Vintermånaderna kan också vara ett problem i lägenheten på grund av kylan, speciellt om det är gamla fönster och isoleringar. Uppvärmningen i hemmet blir mest kostnadseffektivt förstås om isoleringen är okej, men det är inte alltid så: i äldre hus och lägenheter är detta ofta problem, och det är inte nödvändigtvis lätt att åtgärda problemet direkt. Lyckligtvis finns det dock andra lösningar för att på ett tillfredsställande sätt förbereda lägenheten för vintern.

Att uppgradera isoleringen är inte alltid ett alternativ

Ljudisolerad kristall-300x183Det bästa och mest självklara vore förstås att byta ut dörrar och fönster till mer moderna, och att kunna isolera själva byggnaden ordentligt. Tyvärr är detta inte alltid en reell möjlighet. Den senaste tiden har priserna på byggmaterial stigit mycket kraftigt, liksom arbetsavgifterna, så allt färre människor klarar av att installera bra värmeisolering, som är en relativt seriös investering.

När det gäller bostadsrätter är dessutom den yttre isoleringen av väggarna inte ett enskilt alternativ för varje lägenhet, utan kan bara göras över hela huset på en gång, och det är ett beslut för en person. Så det är värt att undersöka vilka alternativ som är tillgängliga för alla, som ökar på värmen inomhus – och minskar vår värmeräkning. Ett exempel är värmeisolerande gardiner.

Många bäckar små

Bristen på ordentlig värmeisolering är ett problem eftersom värmen lämnar lägenheten och vår inomhusmiljö kyls ner lättare. Det betyder att vi behöver värma mer för att få samma resultat, som i sin tur leder till högre uppvärmningskostnader. För att inte nämna att komfortkänslan inte kan finnas i en sval, fuktig lägenhet med drag.

Om vi ​​gräver lite djupare i isoleringens små knep kan vi märkbart minska våra uppvärmningskostnader och vår lägenhet kan bli en trevligare, varmare plats i vinterkylan. Det är svårt att föreställa sig hur mycket allting räknas!

Finns det isolerande gardiner framför fönstren?

Gardinväggar-300x150Vi betraktar gardiner i första hand som dekorativ inredning i lägenheter, fast de också har praktiska fördelar. Förutom att begränsa insikten (vilket ej ska försummas, t.ex. fönster mot gatan) kan de också hjälpa oss att stoppa kylan och hålla värmen inne vid dragiga fönster.

Detta gäller speciellt om man väljer  gardiner som är specifikt värmeisolerande för fönstren: de är tjocka, tätt vävda material genom vilka luft inte strömmar lätt. Om du har tröttnat på draget runt fönstret i lägenheten kan det vara värt att byta ut mörkläggningsgardinen mot en termogardin! Förresten, en bra idé kan vara att sätta sådana gardiner framför gamla dörrar med dålig värmeisolering som dörrgardin.

Dragproppar mellan fönstren och under dörrarna

Förr var lösningen för att få bättre värmeisolerande fönster att använda dubbla rutor. Man tänker sig att två fönsterrutor placerats i samma ram, med ett litet mellanrum mellan dem. Vid dessa fönster kan man placera dragproppar som utvecklats speciellt för detta ändamål, som fångar upp den inkommande kalla luften så att man får in betydligt mindre i lägenheten.

Man kan även lägga dragproppar under dörrarna ifall man känner kylan komma in där. Med dragproppar kan dörren ändå användas utan problem, men det blir varmare i lägenheten.

Ljuddämpande mattor på golvet

Kommer kylan underifrån? En enkel och snitsig lösning är att lägga en matta på golvet, så tjock som möjligt! Man kanske inte tror det, men det spelar stor roll. Förutom att det känns bekvämare att gå på mattan än på det kalla golvet kan den faktiskt fånga upp lite av kylan som strålar ut från golvet. Ju tjockare den ljudabsorberande eller värmeisolerande mattan är, desto mer lämpad blir den för uppgiften – och förresten så kan du fräscha upp lägenheten väldigt mycket om du kombinerar dess färg och mönster med de andra inredningarnas.

Praktiskt och design på samma gång

Termogardiner och ljuddämpande mattor finns i olika färger och mönster. Så det finns ingen anledning att göra en kompromiss: vi kan både isolera lägenheten och göra den vacker! Färgernas harmoni är mycket viktig. Passar gardinerna och mattan bra ihop har vi redan ett superkoncept. Denna effekt kan förstärkas med dekorativa kuddar i matchande färger, så får man en övergripande bild som är helt harmonisk.

Om en total energimodernisering inte är ett alternativ kan man även med dessa små knep göra mycket för att förbättra isoleringen av huset i kylan på vintern. Och det kommer man att märka av både på värmeräkningen såväl som på komforten.

BG

Kategorier: Blog