Alla har säkert upplevt att om man kom in i ett tomt eller dåligt möblerat rum så gav det eko. Detta är också ett problem för många när de flyttar in i en ny lägenhet, speciellt om huset håller på att ordnas i processen, de tar inte med en komplett utrustning med sina hemtextilier och möbler. Detta problem orsakas av ljudreflektion, som dock kan elimineras med lämpliga metoder.

Vad betyder ljudreflektion?

där jag spelar

Ljudvågor reflekteras från väggarna, så ljudvågor i olika riktningar och intensiteter genereras i ett givet rum. Det reflekterade ljudfältet hjälper oss i allmänhet att uppfatta avstånd och riktning, men det kan vara extremt förvirrande om ljudet har lång efterklangstid: det stör originalljudet, vilket drastiskt försämrar förståelsen och kvaliteten, oavsett om det är musik eller tal. .

När vi pratar om akustiken i ett rum handlar det faktiskt om hur ljuden studsar tillbaka. Sämst presterar de klassiska, fyrkantiga rummen, medan akustiken är betydligt bättre för de välvda, runda rummen. I ett rum med bra akustik framhävs de ljud du vill höra, medan oönskade ljud absorberas. Akustiken är inte den bästa i de flesta rum som används idag, så vi behöver en mängd olika verktyg för att förbättra den.

Du kan svälja oönskade ljud

reflekterat-ljud-utan-akustisk-diffusor-300x271

Ljudabsorption hjälper till att förbättra akustiken. I praktiken innebär det att vi försöker förhindra reflektion av ljudet på olika sätt och på så sätt minskar möjligheten att ekot utvecklas. För att uppnå detta behöver vi använda apparater som på grund av sina egenskaper kan absorbera ljudvågor.

När de går in på en teater eller biograf måste alla ha upplevt att de plötsligt hör ljud helt annorlunda: allt är betydligt tystare, mer återhållsamt, mattare. Detta är ingen slump, eftersom det är de ställen där ljudet absorberas så att ljuden från föreställningen och filmen blir tillräckligt skarpa och begripliga.

Hur undviker man ljudreflektion?

Det finns flera verktyg tillgängliga för att förhindra ljudreflektioner. Av dessa används textilier flitigt: akustiska mattor, akustiska gardiner, paneler hjälper till att säkerställa att ljudreflektion inte är ett problem.

Om vi ​​vänder tillbaka till inledningen, så utvecklas ekon från lägenheterna också på grund av de stora, tomma ytorna som finns tillgängliga där ljuden kan studsa tillbaka. Tomma väggytor och tomma golv ger alla en utmärkt möjlighet till detta. Om höga möbler placeras, gardiner placeras på fönstren, mattor på golvet, bilder, hyllor på väggen kommer reflektionen att minska kraftigt eftersom ytan som lämpar sig för detta blir mindre.

Akustiska textilier representerar en högre nivå än detta, men poängen är densamma: de måste täcka de ytor från vilka reflektionen kan ske.

Var ska de akustiska enheterna placeras?

primär-reflekterande-omslag-300x225

Baserat på ovanstående är det vettigt att rikta in sig på stora, tomma ytor från vilka ljud kan studsa tillbaka. På biografer kunde man se ett exempel på att varje vägg är täckt med gardiner – ja, det är inte enkla gardiner, utan akustiska gardiner som kan absorbera buller. Golvet är också täckt med akustiska mattor för samma ändamål, men paneler finns också tillgängliga för att hjälpa till att eliminera ekon.

Akustiska textilier är speciella vävda, tjocka material som också är effektiva för att absorbera djupare ljud. Naturligtvis kan dessa textilier ha olika egenskaper, vilket bäst bestäms av vävning: innan du väljer är det värt att kolla noga för att se om de passar dina mål!

Tyst rum även hemma

ljudisolerad matta-169x300Med hjälp av akustiska textilier kan du till och med skapa ett rum hemma som är fritt från ekon. Detta kan vara viktigt om du behöver det perfekta ljudet på grund av ditt arbete, men det kan också komma väl till pass om du spelar ett instrument och övar mycket i din lägenhet, eller om du helt enkelt vill se en film med ljudkvalitet. Akustikgardiner och mattor är också extremt dekorativa, finns i många varianter, så du kommer säkerligen att hitta en som passar i ditt hem.

Från och med nu ligger fokus på användning: kom ihåg att det först och främst behövs stora, tomma ytor! En trevlig ”bieffekt” är att de effektivt filtrerar bort ljudet som kommer utifrån och låter inte ljudet spridas från rum till rum. Detta kan vara viktigt för att inte bli störd av människor som bor i ett hushåll: den som vill koppla av kan göra det i ett tyst sovrum, som kan öva på sitt instrument, kan göra det utan att bli störd av ljuden som kommer in från nästa rum. Med akustiska textilier och andra verktyg kan du skapa en verkligt tyst och fridfull miljö hemma, oavsett om du vill koppla av, arbeta eller odla din hobby.

Kategorier: Blog