Vi testade Dali Rubicon 6 golvhögtalare!

Dalis hi-fi-produkter är av hög kvalitet, de viktigaste sakerna för tillverkaren är hållbarhet, användning av premiumdelar och perfekt ljud. Företaget grundades 1983 av Peter Lyngdorf och deras produkter tillverkas i Danmark.

Utvändig design

Rubicon 6 färger

Rubicon 6, en passiv golvhögtalare som väger 20,2 kg och mäter 1001 x 195 x330 mm, finns i fyra färger: svart, vit, ljus valnöt och mahogny. Högtalarens utseende är extremt krävande och avslöjar premiumkvalitet. 6-skikts MDF-höljet är polerat, det finns inget klagomål om designen, Rubicon 6-högtalaren är verkligen fantastisk. Den blanka, lackerade fronten har ett tyggaller för att skydda högtalaren och Dali-märkeslogotypen syns i botten. Den rundade formen förhindrar bildandet av stående vågor.

Funktioner

Altavoces Dali.-Rub. -6

3-vägs högtalaren har en delningsfrekvens på 2600 och 14000 Hz, en impedans på 4 ohm, ett frekvenssvar på 38 och 34900 Hz och en känslighet på 88,5 decibel. Tack vare den höga känsligheten fungerar den också bra med lägre effektförstärkare. Den har två konwoofers, en i frekvensområdet 800 Hz och den andra i intervallet 800 till 2600 Hz. Den mjuka dome-diskanten från 2600 Hertz och band-diskanten från 14400 Hz ger det perfekta ljudet för höga intervaller.

Rubicon 6-högtalaren har en SMC-enhet, eller mjuk magnetisk sammansatt enhet, vilket praktiskt taget helt minskar distorsion. Dome-diskanthögtalarna designades av Dali, men tillverkades av Scan Speak.

Extremt bred högtalare

Den bredare frekvensen och bandbredden tillhandahålls av den lätta och flexibla ljudspolen. Denna ljudspole placeras i en stark ferritmagnet, som styr dess rörelse. Band tweeter, tillsammans med det mjuka tyget, körs redan vid 2,5 kHz. Centret och subwoofers fick också separat utrymme. Basreflexporten är placerad bakom högtalarna, vilket gör timingen mellan subwoofern och basporten idealisk.

Rubicon tillbaka 6 par

De guldpläterade metallkontakterna på baksidan erbjuder en extremt stabil anslutning. Ersätts också med en dubbel basreflexport på baksidan, vilket lovar mycket respektabel kraft, så tillverkaren rekommenderar att du placerar högtalaren på minst 20 till 100 cm avstånd från väggarna för optimal prestanda och ljud.

När du placerar Rubicon 6-högtalaren, tänk på att den kräver relativt stort utrymme. Det finns ett behov av luftutrymme runt det för optimal prestanda. 4 justerbara stift och gummifötter ingår också i högtalaren. Stiften måste monteras själva, vilket definitivt rekommenderas eftersom högtalaren är ganska instabil på gummifötterna. MDF-trähögtalarhöljet garanterar låg resonans och vibrationsmotstånd. Och den unika tweeterinställningen minskar också resonanser och resulterar i utökat ljud.

Det stora Altavoz Dali Rubicon Tower 6
Ljud

Golvhögtalarna Dali Rubicon 6 testades i en hemmabio där väggar och tak redan hade behandlats akustiskt. Vi testade monitorerna med en Pioneer SC-LX801 förstärkare och en Marantz PM7005 stereoförstärkare. Vi tittade först på en film, vi började testa med 2019 sci fi, äventyrsfilmen Ad Astra, som produceras och förresten spelade av Brad Pitt. 3D-ljudet var extraordinärt, vi fick en riktigt bred, realistisk scenbild, ljudet var mjukt och klart. Vi fick detaljerad och bra dynamik under filmen.

Efter det testade vi också högtalarna med musik. Vi lyssnade på den nuvarande framgångsutgåvan av Tiesto, Business. Renhet, balanserade mellanklasser – varumärkets styrka är dess felfria medelklass – skarpa, tydliga höga toner präglade Dalis produktion. Basen var också bra, men för vår smak gör det inte ont att använda en subwoofer för någon som längtar efter riktigt slagkraftiga, väggskakande djupa ljud. Även vid hög volym bibehölls balansen mellan intervallen och de höga ljuden var otroligt tydliga och skarpa igen.

Sammanfattning

Vi behövde inte bli besvikna över ljudet från Rubicon 6-högtalarmodellen. Det kännetecknas av otrolig klarhet, detaljer, levande höga toner, perfekta mellanregister. Basen verkade också tillräckligt stark, men enligt vår mening kunde vi få ännu mer slagkraftig bas med en subwoofer. Den yttre designen är elegant och vacker. Dessa högtalare kan bli dekorationer i vårt rum. Högkvalitativa råvaror och komponenter användes vid tillverkningen. (Dali-produkter tillverkas i Danmark, vilket är viktigt för kvalitet, eftersom flera konkurrerande varumärken gör högtalare i Kina, ofta med billigare delar.) Vad som kan vara en nackdel är det höga priset och det relativt stora utrymmet som krävs och det faktum att ett galler fast med skruvar täcker högtalarna, vilket inte är så bekvämt och estetiskt tilltalande. Men förutom det kan alla som väljer den här typen vara maximalt nöjda med ljudet.

Högtalarnas placering kräver särskild uppmärksamhet för att uppnå det perfekta ljudet. Var noga med att överväga typ, storlek och syfte med högtalaren. Och när det gäller Rubicon 6 är det särskilt viktigt att inte placera den direkt mot väggen!

Akustisk behandling bör också övervägas i rummet, eftersom även ljud- och hi-fi-apparater av bästa kvalitet som ger bästa ljud inte kan ge det förväntade ljudet, även om väggarna, taket och andra stora tomma ytor i rummet eller studion inte ordentligt behandlad. Reflektioner, otillräcklig efterklangstid, oproportionerlig bas, allt resulterar i ljudförstöring.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts