lösningen.

Mindre sjukskrivning, bättre resultat.

Vetenskapliga experiment visade att förutsättningen för ett effektivt arbete är en miljö som är fri från eko, brus och buller.

I tidskriften Ergonomics publicerades en forskningsartikel att ett vanligt klagomål hos anställda är att deras koncentration störs av telefonsignaler och personer som pratar i bakgrunden.

Öppet kontorslandskap minskar effektiviteten?

Med hopp om ökad produktivitet är det ursprungliga syftet med det moderna kontoret med öppen planlösning att förbättra samspelet och samarbetet mellan kollegor.
Det verkar dock som om det motsatta inträffar i praktiken.

En annan studie påpekade riskerna för öppna kontorslandskap ur ljudföroreningssynpunkt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26366940 

Det bekräftades också av forskningen av Cornell University där 40 kontorsarbetare var tvungna att arbeta under tre timmar på en ljudnivå motsvarande den genomsnittliga ljudnivån för ett öppet kontorslandskap. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11055149

Som resultat minskade deltagarnas adrenalinnivå, de löste färre uppgifter och var mycket mindre motiverade än i en lugn, akustiskt behandlad kontorsmiljö.

Kontorsakustik, för lugnt arbete

Akustik på kontoret

När vi tänker på ett öppna kontorslandskap ser vi stora utrymmen framför oss där skrivbord och stolar är utplacerade, och förutom dessa finns det nästan inga andra möbler.

I det öppna utrymmet pratar människor, ringer samtal, det är telefoner som ringer, skrivare och kopieringsmaskiner surrar, liksom kanske luftkonditioneringsmaskiner och kaffekokare.

Föreskrifter för kontorsakustik

Ur akustisk synvinkel är det viktigt att nämna att material som används i kontorsbyggnader huvudsakligen är betong och glas. Dessa har hög ljudreflektion, vilket förstärker oljudet ytterligare.

Baserat på föreskrifter för kontorsakustik får vanlig kontorsaktivitet vara ca 45-55 dB. Om värdet är högre minskar arbetarnas effektivitet.

Ljudnivån på ett öppet landskap svänger i allmänhet över 60-65 dB. När två personer pratar med varandra på en meters avstånd med normal röstnivå motsvarar det ungefär 60 dB.

Om det samtidigt finns ett kontinuerligt bakgrundsbrus förvärras inte bara kommunikationen mellan parterna utan kan leda till trötta kollegor.

Brusreducering är en viktig del av arbetsplatsens ergonomi – akustik

Det är nu klart att arbete i en bullrig miljö inte är fördelaktigt, varken för arbetstagaren eller för arbetsgivaren.

Förutom de redan vanligen använda i ergonomiska tillbehören på kontoret, som till exempel ergonomiska stolar eller höj- och sänkbara skrivbord, ska uppmärksamhet ägnas åt ljudisoleringen och -absorptionen.

office acoustics execution

Effektivt arbete genom att förbättra rummets akustik

I öppna kontorslandskap kan arbetarna bara arbeta effektivt om utrymmet är akustiskt tillräckligt utrustat. Den viktigaste uppgiften är att förbättra akustiken runt grupperade arbetsstationer, i mötesrum och där många människor pratar i telefon samtidigt.

För att uppnå detta är det avgörande att ha tillräckligt med ljudabsorberande enheter och att placera dessa korrekt i kontorsmiljön. Ljudabsorberande paneler dämpar eller filtrerar ut eko, buller och höga ljud i arbetsmiljön.

Rumsakustik – även i väntsalar och på restauranger

Förbättrad akustik kan öka effektiviteten i många arbetsmiljöer och tillföra välbefinnande för anställda, kunder och gäster.

Förutom kontor och mötesrum är brusreducering och att kunna föra samtal i normal ton avgörande också i väntrum, konserthus, studios och restauranger. Genom att förbättra akustiken förbättrar vi kommunikationsmöjligheterna, koncentrationsförmågan och prestandan betydligt och minskar stress.

Perfect Acoustic är lösningen för ditt företag

Specialiseringen hos Perfect Acoustic är rumsakustik och brusreducering i arbetsmiljön.

  • Vi kan definiera exakta parametrar genom akustisk mätning på plats..
  • Därefter, baserat på de uppmätta värdena och parametrarna för det givna rummet sammanställer vi som en del av akustik-planeringen en lista över utrustning och åtgärder genom vilka problemen med och bristerna i akustiken kan upphävas.
  • Förbättringen av rumsakustiken uppnås med väggabsorbenter. Vid mätningen kan vi berätta exakt på vilken plats, vilken typ av panel som ska placeras för att nå önskat resultat.
  • Absorbenter tillverkas i olika färger och mönster och även med unikt foto, t.ex. företagslogotyp. Beroende på paneltyp kan de placeras på golvet eller monteras på väggen.
  • Panelerna är tillverkade av kvalitetsmaterial, har överdrag av syntetiskt läder eller sammet, och blir efterbehandlade enligt kundens krav och arbetsmiljöns stil.

Kontor med öppna landskap har många fördelar. De förbättrar samarbetet och kommunikationen mellan kollegor, utvecklar gemenskapskänslan på arbetsplatsen, vilket främjar uppkomsten av kreativa idéer. Men kontinuerligt bakgrundsbrus har flera negativa effekter på vår kropp. Rasslande kontorsmaskiner, kollegor som pratar, ringande och vibrerande telefoner, såväl som externa ljud påverkar också minnet negativt. Det blir svårare för oss att komma ihåg saker. Oavsett hur mycket vi fokuserar på de uppgifter vi har att utföra, kan vi inte helt stänga ute händelser och ljud som äger rum omkring oss. Med användning av utrustning och material utvecklade specifikt för akustiska ändamål kan brusreducering och idealisk akustik på kontor skapas. Högkvalitativa, effektiva ljudabsorberande akustikutrustningar med flexibel struktur och hög materialtäthet kan vara den perfekta lösningen för att förbättra kontorets akustik.

Tips för brusreducering på kontor:

1. Det är viktigt att inte ignorera takytorna! Se till att placera ljudabsorbenter även här!
2. Ljudabsorberande paneler på väggytor är extremt effektiva.
3. Buller kan också reduceras med rumsdelande draperier.
4. Placeringen av ljuddämpande gardiner framför fönstren rekommenderas.
5. Bruset av kontorsstolar med hjul kan sänkas med golvmatta.
6. Ljudabsorberande undertak kan användas för att förhindra spridning av brus.
7. Ljudet av fotsteg kan elimineras med mattor.
8. Placera om möjligt inte enskilda arbetsbänkar och bås för nära varandra.
9. Ljudisolerade rum krävs för viktiga möten.
10. Ljudisolerade fönster och dörrar hjälper också till att lösa brusproblem.

Skrivet av: Róbert Polgár

BG

Kategorier: Handledning