Vi har testat Focal Shape 65 studiomonitorn!

Bland de närmaste bildskärmarna faller Shape 65 aktiva tvåvägs studiomonitorhögtalare i den överkomliga kategorin och anses vara referenshögtalare i Focal Shape-serien.

Om du gillar Shape-seriehögtalaren men vill ha den till ett lägre pris eller i mindre storlek kan Focal välja mellan Shape 40 och Shape 50. Shape Twin har två enheter. Själva Shape-serien är kärnan i Focal’s studioutbud, med Alpha-modeller som erbjuder nybörjarprestanda och SM6 och SM9 tenderar att vara i toppkategorin.

Design

Focal_Shape_65-Studio-Monitor-Paar

Dessa skärmar är inte billiga, men kvalitetshantverk har ett pris. Den obefläckade ytan på MDF-skåpet och valnötfaner visar också hög kvalitet. Shape 65 är praktisk och attraktiv. Sidopanelerna har dubbla passiva radiatorer istället för en reflexport som gör att skärmarna kan placeras direkt mot väggen.

Focal-högtalaren kan monteras på stativ, vägg eller tak. Det finns monteringsalternativ på skärmens baksida och botten, vilket innebär att Shape 65 kan placeras nästan var som helst.

Det är dock viktigt att notera att det här är närbildskärmar avsedda att lyssna i mindre rum. Bara för att dessa kan monteras ovanpå en stor hall betyder inte att de borde.

Funktioner i Focal Shape 65

Shape 65 har ett frekvenssvar på 40Hz till 35kHz och mäter 35,5 x 22 x 28,5 cm och väger 8,5 kg. Det maximala ljudtrycket är -SPL 109 decibel, effekten är 105 watt.

Focal tänkte också på att producera högtalaren med optimal ljudkvalitet i olika lyssningspositioner. Ta till exempel 25 mm aluminium-magnesium diskant. “M” -profilen för denna inverterade dome-diskant gör att den är ännu mindre kontrollerbar än en normal inverterad dome, vilket i sin tur möjliggör mer flexibilitet för lyssningspositionen. Dessutom ger “M” större styvhet för kupolen, vilket minskar oönskade snedvridningar.

Under det finns en 16,5 cm mitt- och basenhet – jämfört med Shape 40 10cm och Shape 50 12,5cm – med en lin-sandwichkotte. Det är en kombination av material som Focal har använt sedan 2013, och med denna teknik omges högkvalitets linfibrer av två tunna glasfibrer. Dessa material ger hög inre dämpning och styvhet, medan lin är dubbelt så lätt som glasfiber. Eftersom Focal köper från Frankrike nedan kan detta också bidra till att minska kostnaderna för både företaget och dess kunder.

Formhögtalare

Till den här högtalaren använder tillverkaren också Focal Neutral Inductance Circuit-teknik, som använder en optimerad Faraday-ring för att övervinna magnetfältets inneboende instabilitet. Tuned Mass Damper-nätverket har ett par rörringar utformade för att stabilisera dynamiken och undvika konformad deformation. Inuti finns det ett par klass A / B-förstärkare som ger 80 W effekt för mellan- / djup basenheten och 25 W för diskanten.

Baksidan av Studio Monitor Shape 65

På baksidan av Shape 65 hittar du balanserade XLR- och obalanserade RCA-ingångar – vilket innebär att du tekniskt kan ansluta vilken kabel som helst som är ansluten till monitorn – samt ett högpassfilter och en justerbar crossover (till 160 Hz). Det finns också knappar för att justera bas och diskant, men det är värt att notera att allt styrs manuellt.

Ljud

Form 65 kräver minst 10 timmars “uppvärmning” före användning. Under testningen parades bildskärmarna med en Arcam-förstärkare. Vi testade Shape 65-högtalarparet i en liten studio. Akustiken i studion var bra eftersom vi hade gjort akustisk behandling här tidigare. Diffusorns frontpaneler, kubspridare och träabsorberande ljudabsorberande paneler placerades på väggarna. Eftersom det finns en hel del fönster på ena sidan av studion kan glasytornas reflekterande egenskaper vara ett problem, så ljudisolerade akustiska gardiner har placerats framför fönstren. I en ljudstudio är hantering av akustik viktigt om du vill ha det perfekta resultatet. Endast material med hög densitet, en flexibel struktur och en viss vikt är lämpliga för detta. Även om styrofoam- eller svampmaterial kan verka som en uppenbar lösning för många människor för att förbättra akustiken på grund av sin låga kostnad, försämrar vi i själva verket bara ljudet med dem eftersom de inte kan absorbera djupa ljud.

Ljudet från Shape 65 var klart och exakt, och dessa skärmar är exceptionellt detaljerade för både mellanklass och diskant.

Stereobehandling är också bra, M-formade diskanthögtalare är extremt mångsidiga för lyssningssituationen, och detta är en mycket fördelaktig funktion eftersom de kan placeras i ett rum eller studio. Det finns ingen kraftfull bas, men vad det är är percussive och tight. Diskanten är lite för känslig. Dynamiken i Shape 65 är ganska låg, men för studiomonitorer är det inte så förvånande.

Om det som musiker eller producent är viktigt att högtalaren inte stör blandningen, är den här högtalaren ett perfekt val. Det låter musikmaterialet för att bevara sitt riktiga ljud.

Sammanfattning

Detaljeringsnivåerna är utmärkta, och även aspekter som känslig diskant och dynamik kan avnjutas av många musiker och producenter. Basljud är täta, men vem som helst som vill buldra bör inte välja den här modellen. Vi var också nöjda med noggrannheten. Kanske är det största positiva att det ger perfekt ljud i alla lyssningssituationer och erbjuder en myriad av placeringsalternativ.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts