Vi har testat Genelec 8331A studiomonitor!

Genelek-8331a-studio-monitor-vtyp

Produkterna från det finska varumärket är kända för sitt exakta ljud och högsta kvalitet. Den aktiva studiomonitorn General 8331 är 6,7 kg, den relativt tunga vikten beror på tre enheter med separata förstärkare och 8331-skärmen är den minsta medlemmen i The Ones-serien. Det nominella frekvenssvaret är mellan 58 Hz och 20 kHz.

Den ovala subwoofern är tillverkad med akustisk dold subwooferteknologi (ACW). Den har övre och nedre öppningar. Subwoofern är av basreflextyp, med en panel framför den, med en 90 mm koaxial mitt och en 19 mm koaxial tweeter, denna typ av inspelning kallas Minimum Diffraction Coaxial Driver Technology.

Direktivitetskontroll Waveguide (DCW) -funktion

Koaxial teknik

Den största fördelen med trevägs koaxial design är att ljudet kommer från en enda punkt, så fasproblem reduceras och en bredare scenbild erhålls. Högtalare som reproducerar bas är inbyggda i fodralets framsida, men förblir akustiskt dolda när ljudvågorna de avger passerar genom de nedre och övre öppningarna på frontpanelen. Den sammanhängande frontpanelen är faktiskt en vågledare. Denna typ av design har också nackdelar, till exempel ett begränsat frekvensområde eller lågt högt ljudtrycksnivå (SPL), men Genelec 8331 har eliminerat dessa brister enligt tillverkaren.

Baffeln som påverkar ljudvågornas riktning ser vid första anblicken ut som ett högt kupolskydd, men i verkligheten löper denna ljudvågbaffel genom hela frontpanelen. Tack vare koaxialenheterna blir stereoljudet mycket skarpare och mer stabilt. Tack vare DCW fungerar baffeln som en drivaroptimerad vågledare, vilket minimerar resonanser, detta är MDE, eller Minsta Diffraktionslåda. Tack vare den koaxiala designen är högtalaren perfekt från upp till 40 cm.

Programvara och hårdvara

Gen.8331-Monitor-CAM-Technologies

Genelec Autocal, en automatisk kalibreringsprogramvara som är extremt enkel att installera och använda. Det är en SAM-studiomonitor, vilket innebär att den är gjord med intelligent, aktiv övervakningsteknik. Kalibreringar kan utföras med Genelec Speaker Manager och GLM-programvaran, och tonen kan också justeras. Subwoofern har 72 watt, centerhögtalaren har 36 watt och diskanten har 25 watt. Högtalaren har analoga och digitala ljudingångar. Analog, balanserad XLR-ingång, digital AES / EBU balanserad ingångar finns på enheten.

Gen. 8331 bakpanel

DIP-omkopplarna på baksidan kan användas för att justera frekvensresponserna såväl som de låga och höga områdena. Om du vill använda högtalaren på egen hand måste du ansluta en källenhet för att göra volymen och andra inställningar. Genelec Loud Speaker Manager-hårdvaran styr dessa inställningar, som styrs av GLM-programvaran på datorn. GLM hårdvara och mjukvara fungerar extremt bra tillsammans. Du kan ansluta hårdvaran till din dator via USB och du kan också hitta en ingång för kalibreringsmikrofonen. Kalibreringen av EQ-programvaran är extremt snabb, med en volymreglage, ljudavstängning och EQ bypass-knappar som visas på kontrollskärmen.

När det gäller formen på Genelec-högtalaren har den en rundad, snygg design. Sedan 1996 har företaget tillverkat högtalarhöljen av återvunnet aluminium, utsidan av 8331-monitorn designades av Harri Koskinen. Enhetens maximala ljudtrycksnivå (SPL) är 104 dB. Huset är ganska solidt och stabilt. Tillsammans möjliggör SAM-systemet, GLM-programvaran och GLM-användarsatsen extremt exakta, exakta inställningar. GLM innehåller också en användarklar adapter, mätmikrofon, USB-kabel och nätverkskabel. DIP-omkopplarna på baksidan gör att du kan göra manuella justeringar, och de övre och nedre slitsarna används för att justera bastonerna. Reflexport-systemet är ett långt böjt rör inuti högtalaren, vars syfte är att minska resonansen och öka detaljerna och intensiteten i de djupa ljuden.

Ljud – lite och bra

8331a-studio-i-studio-bildskärm

Vi testade Genelec-högtalaren i en relativt liten studio. Den är placerad cirka tre meter från studentplatsen, men kan också användas som närbildskärm. Trots sin lilla storlek producerade monitorn extremt högt ljud, muskulös bas, bra dynamik och balanserat ljud, och stereoljudet var exakt, klart, fullt och detaljerat.

Den akustiska behandlingen av studion pågår, så ljudet är inte helt perfekt ännu. Utan kalibrering dunkade vissa ljud för högt i detta obehandlade rum. Program för rumskalibrering kan vara extremt användbart när det används i en studio med perfekt akustik. Dessa programvaror mäter främst ljudtrycksvärden och kan inte korrigera akustiska problem som eko ​​eller otillräcklig efterklangstid. Om du verkligen letar efter den perfekta lösningen, se till att ta hand om studion med akustiska element. I ett rum behandlat med diffusorer och ljudabsorberande paneler är EQ-kalibreringsprogram verkligen användbara och felfritt ljud kan uppnås med finjusteringar. Vi försökte monitorn medan vi lyssnade på stereomusik.

Vi lyssnade först på hennes sång Pink -Who know. Allt var helt bra med stereoljudet, vi fick också en flerdimensionell scenbild, efterklangstiden var helt korrekt, ljudet var exakt och detaljerat, dynamiken var också helt perfekt, Genelec 8331 var ett utmärkt val som referensmonitor. Jennifer Lopez hit: På morgonen följde. Kraften och detaljerna samt noggrannheten var tillräcklig igen den här gången, vi hittade inte riktigt några ljudproblem.

Dom

Genelec-studioskärmen, trots sin lilla storlek, kan förvånansvärt kraftfulla ljud. Vi kunde höra intensiv, klar bas, balanserad mellanklass, och stereoljudet och 3D-scenbilden var också perfekta. EQ-inställningar har visat sig vara riktigt användbara, kalibrering var särskilt viktigt i en obehandlad studio för att eliminera dunkande, distraherande ljud.

gen. 8331 högtalare horisontellt

Tack vare den koaxiala designen kan högtalaren placeras vertikalt eller horisontellt och denna flexibilitet är en stor fördel. Vi rekommenderar också den här högtalaren för mindre studior, den kan också användas som en närbildskärm, den ger utmärkt ljud från ett avstånd på upp till 40 cm. Om den akustiska hanteringen av ett visst rum är svår på grund av det lilla golvyta, är Genelec-monitorn också en utmärkt plats där.

Inte många negativ observerades under testningen. Det höga priset kan vara en nackdel. Vi rekommenderar det speciellt för studior, det är värt att välja en annan typ av högtalare för hemmabruk.

Skriven av Róbert Polgár