Alla har vi säkert upplevt att vi kom in i ett tomt eller dåligt möblerat rum som ekade. Detta är också ett problem för många när de flyttar in i en ny lägenhet, speciellt om man inreder stegvis, och inte har med sig en komplett färdig utrustning med hemtextilier och möbler. Orsaken är ljudreflektion, men det finns metoder för att eliminera detta.

Vad betyder ljudreflektion?

där jag spelar

Ljudvågor reflekteras från väggarna, så ljudvågor i olika riktningar och av olika intensiteter genereras i rummet. Det reflekterade ljudfältet hjälper oss i vanliga fall att uppfatta avstånd och riktning, men det kan vara extremt förvirrande om ljudet har lång efterklangstid: det stör originalljudet, vilket drastiskt försämrar orienteringen och kvaliteten, oavsett om det är musik eller tal.

När vi pratar om akustiken i ett rum handlar det faktiskt om hur ljud reflekteras. Sämst presterar de klassiska, fyrkantiga rummen, medan akustiken är betydligt bättre i välvda, runda rum. I ett rum med bra akustik framhävs de ljud du vill höra, medan oönskade ljud absorberas. Akustiken är inte den bästa i de flesta rum som används idag, så vi behöver en mängd olika verktyg för att förbättra den.

Det går att kväva oönskade ljud

reflekterat-ljud-utan-akustisk-diffusor-300x271

Ljudabsorption hjälper till att förbättra akustiken. I praktiken innebär det att vi försöker förhindra reflektion av ljudet på olika sätt och på så sätt minskar risken att ekot utvecklas. För att uppnå detta behöver vi använda utrustningar som med hjälp av sina egenskaper kan absorbera ljudvågor.

När vi går in i en teater eller biograf har vi alla upplevt att de plötsligt hör ljud helt annorlunda: omgivningen är betydligt tystare, mer återhållsam, mattare. Detta är ingen slump, eftersom detta är ställen där det omgivande bruset absorberas för att framhäva ljudet från föreställningen eller filmen.

Hur undviker man ljudreflektion?

Det finns flera tillgängliga lösningar för att förhindra ljudreflektioner. Av dessa används textilier oftast: akustiska mattor, akustiska gardiner, paneler som hjälper till att säkerställa att ljudreflektion inte blir ett problem.

Om vi ​​återvänder till inledningen, så utvecklas ekon i lägenheterna också på grund av de stora, tomma ytorna som finns tillgängliga där ljud kan studsa tillbaka. Tomma väggytor och tomma golv är båda utmärkta för detta. Om höga möbler installeras, gardiner placeras på fönstren, mattor på golvet, tavlor och hyllor på väggen kommer reflektionen att minska kraftigt eftersom den lämpliga ytan för reflektion minskar.

Akustiska textilier presterar bättre inom detta område, men poängen är densamma: de måste täcka de ytor från vilka reflektioner kan ske.

Var ska de akustiska enheterna placeras?

primär-reflekterande-omslag-300x225Baserat på ovanstående är det vettigt att rikta in sig på stora, tomma ytor från vilka ljud kan studsa tillbaka. På biografer kunde man se som exempel att alla väggar är täckta med gardiner – och ja, det är inte vanliga gardiner, utan akustiska gardiner som absorberar buller. Golvet är också täckt med akustiska mattor av samma anledning, men paneler finns också uppsatta för att hjälpa till att eliminera eko.

Akustiska textilier är speciellt vävda, tjocka material som också är effektiva för att absorbera djupare ljud. Naturligtvis kan dessa textilier ha olika egenskaper, vilket för det mesta bestäms av vävningstypen: innan du väljer är det värt att kolla efter noga för att se om de passar dina mål!

Tyst rum även hemma

ljudisolerad matta-169x300Med hjälp av akustiska textilier kan du till och med skapa ett ekofritt rum hemma. Detta kan kännas viktigt om du behöver det perfekta ljudet på grund av ditt arbete, men det kan också komma väl till pass om du spelar på ett instrument och övar mycket i din lägenhet, eller om du helt enkelt vill se en film med bra ljudkvalitet. Ljudabsorberande gardiner och mattor är också extremt dekorativa, finns i många varianter, så du kommer säkerligen att hitta en som passar i ditt hem.

Från och med nu ligger fokus på funktion: kom ihåg att det först och främst behövs stora, tomma ytor! En trevlig “bieffekt” är att de effektivt filtrerar bort ljudet som kommer utifrån och låter inte ljudet spridas från rum till rum. Detta kan vara viktigt för att inte bli störd av andra som bor i samma hushåll: den som vill koppla av kan göra det i ett tyst sovrum, och den som vill öva på sitt instrument kan göra det utan att bli störd av ljud som kommer in från nästa rum. Med akustiska textilier och andra verktyg kan du skapa en verkligt tyst och fridfull miljö hemma, oavsett om du vill koppla av, arbeta eller ägna dig åt din hobby.

BG

Similar Posts